Bileća: Komunalna policajka tajno postavila kameru da motri na nelegalan “bokser” svog muža?

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
7 minuta čitanja
Tajno postavljena kamera u neposrednoj blizini"kiker boksera" (FOTO: Direkt)

Na jednom od objekata u bilećkoj ulici Obilićev vijenac nedavno je, na iznenađenje mještana koji žive i rade u njegovoj blizini, “osvanula” kamera. Zbog sumnje da snima javnu površinu, uključujući i ulaze u prostorije stranaka SDS i PDP, slučaj je prijavljen policiji, a uslijedio je zanimljiv rasplet. Kameru je na tuđem objektu postavila lokalna komunalna policajka Ljiljana Barzut, ali policija je utvrdila da nije počinila krivično djelo. No, to nije sve. Kamera je postavljena na samo nekoliko metara od aparata “kiker bokser” čiji je vlasnik Ljiljanin muž Draško Barzut, a koji je u ovoj ulici nelegalno stajao sve do upita “Direkta” lokalnoj ispekciji.

Tajno postavljena kamera u neposrednoj blizini”kiker boksera” (FOTO: Direkt)

Piše: Jelena Denda Borjan

Slučaj “Kamera” hirurški precizno je ilustrovao kako izgleda kada institucije koje su zadužene za čuvanje i sprovođenje zakona naprave propuste u svom radu. Posebno je poražavajuća činjenica da je zakon kršila policajka lično, kao i dojam da su je svi ostali u tome podržavali gledajući joj kroz prste. Na to ukazuje nekoliko stvari.

Prva od njih je to što je aparat “kiker bokser” u Obilićevom vijencu nelegalno stajao najmanje godinu dana, bez izvađenih lokacijskih uslova, pa stoga i bez ijedne uplaćene mjesečne takse u opštinski budžet. Uklonjen je tek nakon našeg upita Odjeljenju za privredu, društvene djelatnosti i inspekcijske poslove čiji je, u stvari, Ljiljana Barzut uposlenik.

Upit o “bokseru” poslali smo zbog sumnje da je kamera postavljena da bi motrila na njega. Odgovor iz nadležnog Odjeljenja dobili smo nakon 12 dana, pri čemu smo objavješteni da je komunalna policija uradila svoj posao tek nakon našeg upita.

“Postupajući po vašem zahtjevu, Komunalna policija izašla je na teren i utvrdila da se aparat za zabavu “kiker bokser” malazi na javnoj površini u ulici Obilićev vijenac. Utvrđeno je da je aparat u vlasništvu Draška Barzuta. Vlasnik je opomenut i naloženo mu je da u roku od deset dana pribavi neophodne dozvole koje su potrebne za zauzimanje javne površine. S obzirom na to da u predviđenom roku dokumentacija nije kompletirana i da nisu izvađeni lokacijski uslovi, aparat je uklonjen”, stoji u odgovoru Odjeljenja za privredu, društvene djelatnosti i inspekcijske poslove Opštine Bileća.

Prema njihovim riječima, naknade za postavljanje aparata iznosile bi 70 KM za lokacijske uslove i 20 KM za komunalnu taksu na mjesečnom nivou, ali one nikada nisu plaćene. Međutim, teško je utvrditi za koji iznos novca je na ovaj način oštećen opštinski budžet, jer Odjeljenje nije odgovorilo na naše pitanje koliko dugo je “kiker bokser” stajao u ulici.

Nelogičnosti u odgovoru policije

Sve odgovore nismo dobili ni u Policijskoj stanici Bileća. Ovaj dio priče posebno je zanimljiv, jer nam je u policiji prvobitno rečeno da su “izlaskom na lice mjesta utvrdili da je navedenu video kameru instalirala vlasnica objekta, lice inicijala, LJ.B., te da je video kamera usmjerena samo u pravcu privatne svojine vlasnice i ni na koji način ne snima javnu površinu”.

To je, očito, bilo dovoljno da utvrde da Barzut nije počinila krivično djelo “Neovlašteno snimanje”.

Međutim, uvidom u katastar “Direkt” je utvrdio da pravo svojine nad ovom zgradom, u stvari, pripada Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF), odnosno da Barzut nije njegova vlasnica. No, u policiji nisu odgovorili na naše dodatno pitanje na koji način su utvrdili da je Barzut vlasnica objekta, pa ostaje nepoznato da li je ona za to priložila lažnu dokumentaciju policiji ili je policija napravila propust prilikom utvrđivanja činjenica. Nije nam poznato ni da li je APIF reagovao zbog postavljanja kamere.

Osim toga, to što je policija na terenu utvrdila da kamera navodno nije snimala javnu površinu u praksi ne znači ništa, jer je kameru u svakom trenutku moguće okrenuti u bilo kom pravcu, a da to niko ne primjeti. Takođe, na prvim fotografijama sa lica mjesta, prije dolaska policije, utisak je bio kao da kamera gleda baš na javnu površinu na kojoj se nalazi “bokser”.

Iz policije, ipak, obećavaju da će pratiti ovaj slučaj.

“Policijski službenici PS Bileća će kroz redovne aktivnosti vršiti provjere i ukoliko dođu do novih saznanja, postupiće u skladu sa Кrivičnim zakonikom Republike Srpske”, tvrde u odgovoru “Direktu”.

Neovlašteno fotografisanje kao krivično djelo

Krivično djelo “Neovlašteno fotografisanje” definisano je članom 156. Krivičnog zakonika RS koji kaže:

(1) Ko neovlašteno sačini fotografski, filmski ili drugi snimak nekog lica ili njegovih prostorija bez njegove saglasnosti, povređujući time posebno njegovu privatnost, ili ko takav snimak preda ili pokazuje trećem licu ili mu na neki drugi način omogući da se s njim upozna, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

(2) Ako djelo iz stava 1. ovog člana učini službeno lice zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine.

Iz PS Bileća za “Direkt” su rekli da “s obzirom na to da je podnosilac povukao prijavu i da se ne radi o krivičnom djelu neovlašteno fotografisanje, njihovi službenici nisu preduzimali dalje mjere i radnje u ovom slučaju”.

Dalje mjere i radnje, nisu preduzeli ni u Odjeljenju za privredu, društvene djelatnosti i inspekcijske poslove Opštine Bileća, jer, prema našim saznanjima, policajka Barzut nije sankcionisana ni na koji način. 

Dakle, jedino što je učinjeno u ovoj priči bilo je uklanjanje nelegalno postavljenog “boksera”. Optimisti bi rekli “Bolje išta nego ništa”, a pesimisti pak da je bezvlašće u ovoj zemlji toliko uzelo maha da će zakon ubuduće poštovati samo budale. Oni realni će, vjerovatno, smatraju da je istina negdje između.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *