Afera respiratori: Početak obračuna s krupnim kriminalom?

Autor: Direkt Aktuelno Crna hronika Društvo
9 minuta čitanja

Afera „respiratori“ dobila je epilog hapšenjem premijera Federacije BiH Fadila Novalića i dvojice ključnih aktera, direktora Federalne civilne zaštite Fahrudina Solaka i direktora firme „Srebrena malina“ Fikreta Hodžića.

respiratori-bih

Piše: Samir Huseinović/ DW

Želim da verujem da je ovo nova praksa u Bosni i Hercegovini, koja će označiti konačan početak funkcionisanja pravne države. Ako se to dogodi, onda to znači da su međunarodni centri moći primenili batinu kako bi političke moćnike u BiH prisilili da prihvate standarde koji važe drugde u demokratskom svetu“, kaže za DW ugledni sociolog iz BiH Slavo Kukić. On se nada da se ta priča neće završiti pritvaranjem federalnog premijera Fadila Novalića (SDA). „Mislim da su na slobodi mnogo krupnije ribe od Novalića, odgovorne za brojne afere u BiH proteklih petnaestak godina“, kaže Kukić.

Firma „Srebrena malina“, u vlasništvu bivšeg TV-voditelja Fikreta Hodžića, uvezla je sto respiratora iz Kine za 10,5 miliona konvertibilnih maraka, a ovlašćenje za nabavku respiratora potpisao je direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak. Ispostavilo se da je dosta toga sporno u vezi sa tom nabavkom, pa je Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu. Respiratori navodno „ne poseduju karakteristike za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije“, a prema medijskim natpisima, sporne su i dozvole za nabavku, (ne)postojeća specifikacija respiratora i cene tih aparata.

Premijer Federacije BiH Fikret Novalić uhapšen u vezi sa aferom „Respiratori“
Premijer Federacije BiH Fikret Novalić uhapšen u vezi sa aferom „Respiratori“

Nepoznanice oko respiratora

Novalićev stranački šef, predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, nedavno je u intervjuu za portal Klix.ba rekao da ni on ne zna ko je napravio izbor respiratora. „Tražio sam odgovor na pitanje kako se desilo i ko je napravio izbor, odlučio da se nabave respiratori koji, prema tvrdnjama veštaka, ne zadovoljavaju potrebe intenzivnog i dugotrajnog tretmana pacijenata. Nisam dobio odgovor, jer ga nema ni premijer Novalić. Očekujem da istraga uskoro pruži odgovore na sva pitanja, pa i na to“, rekao je Izetbegović.

Da li je pravosuđe u BiH u stanju da se obračuna s krupnim kriminalom i korupcijom? Politička komentatorka Ivana Marić kaže da građani imaju „veoma malo“ poverenja u pravosuđe u BiH, posebno po pitanju slučajeva korupcije i organizovanog kriminala. „Iako smo već više od 20 godina svedoci kriminala vodećih političkih struktura, do sada niko od važnijih igrača nije odgovarao za svoj kriminal. Uvek bi pronalazili način da se izvuku, bilo da se na sudu izgube ključni dokazi, da pravosudni organi naprave proceduralnu grešku ili da se svedoci predomisle“, kaže Marićeva za DW.

Zbog toga javnost s rezervom dočekuje i vest da je Državna agencija za istragu i zaštitu (SIPA) na saslušanju zadržala vinovnike afere respiratori, s obzirom na to da se radi o direktoru Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) Fahrudinu Solaku i premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću, navodi Ivana Marić i dodaje: „Spekuliše se da bi nalogodavci te akcije mogli čak da budu još više od njih pozicionirani političari“.

Ivana Marić ukazuje da je i samo privođenje i zadržavanje osumnjičenih, visokorangiranih federalnih zvaničnika, iznenadilo javnost u BiH, ali da izostaje adekvatna reakcija, uobičajena za zapadne demokratije. „Tamo bi svi osumnjičeni već bili smenjeni sa svojih funkcija iz moralnih razloga, ne zadirući u princip pretpostavke nevinosti. Ali, kod nas to nije praksa, tako da je realnije da ćemo iz njihovih stranaka, umesto osuda ovakvog ponašanja, dobiti nova opravdanja“, kaže Ivana Marić.

Direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak
Direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak

Politički obračuni?

Pojedine analize ukazuju i na moguće političke motive za „uklanjanje“ federalnog premijera Fadila Novalića. Direktor Međunarodnog instituta za Bliskoistočne i Balkanske studije (IFIMES) Zijad Bećirović, Novalića svrstava u red „uspešnih regionalnih političara“, koji je „zaustavio pljačku mostarskog ’Aluminija’“, te nastojao da oporezuje „razne vrste kladionica koje, umesto poreza državi, plaćaju pokroviteljski reket Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH i njenom lideru Draganu Čoviću“.

Upravo ti uspesi doveli su do sukoba premijera Novalića sa političko-mafijaškim strukturama. Zbog toga će se i u narednom periodu nastaviti orkestrirani napadi na premijera Novalića i njegove najbliže saradnike, proizvodiće se nove afere kako bi se iznudila njegova ostavka i kako bi premijersku poziciju preuzela zamenica premijera Jelka Milićević (HDZ BiH)“, navodi Baćirović u analizi IFIMES.

Sumnje u nezavisan rad pravosuđa iznosi i bivši ministar bezbednosti BiH, aktuelni poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) u Parlamentu BiH Dragan Mektić. „Bojim se da se ovde radi o političkom dilu između Tužilaštva BiH i političkih struktura u Republici Srpskoj (RS). Vrlo je simptomatično to što se Tužilaštvo BiH bavi samo aferama u Federaciji BiH, a u potpunosti zaobilazi sve kriminalne afere u Republici Srpskoj“, kaže Mektić i skandal sa respiratorima u Sarajevu poredi sa skandalom oko prve pokretne Kovid-bolnice pored Banjaluke, plaćene milionima maraka, koja postoji samo kao šatorska konstrukcija na travi, bez medicinskih aparata ili druge opreme. „Sve će to biti predmet istrage posebne parlamentarne komisije. Takođe ćemo istražiti i to zašto se Tužilaštvo BiH ne bavi aferama u RS“, kaže Mektić, koji smatra da je Tužilaštvo pod uticajem člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Treba sačekati ishod istrage

Magistarka političkih nauka iz Banjaluke Tanja Topić smatra da zadržavanje premijera Novalića, Solaka i Hodžića iza rešetaka nije nagoveštaj ozbiljnije borbe protiv korupcije i kriminala u BiH. „Ovo je tek uzburkavanje prljave političke vode u našoj zemlji. Sačekala bih i na ishod, da bih mogla da kažem da smo pokrenuli neke stvari u ovoj oblasti. I ranije smo imali neke slučajeve privođenja krupnih političkih riba, ali su na kraju izostali epilozi. Izvesno je da je ovo veliki udarac za SDA, čiji je Novalić kadar, i veliko je pitanje kako će se SDA nositi sa ovim slučajem“, kaže Topić.

Među uhapšenima u aferi „Respiratori“ je i TV-vodielj i vlasnik firme „Srebrena malina“ Fikret Hodžić
Među uhapšenima u aferi „Respiratori“ je i TV-vodielj i vlasnik firme „Srebrena malina“ Fikret Hodžić

Ona, međutim, ne očekuje slične akcije u RS, iako i taj anetitet potresaju afere poput nabavke šatorske bolnice – jer u RS „nema političke volje da se razračuna sa korupcijom i kriminalom. „U RS se prljave rabote predstavljaju kao uspeh i delovanje u interesu RS, a pravosuđe je u službi politike. Nema pritiska javnosti niti sinergije medija u istrajavanju na obračunu s takvim pošastima“, kaže Tanja Topić.

Borba protiv kriminala nije moguća u političkom jednoumlju

I novinar Asim Metiljević se slaže da bi trebalo sačekati ishod istrage u slučaju „respiratori“. „Trebalo bi poštovati pretpostavku nevinosti, jer niko nije kriv dok se krivica ne dokaže. Čini mi se da se u ovom slučaju radi o svojevrsnom mini udaru na Novalića. Juče (28.5.) su tri stranke tražile njegovu ostavku, ali šta ako se ispostavi da Fadil Novalić nema nikakvu odgovornost?“

Hapšenje premijera Federacije BiH Fadila Novalića pokrenulo je rasprave o funkcionisanju Vlade Federacije BiH, te mogućoj blokadi rada te institucije. Sednica Federalne vlade zakazana za petak (29.5.) odložena je „zbog odsustva premijera Fadila Novalića“, saopšteno je iz Vlade. U međuvremenu je saopšteno da Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić imaju status osumnjičenih i da će biti predati u nadležnost Tužilaštva BiH.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *