BANJALUCI DALA IMPULS, PA OTIŠLA: Umrla novinarka Mirjana Tešanović

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
3 minuta čitanja
Mirjana Tešanović

Novinarka i aktivistkinja Mirjana Tešanović (56), glavna i odgovorna urednica portala “Impuls”, umrla je jutros u Banjaluci, nakon kratke i teške bolesti, prenosi Srpska info. 

Mirjana Tešanović

Ova hrabra, kreativna žena, inače po ubjeđenju ljevičarka, a po struci diplomirana pravnica, u svijet novinarstva je zakoračila kada je već bila u zrelom dobu, na pragu pedesetih.

U to vrijeme se ova rođena Sarajka doselila u Banjaluku, između ostalog i zato što je, kako je jednom rekla, htjela da dešavanja iz devedesetih vidi i iz banjalučke perspektive.

Pisati je počela nakon smrti brata Zlatka i nakon građanskog protesta za banjalučki Picin park, u kojem je aktivno učestvovala.

Osnovala je udruženje građana “Impuls” i istoimeni portal, prepoznatljiv po angažovanim tekstovima i “virtuelnom muzeju”, u kojem se reprintuju novinarske priče iz kasnih osamdesetih godina prošlog vjeka.

Nevjerovatno je koliko se neki problemi decenijama ponavljaju i ostaju nerješeni, iako se u međuvremenu ginulo u ratu, sanjala bolja budućnost, što su nestajale države i mijenjali se politički sistemi.

– Eto, naša Mirjana je Banjaluci dala impuls, a onda nas napustila – rekao je jedan od njienih prijatelja i saradnika.

Mirjana je pisala na poseban, emotivan način, šaljući poruke nad kojima se valja zamisliti. Tako je prije tri godine, za Radio Slobodnu Evropu, pisala o mačkama u svom dvorištu, govoreći, ustvari, o ljudima.

– Koliko ljubavi i brige (mace) pokazuju jedni drugima. Izmame mi osmijeh, uljepšaju svaki novi dan. Pomislih kako možemo podnijeti onoliko boli, koliko ljubavi možemo dati. Ostaje i dalje pitanje šta je to u ljudima i zbog čega su spremni da nanose bol drugima, da lažu i petljaju. Mislim da bi svijet mogao biti mnogo jednostavniji da se svi malo potrudimo – napisala je Mirjana.

Mirjana Tešanović je rođena u Sarajevu, a živjela je, kao izbjeglica, devedesetih, i u Kaštel Starom u Hrvatskoj, u Pragu u Češkoj.

Godinama je bila zaposlena u SDP BiH, ali je u ovoj partiji dobila otkaz, za koji će sud ustanoviti da je nezakonit.

Jedan od najboljih prijatelja bio joj je, takođe nedavno preminuli političar Slobodan Popović, kojeg su mnogi okarakterisali kao posljednjeg istinskog ljevičara na političkoj sceni BiH.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *