Bahatosti, ovo je carstvo tvoje

Autor: Milanka Kovačević Komentar Naše mišljenje
5 minuta čitanja

Blagostanje je, u vidu traktora, prošle sedmice stiglo u jednu višečlanu porodicu. Samohranom ocu je, sa sve izbornim stranačkim plakatom, Baja poklonio mašinu koja je za njih hleb. On, koji ne zna gde počinje, a gde se završava, jal’ je lider stranke ili Predsedništva, poene skuplja na ubogoj porodici koja, vrlo je verovatno, ne bi bila u toj poziciji da nam zemlju vode oni koji o njoj brinu.

Imate li osećaj da je sunce ponekome baš u glavu udarilo? Prvi među nama je juče otišao direktno na mesto munjevitog udara da se oproba. Ipak je iz zaklona gledao kako dve hiljade i kusur vojnika iz Srbije, po paklenoj vrućini, vežba.

Apologete tvrde da se tako pokazuje spremnost i moć, realisti da je to demonstracija za trgovce oružjem, a štedljivi da je toliko municije potrošeno da se na duži period komotno moglo snabdevati nekoliko javnih kuhinja. A mi se pitamo šta će uopšte tamo Baja o našem ruhu i kruhu? Neko na tviteru reče, ako ne živi sa Vučićem, nema drugog objašnjenja. A oni koji žive sa ove strane Drine čekali su u koloni da pređu u Srbiju. U toku je revakcinacija.

Ako smo mi Srbijini, a Srbija naša, zašto nam nisu distribuirali vakcine? Vakcinama svejedno, a ljudima bi bilo lakše. Umesto toga je stanovništvo i proteklog vikenda krenulo put granice i u koloni strpljivo čekalo po vrućini da se sa one strane Drine dočepa prvog punkta za vakcinaciju.

Serum protiv ujeda zmija takođe nemamo. Evo prilike da zamolimo zmije da nas poštede dok naši zvaničnici ne reše ovaj problem u Srbiji. Potpuno je sigurno da će zmije imati više empatije za naše probleme nego što to imaju oni koje za to plaćamo.

A u republičkom zakonodavnom domu takođe uzavrelo. Neko je demonstrirao nadmoć, a neko gubio živce. Bilo je i onih koji su se za sednicu pripremali na moru, pa su hladni kao špricer posmatrali buru u skupštinskom bokalu dumajući gde da se denu narednog vikenda.

Na dnevnom redu zakon o poreklu imovine iliti uputstvo o legalizaciji svega što se nezakonito steklo. A jednom, kad se sve “ispegla”, neće biti većih zaštitnika zakona od bivših lopova, davno je mudro primetio Duško Radović.

U nedelji iza nas je i Djokić slavio rođendan svoje partije. Svog sina razmetnoga, dakle SPS, je uporedio sa koronom. Oni su promptno reagovali rekavši: mi smo nešto daleko opasnije, videćete na glasanju kad budemo dobacili do prvog pika drugog izbornog talasa. Silno ih je razočarala i Željka koja je mirno posmatrala kako ih politički roditelj verbalno ponižava i nejake ih nije uzela u zaštitu.

Ali se zato lider DNS-a iskovrežio na premijera rekavši da je najbolje da više ništa ne radi. Ipak, Radovan se slepo drži spiska poslušanja koji su mu dali, a na njemu Nenada još nema. Zato vozi kako su mu je rečeno.

Što znači da je na njemu i ove nedelje bilo da se hvali kako su nam povećali plate, penzije, davanja. Što se dugova tiče, zadužujemo se baš onako kako je najbolje, rekli su u Vladi. Ukratko, treba da nam je lepo. Ako nije, do nas je. Razdešen nam je prijemnik za blagostanje.

A kad ga već pomenusmo, ono je zahvaljujući Baji, a u vidu traktora, stiglo u jednu višečlanu porodicu. Samohranom ocu je, sa sve izbornim stranačkim plakatom, Baja poklonio ovu poljoprivrednu mašinu. On, koji ne zna gde počinje, a gde se završava, jal’ je lider stranke ili Predsedništva, poene skuplja na ubogoj porodici koja ne bi bila u toj poziciji da nam zemlju vode oni koji o njoj zaista i brinu.

Svedoci smo da nema tog udesa koju političari neće iskoristiti za sopstvenu reklamu. Ako vam izgori kuća, na primer, budite sigurni da će se naći već neko sa viškom ambicije i manjkom skromnosti da se slika sa vama i da se, na krilima pomoći iz javnih sredstava, preporuči se za naredne izbore.

Rekoše da neuobičajene vrućine najavljuju kraj sveta. A on je već stigao. Skromnost ovde odavno nije vrlina. A i ljudskosti je sve manje. Fini svet je pokopan. Bahatosti, ovo je carstvo tvoje.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *