BH novinari: Pravosuđe mora zaustaviti Dodikovo nasilje prema novinarima

Autor: Direkt Aktuelno Društvo Politika
3 minuta čitanja

Upravni odbor Udruženja BH novinari pozvao je Okružno javno tužilaštvo u Banjoj Luci da, “hitno, po službenoj dužnosti i poštujući odredbe Krivičnog zakonika Republike Srpske, kao i preporuku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, istraži verbalno nasilje i sigurnosne prijetnje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika novinarima N1, Capitala, Buke i BN Televizije”.

Na konferenciji za novinare, održanoj u subotu u Banjaluci, Milorad Dodik se na uvredljiv, klevetnički, brutalan i huškački način obrušio na ova četiri medija, proglašavajući ih “neprijateljima srpskog naroda”, “rušiteljima Republike Srpske” i iznoseći netačne informacije o načinu finansiranja i rada navedenih medija, saopšteno je iz Udruženja BH novinari.

Kako se navodi u saopštenju Milorad Dodik jr posebno bio agresivan i nekulturan prema novinaru N1 televizije Mladenu Vujinoviću, kojega je, kako kažu, izvrijeđao na profesionalnoj i na ljudskoj osnovi, samo zato što je Dodiku postavio pitanje o njegovoj prevrtljivoj politici i nepoštivanju odluka Narodne Skupštine Republike Srpske.

Napad na novinare i medije je, kako ocjenjuje Upravni odbor BH novinara, “vrhunac Dodikovog militantnog, višegodišnjeg ograničavanja medijskih sloboda i kršenja prava na slobodu izražavanja u tom entitetu”.

“U nekontralisanom bijesu i konfuznom govoru, Dodik je nagovijestio kako neće prezati ni od najgorih mjera, samo da bi utišao nekolicinu slobodnih novinara i onemogućio ih da pišu o njegovim postupcima i političkim odlukama, koje destabiliziraju Republiku Srpsku više nego bilo koji novinarski tekst”, naglašeno je u saopštenju.

Upravni odbor BH novinara podsjeća na decenijsku nekažnjivost verbalnih eskapada Milorada Dodika praćenih prijetnjama, uvredama, mizoginijom i sigurnosnim rizicima za novinare i opstanak medija u Republici Srpskoj.

“Svi ti postupci prošli su bez ikakve reakcije policijskih i pravosudnih institucija Republike Srpske, kao i drugih nadležnih organa i institucija odgovornih za zaštitu medijskih sloboda i sigurnosti svakog građanina ovog enetiteta. Ukoliko i ovaj, posljednji napad i otvorena prijetnja nasiljem prema medijima prođu uz institucionalnu šutnju policije i tužilaštva, pa i Odbora Narodne skupštine RS-a za informisanje, bit će to jasan pokazatelj zakonskog i profesionalnog posrnuća institucija Republike Srpske zaduženih za vladavinu prava i zaštitu osnovnih ljudskih sloboda i prava”, navode iz Udruženja BH novinari.

Puna podrška novinarima N1, Buke, Capitala i BN televizije
Upravni odbor BH novinara daje punu podršku novinarima i novinarkama N1, Buke, Capitala i BN televizije, naglašavajući kako će, zbog ozbiljnosti Dodikovih prijetnji i sigurnosnih rizika za targetirane novinare/ke i medije, razmotriti druga sredstva pravne i istitucionalne zaštite koleginica i kolega u medijima Republike Srpske.

Upravni odbor BH novinara je pozvao i svjetske organizacije za zaštitu medijskih sloboda i slobode izražavanja da iskoriste međunarodne pravne mehanizme sankcioniranja nasilja prema novinarima u Banjoj Luci, te pomognu u prevenciji novih sigurnosnih rizika za nezavisne medije u Republici Srpskoj “u režiji Milorada Dodika i/ili njegovih sljedbenika”.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *