Bilećki “Agroherc” obrtao milione – sada u stečaju prodaje imovinu i duguje plate radnicima

Autor: Direkt Aktuelno Društvo Ekonomija
6 minuta čitanja
"Agroherc" Bileća

Firma “Agroherc” iz Bileće, protiv koje je Tužilaštvo BiH 2017. godine pokrenulo istragu zbog sumnje da pere novac, prije tri mjeseca otišla je u stečaj. Sada je oglasila prodaju svoje nepokretne i pokretne imovine čija je vrijednost procijenjena na više od 2 miliona i 800 hiljada maraka. Iako u pogonu “Agroherca” za sedam godina nije proizveden ni gram stočne hrane, ova firma do 2019. godine prihodovala je čak 23.321.283 maraka, ali je nakon odlaska u stečaj, ipak, ostala dužna oko 52.000 maraka za neto plate petorici čuvara koje je jedine i zapošljavala.

“Agroherc” Bileća

Piše: Jelena Denda Borjan

Nepokretnu imovinu, koja podrazumijeva zgrade, silose, skladište i dvorište, “Agroherc” prodaje “u paketu” za koji traži 2.773.100 maraka, dok je početna licitaciona cijena transformatorske stanice 36.000 KM. Prodaja navedene imovine obaviće se putem usmenog javnog nadmetanja licitacije 19. maja 2021. godine, sa početkom u 11 časova, u prostorijama Okružnog privrednog suda u Trebinju.

Stečajni upravnik u ovom postupku Slavko Ilić za “Direkt” je rekao da je “Agroherc” ostao dužan po 20 plata od po 520 maraka svakom od svojih pet zaposlenih radnika.

“Agroherc” je 2013. godine preuzeo nekadašnji “Žitoprodukt” ili “Mlin”, kako su ga Bilećani zvali, koji je tada, takođe, bio u stečaju. Prema podacima portala Akta.ba, jedan od suvlasnika “Agroherca” je Rodoljub Anđić, gatački general i istaknuto ime beogradskog udruženja “Čast otadžbine” koje već godinama daje svesrdnu podršku predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku i oštro kritikuje sve koji su protiv njega.

Direktor “Agroherca” je Rodoljubov sin Vladimir Anđić. On je, nakon kupovine “Mlina”, obećao da će zaposliti 20 radnika na proizvodnji stočne hrane koju će izvoziti na tržište BiH, Crne Gore i Albanije. Međutim, u ovoj fabrici nikada nije pokrenuta proizvodnja, a protiv “Agroherca” je Tužilaštvo BiH u međuvremenu pokrenulo istragu zbog sumnje da ova firma učestvuje u pranju novca.

Finansije “Agroherca” (Izvor: Akta.ba)

Istražni organi tada su ustanovili da „Agroherc“ „obrće“ stotine hiljada evra i to za djelatnost koja nema veze sa proizvodnjom stočne hrane već sa prometom metalnih cijevi. Ova firma postala im je sumnjiva kada je na svoj račun počela da prima velike svote novca i prosljeđuje ih na račun firme na Britanskim Djevičanskim Ostrvima, jednom od vodećih svjetskih centara za osnivanje ofšor preduzeća. Prvu sumnjivu transakciju „Agroherca“ SIPA- i je prijavila Unikredit banka zbog toga što je na račun ove bilećke firme doznačen ino priliv sa računa pravnog lica MFC „Commodities“, otvorenog u Austriji, u iznosu od 864.120 evra. „Agroherc“ je potom izdao Unikredit banci dva naloga za plaćanje i to: 700.000 evra na račun pravnog lica „Plants Global“ INC, čije je sjedište na Britanskim Djevičanskim Ostrvima, i nalog za plaćanje 150.000 evra na račun pravnog lica „Balkan Steel International“ iz Lihtenštajna, koje je vlasnik firme „Unis fabrika cijevi“ iz Dervente, i to po osnovu plaćanja po računima. Uvidom u račune ustanovljeno je da su dva navedena pravna lica prodala „Agrohercu“ metalne cijevi. Roba je dostavljena sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, zbog čega postoji sumnja da stvarna poslovna saradnja između ova dva lica ne postoji.

Osim toga, analizom računa „Agroherca“, ustanovljeno da je ova firma na mjesečnom nivou zaključivala ugovore o asignaciji sa „Unisom“, čija su dugovanja tada bila dostigla skoro pola milijarde maraka, a zbog kojih je, između ostalog, tužena država BiH. Sporno je to što su na osnovu navedenih asignacija isplaćivane plate radnicima „Unisa“ u vrijeme kada je račun ove firme bio blokiran zbog neizmirenih obaveza prema Poreskoj upravi Republike Srpske, što je ocijenjeno kao protivzakonito.

Nakon što je „Agroherc“ osumnjičen za pranje novca, uložio je žalbu uz koju je priložio brojnu dokumentaciju. Međutim, pravosudne institucije BiH ipak su ocijenile da postoji dovoljno dokaza za osnov sumnje da predmetne transakcije između „Agroherca“, MFC „Commodities“-a i „Balkan Steel International“-a imaju obilježja krivičnog djela pranje novca.

“Agroherc” je, na ovaj način, učestvovao u uništenju “Unisa”, a priču o tome objavili su novinari portala “Žurnal” u svom fimu “Hladno valjana prevara”. Film se detaljno bavi svim aspektima uništenja fabrike cijevi, ali i vezama sa brojnim bankama, od kojih su neke propale, poput Bobar banke, Balkan Investment Banke i Banke Srpske, potom vezama sa vlastima, koje su svjesno oštetile domaće finansijske institucije. Poseban osvrt dat je na uništenje Izvoznokreditne agencije BiH, IGA, koja je trebala da služi svim privrednicima iz BiH, a poslužila je vlasnicima “Unisa” za “Hladno valjanu prevaru”, koja iznosi pola milijarde maraka.

“Direkt” je poslao upit Tužilaštvu BiH o tome koji su rezultati istrage protiv “Agroherca”. Još čekamo odgovor.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *