Vrijedne i humane žene: Prodajna izložba radova nastalih na radionicama veza

Autor: Nikolija Bjelica Škrivan Aktuelno Društvo Istražujemo
4 minuta čitanja

Godinu dana tridesetak polaznica radionica veza vrijedno su vezle i odabrale 50 najljepših radova koje su večeras predstavile na prodajnoj izložbi u Muzeju Hercegovine u Trebinju. Sav novac od prodatih radova namijenili su Udruženju djece i omladine sa smetnjama u razvoju “Sunce nam je zajedničko”, čiji su se članovi potrudili da urame ove radove. 

Izložba radova nastalih na radionici veza u Muzeju u Trebinju

Svakoga petka na radionicama veza u Muzeju Hercegovine u Trebinju bilo je uzbudljivo. Da uče da vezu ili se podsjete onoga što su nekada ranije znale odlučile su se mahom polaznice različitih uzrasta, od 7 do 77. Učiteljice veza Mirjanu i Senu posebno je radovalo to što su se radionicama pridružila i djeca. Za njih je to bio prvi susret sa iglom i koncem.

Jedna od marljivih učenica je djevojčica Andrea Ninković. Vezla je najviše, kaže, cvijeće i životinje. 

“Ovdje sam naučila nešto novo, to mi je zaista bilo fino iskustvo”, kaže Andrea. 

I Milica Grahovac bila je vrijedna i pokazala nam je kako je izvezla trešnjice i cvjetiće. 

“Bilo mi je mnogo fino i mnogo sam naučila. Nastaviću da idem na vez. Radim i kući, ne samo na radionici”, kaže ova djevojčica. 

Nekima su detalji cvijeća bili najzanimljiviji, neke su inspiraciju pronalazile u crtanim likovima, životinjama i različitim drugim oblicima kojima su ranije žene ukrašavale svoju odjeću.

Izložba vezenih radova u Muzeju Hercegovine u Trebinju

Radionice veza nastale su u saradnji Muzeja Hercegovine sa trebinjskim udruženjem “Vasila”. Predsjednica tog Udruženja Sena Đurica kaže da joj je najbitnije da žene nauče vez – takozvanu ošvicu, koja se radi pokrsticom. Pored ošvice, polaznice su imale priliku da uče tehniku ravnog veza, a za djecu je uglavnom bio prilagođen pisani vez, koji se sa šeme prenosi na materijal. Najmlađi su sami birali i igrali se bojama i već su odredili kome će pokloniti svoje prve radove.

“Ošvica je naš glavni cilj, želimo da to žene nauče. Ona je praktično zaboravljena. Taj vez smo nažalost našli jedan ili dva primjerka, jer su se žene ranije sahranjivale sa tim vezenim stvarima koje su same pravile”, kaže Đurica. 

Izloženi radovi veza u Muzeju Hercegovine u Trebinju

Ivana Grujić, direktorka Muzeja Hercegovine u Trebinju, ističe da je večerašnja izložba svojevrsni uvod u novi ciklus radionica. Ona je objasnila da je ideja o održavanju radionica nastala nakon izložbe “Vez i zlatovez”, iz fundusa Muzeja, koji je pripremila etnologinja Božana Đuzelović, kada je veliki broj posjetilaca pokazao interesovanje za ove tehnike ukrašavanja odjeće.

“Smatramo da na ovaj način oživljavamo staru vještinu koju je skoro svaka ženska osoba različitog uzrasta u 19. i 20. vijeku posjedovala. Mi danas živomo drugačije i manje koristimo ručne radove za ukrašavanje svoje odjeće. Nasljeđe će biti živo tako što će biti u domu naših sugrađana”, rekla je Grujić.

Od prvobitne namjere da radionice traju samo dva mjeseca, došli su do toga da je cijela godina radionica iza njih, a u planu je da druženja i predan rad petkom nastave i narednu godinu.

Ukoliko želite da kupite neki od izloženih radova i time pomognete udruženje “Sunce nam je zajedničko” to možete da uradite do 6. oktobra u Muzeju Hercegovine u Trebinju. 

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *