BiH zabranila izvoz trupaca i peleta

Autor: Direkt Aktuelno Ekonomija
2 minuta čitanja
Foto: Dragan Đukić

Savjet ministara BiH donio je danas, na vanrednoj telefonskoj sjednici, odluku o zabrani izvoza šumskih drvnih sortimenata, ogreva i drugih proizvoda od drveta, među kojima i peleta, prenosi Srna. 

Foto: Dragan Đukić

Riječ je o privremenoj zabrani koja će trajati 90 dana, s tim da je ostavljena mogućnost da ona bude produžena sa ciljem da se zaštiti domaća privreda i zaustavi dalje divljanje cijena.

“Po isteku roka, Savjet ministara će produžavati zaštitne mjere predviđene odlukom, na prijedlog i na osnovu izvještaja o efektima primjene ove odluke dostavljenih od strane Minstarstva spoljne trgovine a sve do ispunjavanja ciljeva uvođenja mjera”, navodi se u odluci koju je Savjet ministara usvojio.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac izjavio je nakon sjednice da je ovom odlukom predviđena privremena zabrana izvoza oblovine, peleta i ogrevnog drveta do kraja septembra, odnosno na period od 90 dana.

On je istakao da je pelet poskupio 155 odsto u odnosu na prošlu godinu, a da se izvoz peleta u prvom kvartalu povećao na 78 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Podsjećamo, CAPITAL je nedavno pisao o ogromnom rastu izvoza trupaca iz BiH u Kinu i nelojalnoj konkurenciji kojoj su izloženi domaći privrednici.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *