Benzinske pumpe u RS kažnjene sa milion maraka

Autor: Direkt Aktuelno Ekonomija
3 minuta čitanja
(FOTO: Siniša Pašalić/RAS Srbija)

Tokom marta širom Srpske izvršeno je 129 kontrola benzinskih pumpi, a u 71 slučaju utvrđeni su određeni propusti, na osnovu čega su postupajući inspektori izdali 142 prekršajna naloga u vrijednosti od 1.037.200 KM, potvrdili su za “Nezavisne novine” iz Inspektorata RS.

(FOTO: Siniša Pašalić/RAS Srbija)

Republička uprava za inspekcijske poslove i nadležna tržišna inspekcija od 5. marta vrše intenzivne kontrole benzinskih pumpi na teritoriji Srpske, a predmet kontrole je poštovanje Uredbe o ograničavanju marže prilikom formiranja cijena tečnih naftnih derivata.

Kako kažu, trgovcima koji obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima tom uredbom propisuje se maksimalna veleprodajna marža u iznosu od 0,06 KM po litru, dok se trgovcima koji obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisuje maksimalna maloprodajna marža u iznosu od 0,25 KM po litru.

“Propisane kazne su visoke, a svaki prekršaj će biti strogo sankcionisan. Za kršenje ove uredbe propisana je kazna za trgovca kao privredno društvo u iznosu od 10.000 KM, te za odgovorno lice 5.000 KM”, navode iz Inspektorata.

Pored pumpi, tržišni inspektori kontrolisali su i prodajne objekte, odnosno markete i tržne centre, gdje je ustanovljeno 4.239,37 KM nezakonito stečene dobiti, potvrdili su za “Nezavisne novine” iz Inspektorata Republike Srpske.

“Nepravilnosti u prodajnim objektima se ne odnose isključivo na prekoračenje marže, već i na ostale propuste, kao što su, isticanje cijena, ispravna deklaracija i slično”, kazali su iz Inspektorata.

Dodaju da se subjekti uhvaćeni u prekršaju nisu pridržavali marži prilikom formiranja prodajnih cijena, pa je tako procenat prekoračenja bio od 0,05 pa sve do 33 odsto.

“Inspektori tržišne inspekcije su, prema Uredbi o ograničavanju marži, izvršili 37 kontrola tržnih centara i marketa, gdje su u 25 slučajeva ustanovili određene nepravilnosti. Na osnovu ovoga, postupajući inspektori izdali su 58 prekršajnih naloga u iznosu od 261.400 KM”, navode iz Inspektorata. Ističu da intenzivne kontrole u trgovačkim centrima širom Srpske traju već petnaestak dana te imaju za cilj poštovanje Uredbe.

“Ograničenje marže odnosi se na osnovne životne namirnice, kao što su so, životinjska mast, suncokretovo ulje i biljna mast, pasterizovano mlijeko, jogurt, pšenično brašno, hljeb, šećer i drugo”, kazali su iz Inspektorata.

Kako kažu, izmjenama i dopunama Uredbe o ograničavanju marži od prometa robe, propisano je da se maksimalna marža u veleprodaji za navedene proizvode može obračunati u apsolutnoj vrijednosti od šest odsto, a u maloprodaji u iznosu od osam odsto. Kako navode iz Inspektorata, tržišni inspektori reagovali su i kada je u pitanju pojava ograničavanja kupovine određenih namirnica, kao što su brašno i ulje od strane marketa.

“Po osnovu povrede prava potrošača i Zakona o zaštiti potrošača izdata su četiri prekršajna naloga u vrijednosti od 5.600 KM”, navode iz Inspektorata. Ističu da je tržišna inspekcija Republike Srpske angažovana u punom kapacitetu i da će nastaviti sa kontrolama.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *