BH NOVINARI: Zahtijevamo hitnu istragu o krađi opreme za rad novinara Žurnala

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
2 minuta čitanja

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima daju punu podršku novinarki Žani Karić Gauk i glavnom uredniku portala Žurnal Eldinu Kariću, te zahtijevaju od MUP-a Kantona Sarajevo hitnu i profesionalnu istragu o upadu u stan dvoje novinara i otuđivanju njihove opreme za rad.

Iz ovog udruženja podsjećaju da se provalna krađa desila juče u vrijeme kada se ovo dvoje novinara nalazilo na obilježavanju četrnaeste godišnjice postojanja portala Žurnal. Nepoznati provalnici su ispreturali stvari u stanu i tom prilikom odnijeli dva laptopa koje su novinarka Žana Karić Gauk i urednik Eldin Karić koristili za svakodnevni rad.

“Upravni odbor BH novinara ocjenjuje ovaj incident kao ciljani pokušaj zastrašivanja novinara/ki i urednika/ca portala Žurnal, kako bi odustali od istraživačkog novinarstva i objavljivanja priča o slučajevima kriminala i korupcije, čiji su akteri najveći politički i državni dužnosnici u Bosni i Hercegovini.

Ovdje je riječ i o produženom nasilju nad novinarima, čiji akteri ne ograničavaju nasilje samo na radne prostore Žurnala ili novinarske ekipe na radnom zadatku, već atakuju i na privatnu imovinu, kako bi “držali” novinare u stalnom strahu i skrenuli njihov rad na bavljenje samima sobom, a ne istraživačkim novinarstvom u čijem su središtu postupci i odluke bh. zvaničnika”, navodi se u saopštenju BH novinara.

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima javno su pozivali policiju Kantona Sarajevo da provede hitnu istragu o ovom slučaju, kao i da poduzmu zakonske mjere za sankcioniranje počinilaca, uvažavajući okolnost da se provalna krađa desila u stan dvoje novinara, a odneseni su laptopi sa njihovim novinarskim  materijalima.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *