Vlada produžila koncesiju za HE „Dabar“ sa 30 na 50 godina

Autor: Direkt Aktuelno Ekonomija
3 minuta čitanja

Vlada RS produžila je „Hidroelektranama na Trebišnjici“ koncesiju za izgradnju i korišćenje hidroelektrane „Dabar“ sa 30 na 50 godina, saznaje CAPITAL.

Vlada RS je na sjednici 1. aprila donijela izmjene i dopune rješenja o dodjeli koncesije za izgradnju i korišćenje HE „Dabar“ u kojem je navedeno da se po isteku roka trajanja koncesije iz rješenja donesenog 2011. godine, taj rok produžava za 20 godina.

Jednokratna koncesiona naknada koju će u produženom roku koncesionar morati da plati iznosi 1,5 miliona, dok je predviđeno da koncesiona naknada za pravo korišćenja iznosi 0,0055 KM po prizvedenom kilovat času električne energije.

Podsjećamo, Vlada RS je 2011. godine donijela rješenje kojim se HET-u dodjeljuje koncesija za izgradnju i korišćenje HE „Dabar“ na 30 godina.

Tim rješenjem bilo je predviđeno da visina koncesione naknade za pravo korišćenja iznosi 3,1 odsto od bruto prihoda ostvarenog proizvodnjom i prodajom električne energije.

Prema ranijim najavama hidroelektrana „Dabar“ trebalo je da počne sa radom još 2016. godine, ali do danas nije proizveden nijedan kilovat struje, a kao novi rok za završetak izgradnje navodi se kraj 2024. godine.

Bez obzira na to, preduzeće “HE Dabar” isplaćuje plate i naknade radnicima kojih je iz godine u godinu sve više. Tako je 2011. bilo zaposleno svega tri radnika da bi se 2019. godine taj broj popeo na 45.

Pored toga, vrijednost ovog projekta u samo nekoliko godina porasla je za 300 miliona maraka. Nakon što je sredinom 2019. godine cijena izgradnje hidroelektrane skočila sa prvobitno planiranih 352 na 488 miliona KM, prema novim procjenama ovaj projekat će koštati 661 milion maraka.

Kako bi obezbijedili novac za finansiranje „Elektroprivreda RS“ i HET krenuli su u potragu za kreditima. ERS je raspisala tender za kredit od 97,7 miliona, dok je „Hidroelektranama na Trebišnjici“ neophodan kredit od 10 miliona KM kako bi finansirale izgradnju dovodnog tunela za hidroelektranu „Dabar“.

Ugovor o izgradnji HE „Dabar“ po sistemu ključ u ruke početkom maja prošle godine potpisali su „Elektroprivreda RS“ i preduzeće “China Energy Gezhouba Group” koje će finansirati 85 odsto projekta.

Posao su dobili godinu i po dana nakon što je tender raspisan, a za koji je konkurencija tvrdila da je namješten.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *