Bivši načelnik nelegalno doveo vodu do svoje kuće o trošku građana

Autor: Direkt Aktuelno Društvo Istražujemo Politika
8 minuta čitanja
Načelnik Nikšića i Miljan Aleksić na zvaničnom otvaranju vodovoda na Vlahinji (FOTO: Moja Hercegovina)

Bez plana, građevinske dozvole i plana javnih nabavki, a pod plaštom projekta prekogranične saradnje sa Opštinom Nikšić, bivši načelnik Opštine Bileća Miljan Aleksić dao je skoro 66.000 maraka iz opštinskog budžeta kako bi doveo vodu pred svoju kuću u selu Vlahinja. Novac građana za izgradnju vodovoda dat je protivzakonito, a jedan njegov dio dobila je i porodična firma tadašnjeg načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Radenka Popare koji je morao znati da se gradnja odvija nelegalno.

Načelnik Nikšića i Miljan Aleksić (desno) na zvaničnom otvaranju vodovoda na Vlahinji (FOTO: Moja Hercegovina)

Piše: Jelena Denda Borjan

Vodovod je trebalo da bude izgrađen u okviru projekta prekogranične saradnje sa Opštinom Nikšić u Crnoj Gori, zvanično vrijednog 300.000 maraka, na osnovu kojeg je vodu dobilo 35 kuća u bilećkom selu Vlahinja i nikšićkom selu Koravlica. Nakon svečanog puštanja vodovoda u rad, javnosti je rečeno da je Opština Nikšić uradila kompletnu logistiku i obezbjedila cjevovod, a Opština Bileća dala mehanizaciju za prokopavanje kanala od bilećkog bazena do sela Vlahinja te bazen i pumpe.

Međutim, istraživanje „Direkta“ pokazuje da su novcem građana Bileće za potrebe izgradnje ovog vodovoda ipak kupovane cijevi i drugi materijal, dok nema traga o kupovini pumpi.

Bivši načelnik Bileće iz budžeta je prvo platio izradu urbanističko-tehničkih uslova vodosnabdijevanja u Vlahinji za šta je trebinjskoj firmi „Put inženjering“ platio 3.978 maraka sa PDV-om. To je trebalo da bude polazna osnova za izradu projekta za vodovod, bez koga se ne može izdati ni građevinska dozvola. Međutim, sve je ostalo na tome, pa ni projekat, ni dozvola nikada nisu izdati, a Aleksić je, uprkos tome, nastavio da daje novac građana za izgradnju vodovoda čime je prekršio Zakon o uređenju i građenju RS. 

Poslovi za odabrane

Novac je dijeljen odabranim firmama i to isključivo putem direktnih sporazuma – njih 12. Da su poslovi bili naštimani pokazuje i takozvano „cijepanje“ javnih nabavki na dva dijela, umjesto da za njih bude raspisan tender koji bi obezbjedio ravnopravno učešće svim ponuđačima. Osim toga, Opština Bileća nije napravila niti usvojila plan javnih nabavki za 2018. i 2019. godinu, kada su sporne nabavke sprovođene, što sve skupa predstavlja višestruko kršenje Zakona o javnim nabavkama RS.

Najviše nabavki Aleksić je povjerio bilećkoj firmi „Vulkom“, njih šest, za šta je iz opštinskog budžeta dao 36.420 maraka sa PDV-om. Međutim, samo za dvije od šest nabavki jasno je navedeno šta se nabavlja – armatura, željezo i alkatan crijeva, dok su ostale četiri definisane samo kao „nabavka materijala za izgradnju vodovoda“, pa ostaje nejasno šta je zaista kupljeno javnim parama.

„Materijal za vodovod“ Opština Bileća nabavljala je i od lokalne firme „L-B Radan“, a platila ga je 2.594 KM sa PDV-om. Novac za nabavku cijevi za vodovodnu mrežu7.221KM sa PDV-om, Aleksić je direktnim sporazumom dao i firmi „Peštan“ iz Laktaša koja je u vlasništvu Božidara Petkovića. Inače, protiv Petkovića i „Peštana“ prije nešto više od mjesec dana podnesena je krivična prijava Višem tužilaštvu u Kraljevu zbog sumnji na malverzacije sa prodajom starog gvožđa iz aranđelovačke fabrike „FEP“.

Radove na izgradnji rezervoara Aleksić je povjerio firmama „Apis“ iz Trebinja i bilećkom „Bostef inžinjeringu“porodičnoj firmi Radenka Popare. „Apis“ je za posao hidroizolacije rezervoara dobio 4.183 KM sa PDV-om, dok je „Bostef“ dobio dva direktna sporazuma vrijedna ukupno 11.473 KM sa PDV-om. Ova firma navedene poslove dobila je sa samo nekoliko dana razmaka, a oba se odnose na radove na rezervoaru – betonske radove te armiračke i zidarske radove, što pokazuje da je javna nabavka „cijepana“ sa ciljem da posao direktnim sporazumom bude dat upravo „Bostefu“.

Popara je u vrijeme nelegalne izgradnje vodovoda do Vlahinje bio načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove u Opštini Bileća. Izdavanje građevinskih dozvola nadležnost je upravo ovog Odjeljenja, pa je on morao znati da Aleksić ulaže novac građana u vodovod bez projektne dokumentacije, dakle, protivzakonito.

Radenko Popara (FOTO: Direkt)

Popara nije odgovarao na naše pozive, pa „Direkt“ nije dobio odgovor zbog čega je učestvovao u višestrukom kršenju zakona prilikom izgradnje ovog vodovoda. Inače, u Poparinom mandatu „Bostef“ je od Opštine Bileća dobio poslove vrijedne više od 100.000 maraka. Prema podacima sa Portala javnih nabavki, skoro svi poslovi dobijeni su direktnim sporazumima, a neke od nabavki su, kao i u slučaju mostarske firme, cijepane kako bi se izbjegla konkurencija, a posao bio dodijeljen „Bostefu“ direktnom pogodbom. Formalni osnivač „Bostefa“ je Poparina supruga Ana, a odgovorno lice njegov sin Bojan.

Aleksić: Ne poštujem zakon, takav sam čovjek

Netom prije početka priče o izgradnji vodovoda na Vlahinji, bivši načelnik Bileće u ovom selu je kupio imanje na kom i danas živi. Putem ovog vodovoda, doveo je vodu i pred svoju kuću. Na pitanje kako je izgradio vodovod bez ijednog potrebnog dokumenta Aleksić za „Direkt“ je rekao da je načelnik Nikšića „sve kupio i postavio“, a on samo obezbjedio „frezu od Električnog da iskopa kanal“.

Miljan Aleksić (FOTO: Direkt)

Nakon što smo mu rekli da je u javnim nabavkama vidljivo da su za vodovod kupovane cijevi i da to nije bilo predviđeno projektom, Aleksić je iznio oprečne tvrdnje.

„Novac je dat samo za izgradnju bazena i cijevi, mislim, i za ventile neke, tu cijevi nije bilo“, rekao je bivši načelnik.

Takođe, on je tvrdio da su za vodovod kupovane pumpe, kako je bilo predviđeno projektom, ali trag o njihovoj kupovini ne postoji u javnim nabavkama.

Na našu konstataciju da je dao 66.000 maraka iz opštinskog budžeta potpuno nelegalno, Aleksić je kazao da je to „najisplativiji projekat koji je urađen u njegovom mandatu“ i poručio da ne poštuje zakon.

„Za 60 hiljada su ljudi dobili vodu u dva sela i što ti sad to čačkaš kad je nešto urađeno da valja, ajde mi objasni? Nelegalno urađeno? Ja radim kako mislim da je najbolje. Eto, nisam morao imati plan javnih nabavki. Ne poštujem zakon, takav sam čovjek“, rekao je Aleksić.

Bivši načelnik Bileće uz to nam je poručio da je on „čovjek u penziji, a našli smo da ga pitamo šta je radio ima dvije-tri godine“ i prekinuo razgovor.

„Direkt“ je poslao upit i lokalnoj građevinskoj inspektorki Snežani Tomanović da li je izvršila inspekcijski nadzor u ovom slučaju i na osnovu koje dokumentacije je vodovod priključen na mrežu. Čekamo odgovor.

Podijeli članak
4 komentara

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *