Bezobraženje na Preobraženje

Autor: Milanka Kovačević Aktuelno Društvo Politika
3 minuta čitanja
Foto: Žurnal.info

“Nama ni Bog ne može pomoći”, pomislio bi prosečan građanin gledajući kako se danas državni helikopter u privatne svrhe spušta na gradski stadion u Gacku. Pomislio bi građanin, ali takvih, na sreću nema mnogo. Podanici, kojih je sada već armija, ne vide nikakav problem u ovoj demostraciji moći i samovolje.

Foto: Žurnal.info

Milorad Dodik je danas iskoristio, tačnije zloupotrebio, helikopter u vlasništvu Republike Srpske u stranačke svrhe. To je sve što javnost treba da zna o njegovom letenju od Banja Luke preko Doboja, do Hercegovine.

Iako je javni servis pretvoren u režimski medij izvestio da je član Predsedništva BiH leteo za Hercegovinu, to ne menja činjenicu da je u helikopteru u stvari bio partijski lider koji je u osvit izborne kampanje obilazio svoje stranačke adute u Hercegovini.

Preobraženje koje je slave Doboj i Trebinje Dodik je, izdajući se kao državni funkcioner, iskoristio za obavljanje svojih stranačkih poslova. Time je jasno pokazao gde leži stvarna moć i šta je njemu prioritet.

Tokom posete svako je dobio zadovoljenje i našao svoju računicu.

Kandidati za načelnike i liste SNSD-a za lokalne skupštine pažnju i podršku od, za njih, vrhovnog autoriteta.

Predsednik SNSD-a je špartajući Hercegovinom nahranio sujetu o ruhu, kruhu i kerozinu plaćenom iz javnih sredstava.

Čak je profitirao i lokalni ugostitelj u čijem restoranu je organizovano druženje i zakuska.

Na gubitku je samo bila država i oni koji se nadaju životu dostojnom čoveka.

Nije bilo potrebno da Dodik uzvikne:„Država, to sam ja!”. Jasno je demonstrirano danas da je država u terminalnoj fazi. U medicinskoj terminologiji to je stanje u kome nema izlečenja i za koje se očekuje da će rezultirati smrću.

U društvenoj stvarnosti, to znači da više nema potrebe da se prikriva i u oblande uvija zloupotreba državnih resursa i javnih sredstava.

Takva praksa ne samo da nije kažnjiva, nego je poželjna u zemlji u kojoj predugo važi zakon jačeg.

A građanima je ovaj događaj bio jasna poruka. Država jeste jedna partija. Ko nije u stranci, egzistira na sopstvenu odgovornost, a može da mu se desi i da bude pretvoren u pariju, nevidljivu za sistem.

I, za kraj, u gradiću u kojem je korona u ekspanziji, u zatvorenom prostoru se družilo bez maski. Ukoliko je događaj iskorišten za stvaranje imuniteta krda, možda od eksperimenta korist bude imala i šira zajednica.

Sigurnost uliva činjenica da je nazočan bio najmanje jedan doktor. Verujemo da ne bi prisustvovao nečemu što se kosi sa preporukama profesije.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *