Bilećki mališani dobili novo igralište

Autor: Nikolija Bjelica Škrivan Aktuelno Društvo
3 minuta čitanja
Foto: Direkt

Klackalice, ljuljaške, trambolina, mostovi, dječja staza – sve se to može naći na novom dječjem igralištu u naselju Jezerine u Bileći. Najmlađi stanovnici Bileće mogu da uživaju u bezbrižnoj igri, a roditelji su konačno dobili mjesto na koje bezbjedno mogu da izvedu svoje mališane.

Foto: Direkt

Djevojčica Danijela na igralište dolazi da se igra gotovo svaki dan.

„Mnogo mi se sviđa ovo igralište, ovdje nam dolaze drugari iz razreda i grada, pa se svi zajedno igramo“, kaže Danijela.

Gorica Hrnjaz majka je dvije djevojčice.

“Ovo će imati veliki značaj ne samo za ovo naselje nego za cijelu opštinu, jer ništa slično ovdje ne postoji. Već je igralište pušteno u funkciju, jer se djeca igraju. Djeca iz ovog naselje nisu do sada imali gdje da se igraju, a ovo ih je sklonilo i od saobraćaja ali i od društvenih mreža”, kaže Gorica.

Dječje igralište je izgradila Omladinska organizacija “Jezerine” iz Bileće, u sklopu projekta “Podrška mladim ljudima u lokalnim zajednicama” koji implementira Međunarodna organizacija za migracije – IOM BiH. U pitanju je nastavak prve faze izgradnje višenamjenskog sportskog igrališta u naselju Jezerine, koji je izgrađen prošle godine. U drugoj fazi projekta, koji je podržan dodatnim grantom, finansirana je izgradnja ovog igrališta.

Iz OO “Jezerine” kažu da je u izgradnju igrališta bio uključen veliki broj mladih volontera, ali bez finansijske podrške IOM-a, lokalne vlasti te brojnih privrednika, izgradnja igrališta ne bi bila moguća.

Vladimir Milidragović, predsjednik Omladinske organizacije “Jezerine”, nada se da će igralište uveseliti brojne mališane i njihove roditelje.

„Naš projekat je bio jedan od najbolje ocijenjenih i dobili smo dodatni grant od Međunarodne organizacije za migracije. Taj grant je iznosio oko 4.500 KM, ali je trebalo mnogo više novca da bi se ovo izgradilo. Nadam se da će igralište mnogo značiti svoj djeci“, rekao je Milidragović.

Piter van der Overart, šef misije IOM -a u BiH, rekao je da izgradnja igrališta pokazuje kako i najmanje zajednice mogu postići mnogo, ako imaju podršku.

“Kad su trebali da naprave nešto nisu ovo radili samo za sebe nego za malu djecu, koji će ovo da koriste. Činjenica da mladi ljudi napuštaju BiH ne mora ostati takva ako im date priliku da ostanu oni će ostati. Mi smo na početku dali 3.000 dolara a onda  su oni prikupili od lokalnih donatora deset puta više. Mi smo ovo samo otpočeli a lokalna zajendica i oni su napravili mnogo više”, rekao je Overart.

Projekat “Podrška mladima u lokalnim zajednicama” sprovodi se u 15 opština BiH, sprovodi ga Međunarodna organizacija za migracije – IOM, a Finansiraju ga Vlada Velike Britanije, Ambasada Italije i USAID

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *