Bivša direktorica Doma zdravlja u Gradišci sebi isplatila preko 100 hiljada KM mimo zakona

Autor: Direkt Aktuelno Ekonomija Politika
5 minuta čitanja
Dr Vesna Gluvić Čelić (FOTO: Mojagradiska.com)

Bivši vršilac dužnosti direktora Javne zdravstvene ustanove “Dom zdravlja” Gradiška, Vesna Gluvić Čelić, je putem odluka, a pozivajući se na statut ove ustanove, sebi isplaćivala platu koja je veća i od plate direktora Univerzitetsko-kliničkog centra u Banjoj Luci.

Dr Vesna Gluvić Čelić (FOTO: Mojagradiska.com)

Piše: Bojan Trgić/InfoVeza

Gluvićeva je na funkciju V.D. direktora JZU “Dom zdravlja” Gradiška došla prije tri ipo godine, kao kadar Ujedinjene Srpske. Funkciju vršioca dužnosti je obnašala do 10. redovne sjednice Skupštine grada Gradiška, kada je nakon konkursa na njeno mjesto došao, takođe kadar Ujedinjene Srpske, Siniša Adžić.

Gluvićeva je pored ove funkcije i odbornik u Skupštini grada Gradiška ali joj ni njena ruka nije pomogla da ostane na čelu Doma zdravlja, odakle je skolonjena kako bi se zataškale brojne nepravilnosti koje je načinila u ovoj zdravstvenoj ustanovi, zajedno sa užim rukovodstvom.

Uvidom u dokumentaciju koja je u posjedu našeg portala vidljivo je iz odluka na koji način je Gluvić Čelić sebi isplaćivala naknade. Sve je krenulo od njenog prethodnika Tihomira Mihajlovića, koji joj je još 2016. godine kroz odluku odobrio isplatu 300KM neto na mjesečnom nivou, za angažovanje u radu laboratorije Doma zdravlja Gradiška.

Čelićeva ovaj iznos prima do danas na mjesečnom nivou ali joj je to očigledno bilo malo, pa je s pozicije direktora kroz novu odluku iz 2019. godine sebi mjesečno isplaćivala 632,28KM neto, opet zbog angažovanja u radu laboratorije, samo što je ovaj put navela da se taj posao za razliku od prethodnog odnosi na saradnju sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske. Nije jasno kako je Čelić Gluvić stigla istovremeno biti i direktorica i raditi u laboratoriji.

Pored ove dvije odluke Gluvić Čelić je donijela još dvije. U odluci iz 2018. godine sama sebi je mjesečno isplaćivala 100KM neto za angažovanje na određenim projektima od interesa za Dom zdravlja, kao da je zaboravila da je direktorica i da joj je to svakako posao.

200KM neto mjesečno je direktorica sebi počela isplaćivati 2019. godine i to, kako je navela, na osnovu imenovanja “Tima za implementaciju akcionog plana za osiguranje održivosti zdravstvenog sistema Republike Srpske”. Pored sebe počastila je i članove tima sa po 200KM mjesečno neto. Interesanta je briga za zdravstveni sistem Republike Srpske, koji je dijelom i zbog ovakog odnosa pojedinih direktora u dubiozi.

Kada su u pitanju sve navedene nezakonitosti, naša ekipa se obraćala JZU “Dom zdravlja” Gradiška s nekoliko upita, međutim, iz ove ustanove nam je odgovoreno da pojedinačne isplate plata, naknada i drugih primanja nisu javne. Isto tako, u jednom od odgovora na upite poručeno nam je da ćemo biti sankcionisani kroz sudske postupke.

Nisu ovo sve funkcije koje ima doktoica Gluvić Čelić. Pored plate koju je primala na osnovu funkcije V.D. direktora i odborničke naknade, ona je član Nadzornog odbora Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS-a), za čiji se rad vezuju brojne kontroverze, od same cijene ovog sistema koji je plaćen oko 25 miliona KM, a on još nije profunkcionisao u Gradišci i drugim lokalnim zajednicama. Visina naknade na osnovu funkcije koju Gluvić Čelić obavlja ovdje iznosi 450KM neto mjesečno.

Napominjemo da su sve odluke donsene na osnovu člana 20 Statuta JZU Doma zdravlja Gradiška, koji propisuje samo ovlaštenja direktora ali ne i mogućnost uvećanja plate kroz određene odluke. Uz sve to statut ne može biti iznad zakona, kako su nam pojasnili pravnici s kojima smo se konsultovali. Pravnici tvrde da po Zakonu o platamau zdravstvu, nosilac ovakve funkcije sebi može dati maksimalan koeficijent od 19,3 koji se množi sa 145KM, na dobijeni iznos se samo može dodati minuli rad.

Prostom računicom naša redakcija je zaključila da je Gluvić Čelić za 3,5 godina mandata sebi isplatila na teret budžeta Doma zdravlja Gradiška preko 100 hiljada KM u bruto iznosi i to zaključujući većinu odluka sama sa sobom.

Na kraju ističemo da ovo nisu jedine malverzacije koje je radila sada već bivša direktorica Doma zdravlja Gradiška Vesna Gluvić Čelić. U jednom od narednih tekstova pozabavićemo se i sukobom interesa u koji je ona ušla sklapajući poslove sa svojim mužem, koji je zaposlen kao radiolog u Bolnici Gradiška.

Sličnim odlukama Vesna Gluvić Čelić je novac iz budžeta Doma zdravlja isplaćivala i svojim užim saradnicima, o kojima ćemo takođe pisati u jednom od naših narednih tekstova, kao i drugim troškovima naslonjenim na budžet Doma zdravlja Gradiška.

Nastaviće se…

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *