Bilećki srednjoškolci u Sarajevu – Putovanje poslije koga niko nije ostao isti

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
3 minuta čitanja

Putovanje poslije koga niko nije ostao isti – tako ukratko član Udruženja “Eho” iz Bileće Lazar Gnjato opisuje dvodnevni izlet u Sarajevo dvadesetak bilećkih srednjoškolaca. 

Foto: Udruženje “Eho”

Zadatak udruženja je bio upoznavanje srednjoškolaca sa kulturnim nasljeđem drugih religija u Bosni i Hercegovini. Pored izleta u Sarajevo, sa istim ciljem, “Eho” je u Bileći su organizovao i tri radionice na kojima se razgovaralo o tri tradicionalne religije u Bosni i Hercegovini. 

Lazar Gnjato kaže da je sve to ostavilo snažan utisak na učenike, ali i na njih, starije članove udruženja.

“Obišli smo Franjevački samostan u Fojnici, gdje smo, između ostalog, vidjeli sjajnu biblioteku sa 13 inkunabula, zatim originalno izdanje Gorskog vijenca i suočili smo se sa tom franjevačkom strašću za očuvanjem kulture svih naroda i vjera u BiH, koja datira još od njihovog dolaska u BiH”, pojašnjava Gnjato. 

Foto: Udruženje “Eho”

Dodaje da je poseban utisak na mlade ostavila i posjeta pozorištu, tim više što je među učesnicima bilo i nekoliko polaznika Omladinskog pozorišta iz Bileće. Neki od njih su prvi put gledali pozorišnu predstavu. 

U okviru dvodnevnog izleta, mladi iz Bileće su posjetili i pravoslavnu crkvu na Baščaršiji, Muzej Jevreja u BiH te Gazi Husrev-begovu džamiju sa medresom. 

“Tu smo imali fenomenalna predavanja, a u džamiji smo imali prvi susret sa islamskom kulturom koji je na sve nas ostavio snažan utisak”, rekao je Gnjato. 

Posjeta Sarajevu završena je odlaskom u Zemaljski muzej gdje su učenici posjetili, između ostalog, arheološko odjeljenje u kome se čuvaju važni artefakti pronađeni upravo na prostoru Bileće. 

“To su mozaici iz 3. vijeka, mozaici sa predstavama Orfeja i muze Kaliope, što u arheologiji predstavlja najstariji trag o postojanju hrišćanstva na Balkanskom poluostrvu”, pojasnio je Gnjato. 

Foto: Udruženje “Eho”

Zaključio je da je izlet osnažio udruženje “Eho” kao i odnos udruženja sa mladima iz Bileće.

Sve aktivnosti dio su projekta “Da o(p)stanemo zajedno”, koji realizuju udruženja “Eho” iz Bileće i “Druga priča” iz Trebinja. Projekat, čiji je fokus na međureligijskom dijalogu i saradnji, finansira NDI (National Democratic Institute).

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *