13. sednica SO Gacko- Nezakonito, ali naše

Autor: Milanka Kovačević Aktuelno Društvo Politika
8 minuta čitanja
Turbulentan parlamentarni život- detalj sa jedne od prethodnih sednica SO Gacko

Gacko je i danas pokazalo da su iluzorna očekivanja da će skupština, makar se radilo o onoj na lokalnom nivou, poštovati propise. Jedini zakon koji se uvažava je zakon jačeg, odnosno, onog koji ima više ruku. Tako je na čelu Odeljenja za finansije i dalje isti vršilac dužnosti kao u decembru 2020, a za direktora Radio Gacka imenovana osoba sa zanemarljivim radnim iskustvom.

Neupućeni stanovnici Gacka koji su danas slušali direktan prenos sednice lokalnog parlamenta verovatno su bili iznenađeni spoznajom na kako niske grane je palo telo koje bi trebalo da uživa najveći dignitet.

Malo šta je na današnjoj sednici urađeno u korist javnog interesa, ali smo mogli da čujemo da većina onih koji su plaćeni da delaju za opšte dobro vodi lična korist. 

Iskoristili ste sve”, rekao je predsednik SO Gacko Rajko Papović koalicionom partneru, odborniku SNSD-a Siniši Šukoviću.

I vi ste, predsedniče, iskoristili sve što ste mogli u ovoj opštini”, odgovorio je Šuković i time ukratko definisao osobe kojima su građani dali poverenje da rukovode mestom. 

Skupštinske odluke bez težine

Neko bi rekao da je sistem prosto postao takav, ali je to teško shvatiti u opštini koje jedva da ima 8 hiljada stanovnika koji se međusobno poznaju, a većina je i u nekim rodbinskim vezama.

Tek što su odbornici  doneli odluku da se pomogne mladim bračnim parovima da reše svoje stambeno pitanje saznali su da para za takvu vrstu pomoći trenutno u budžetu nema. Pa i sama odluka je, umesto da obuhvati što više mladih u braku, koncipirana tako da će pravo na subvenciju moći da ostvare samo oni venčani u ovoj godini koji kupe nekretninu. 

Meštani četiri sela traže da im se obezbede puna vodopojilišta

Inače, odbornike su pred vratima opštine dočekali meštani četiri sela koji nemaju vodu za napajanje stoke. Pomoć od opštine je izostala, za sve krive samovolju pojedinaca iz RiTE Gacko.

Očekujemo da se odbornici danas izjasne o vodosnabdevanju pojilišta jer od toga zavisi stočni fond sela Lipnik, Samobor, Gareva i Dobrelja koji broji preko 400 krava i hiljadu i po ovaca”, rekli su revoltirani stočari.

Njihov zahtev je uvršten u dnevni red, a odlučeno je da se za dva dana sastanu sve zainteresovane strane i iznađu rešenje.

Odbornici su primili k znanju da je u opštini nešto manje od 700 nezaposlenih, a razmatrana je i informacija o stanju u privredi. 

Odbornik Šuković je informaciju ocenio kao skup velikog broja statističkih, a malo analitičkih podataka. Ako povučemo paralelu, isto se može reći i za skupštinu koja se pretvorila u telo sa mnogo priče, a malo poštovanja zakona.

Zakonitost na gatački način

Doduše, odbornik Šuković je rekao da pri glasanju on i ne mora da poznaje zakon. Za to odgovara sekretar Skupštine Dragan Jegdić. A on je doveden u nezgodnu situaciju kada je morao da se izjasni da li je predlog načelnika da se v.d. načelnika Odeljenja za finsnsije opštine Gacko razreši, pa opet imenuje i to na istoj sednici. 

Načelnik je predložio“, bio je njegov odgovor o pravnoj valjanosti predloga.

Nakon raspisanog konkursa, iako su zadovoljili uslove, načelnik opštine nije bio zadovoljan kandidatima, pa će tu funkciju i u narednom periodu vršiti Milivoje Boljanović. Ovaj ekonomista je na mestu v.d. načelnika za finansije od decembra 2020. 

Mada su odbornici opozicije ukazivali na nezakonitost ovakvog rešenja kao i “da će to svaka inspekcija rada poništiti“, predlagač, načelnik opštine Gacko Ognjen Milinković, je ostao pri svome, a odbornici vladajuće koalicije podignutim rukama za, podržali predlog.

V.D. direktora je dobio i “Informativno-kulturni centar”, poznatiji kao Radio Gacko. Pošto će dosadašnji direktor Aleksije Grgur pod zastavom SNSD-a jurišati na poslanički mandat u NSRS, na njegovo mesto je postavljena izvesna Miljana Govedarica.

Predsednik kluba odbornika SNSD-a Petar Marković je rekao da se radi o diplomiranoj sociološkinji sa manje od dve godine radnog iskustva i da poseduje sve profesionalne i ljudske kvalitete za to mesto. 

Govedarica je, osim kratkog staža u školi, radila i u “Info-centru” u Gacku- agenciji koja je bila paravan za prodaju seminarskih, diplomskih i master radova studentima na pojedinim privatnim fakultetima u BiH i Srbiji. Prošle godine je vlasnik agencije Goran Lalović uhapšen u akciji “Pero” zbog sumnje da je sa poslovnim partnerom nezakonito izdavao diplome osnovne, srednje škole i fakulteta, a zauzvrat su primali novac i stekli višemilionsku protivpravnu korist.

Odbornik PDP-a Radoica Antunović je rekao da se u opštini Gacko nastavlja praksa imenovanja na rukovodeća mesta osoba bez iskustva i onih koje ne zadovoljavaju zakonske uslove. Njegov stranački kolega Milan Gutović je rekao da ne želi da učestvuje u takvom eksperimentisanju sa kadrovima i sve ocenio kao neozbiljan pristup od čega se ograđuje.

Za rijaliti utisak krivi novinari

Zato je i današnja sednica SO Gacko na momente ličila na rijaliti. “Ne volim da spuštam raspravu na nizak nivo”, rekao je odbornik Šuković i uronio u porodičnu anamnezu zapošljavanja odbornice opozicionog SDS-a.

Ipak, odbornica Jovana Zelenović je za rijaliti utisak koji skupština ostavlja u javnosti umesto odbornika osudila novinare koji, tvrdi, govore laži i prenose neistine.

Ona je i danas naglasila da DNS traži ostavku Darke Unković, načelnice Odeljenja za urbanizam zbog zastoja na svim kapitalni objektima. Iako priznaje da Unković nije jedina odgovorna za postojeće stanje, tvrdi da u svemu nema lični interes da ukloni načelnicu.

To je nešto što je politička priča DNS-a, nešto na čemu se naša politička kampanja oslanjala, to su kapitalne projekti pijace i trga i svi ostali koji su trebali biti u završnoj fazi, a neki nisu ni započeti. Razlozi su i nezadovoljstvo građana i peticije koje su mi dolazile, građani nezadovoljni nepotpunim odgovorima, sa izbegavanjem odgovora”, kategorična je odbornica Zelenović.

Na skupštini je moglo da se čuje i da je Gacko ostalo bez radiologa koji povremeno dolazi iz Nevesinja.

Decenijama Gacko ide silaznom putanjom u svakom pogledu”, rekao je u nastupu iskrenosti odbornik SNSD-a Saša Nikolić i tako u jednoj rečenici oslikao stanje i trend u opštini.

Ukratko, današnja sednica je pokazala da skupština funkcioniše po zakonu jačega. Onaj ko ima većinu može i konja da stavi za direktora. Nije nešto što je nepoznanica u ljudskoj istoriji. Ipak, za Kaligulu tvrde da je bio lud. Ovde bi se reklo da su bahatost i bezobrazluk uzeli maha.

Podijeli članak
2 komentara
  • I ovom ludilu će jednom doći kraj.Doći će vrijeme da napredne ii školovane mlade generacije kao anegdote prepričavaju rad vlasti y Gacku.Sve imamo,pamet,mladost,prirodni resurs za mnogo toga,ali imamo i ,,usud,,da vjerujemo pogrešnim ljudima i kao po difoltu ih biramo da nas vode i kroje sudbinu.Sve dok se ne otvore oči i uši kod većine da pogledaju,prepoznaju i čuju,pamet,znanje i volju za rad,a ne samo ,,prazne,,predizborne priče i sitne interese,neće nam biti dobro,niti će biti pomaka sa ,,mrtve tačke,,. možemo samo tonuti u ponor bez dna.Postavi li iko od odbornika u skupštini pitanje i koliko se mladih diplomaca vratilo u Gacko u zadnjim godinama?Porazit će vas taj broj,vjerovatno ne vole mjesto odakle su,ili je nešto drugo u pitanju????

  • Смеће на површини ,фукаре се продају за смеће на крају ће се удавити у власти том смећу .Људи немају цијену би смрадови који се продајете уживајте у овим вашим скупштинским умјетницима ,И вашем начелнику који се сваки дан не слаже сам са собом.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *