UG „Za Doljanku“ dobilo i petu pravnu bitku, dokazano nezakonito pogodovanje investitoru

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
6 minuta čitanja

Udruženje građana „Za Doljanku“ koje već nekoliko godina nastoji zaustaviti ekocid na rijeci Doljanki u Jablanici, izvojevalo je čak petu pravnu pobjedu čime je dokazano da je FMOIT odlučivao u korist investitora, piše Buka. 

Kantonalni sud u Sarajevu poništio je Rješenje Federalnog ministarstva okoliša i turizma kojim je kompanija Eko Vat d.o.o. Jablanica, investitor male hidroelektrane “Zlate”, oslobođena obaveze ishodovanja nove okolinske dozvole, odnosno izrade nove studije i novog uključivanja zainteresovane javnosti.

Potvrđeno je da FMOIT nezakonito primijenio novi Zakon o zaštiti okoliša, iako je bio upoznat sa presudom Kantonalnog suda u Sarajevu iz 2021. godine i obavezom završavanja svih postupaka vezanih za mHe “Zlate” prema Zakonu koji je prije bio na snazi.

Ispitujući tužbene navode, sud je stava da tužitelj osnovano u tužbi navodi da je tuženi nezakonito na konkretni slučaj primijenio Zakon o zaštiti okoliša koji je stupio na snagu 2021. godine te da se trebao primijeniti zakon koji je važio u vrijeme kada je postupak započet i u skladu s tim ispoštovati sve naloge koji su mu dati Presudom Kantonalnog suda u Sarajevu od 16.07.2021. – navodi se u Presudi Kantonalnog suda u Sarajevu.

Iz ovog Udruženja podsjećaju da je prethodno Kantonalni sud u Sarajevu u julu 2021. godine donio presudu kojom se poništava okolinska dozvola za mHE “Zlate”.

“Presuda je nalagala i provođenje ponovnog postupka, što podrazumjeva i pribavljanje nove Studije uticaja na okoliš kao i provođenje javne rasprave, međutim FMOIT je tada oslobodio kompaniju Eko Vat d.o.o pribavljanja nove okolinske dozvole na šta je UG ‘Za Doljanku’ i reagovalo. Ovo je još jedna u nizu presuda i odluka koje potvrđuju da su argumenti na strani aktivista okupljenih u Udruženje ‘Za Doljanku’ Jablanica, koje je podnijelo najviše krivičnih prijava protiv vladinih zvaničnika na različitim nivoima u Bosni i Hercegovini”, navode iz UG “Za Doljanku”.

Zbog svega navedenog, Udruženje je predalo Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu krivičnu prijavu protiv ministrice Edite Đapo zbog sumnje na počinjenje krivičnog djela zloupotrebe položaja iz člana 383. i krivičnog djela nesavjestan rad u službi iz člana 387. Krivičnog zakona FBiH.

Pozivaju FERK (Regulatorna komisija za energiju u FBiH) da konačno reaguje i firmi Eko Vat d.o.o oduzme dozvolu za rad ovog štetnog elektroenergetskog objekta i izrekne privremenu mjeru zabrane rada mHe “Zlate” do završetka upravnog spora.

Udruženje godinama upućuje na kriminalne radnje kojima su sve instance vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine pogodovale investitoru tako što su u skladu sa svojim ovlastima, a za svoj lični interes izdavale  dozvole kako bi se napravila mHE „Zlate“ i dozvolilo bogaćenje pojedinca nauštrb građana lokalne zajednice.

Iu ovog Udruženja ističu da se lanac nezakonitosti i korupcije proteže se od  predsjednika savjeta i savjeta mjesne zajednice, načelnika opštine i vijećnika dva prethodna saziva opštinskog vijeća, katonalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i kantonalnog ministra građenja pa do federalne ministrice zaštite okoliša i turizma, a svoje upletene prste u pogodovanju je imalo i rukovodstvo FERK-a koje i pored izrečenih sudskih presuda u korist Udruženja nije oduzelo dozvolu za rad mHE „Zlate“ kao  i Federalno ministarstvo pravde koje je tumačilo zakonske propise u korist Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Dženan Šašić, predsjednik UG „Za Doljanku“ rekao je ranije da se oni bore za očuvanje prirode i okoliša sa djelovanjem na području opštine Jablanica i Hercegovačko-Neretvanskog Kantona.

“Postoje čitava dva registratora dopisa i pokrenutih pravnih lijekova protiv lica i institucija koja su odgovorna za realizaciju ovog projekta koji je bespravan, pokazalo se. Sva moguća nelogičnost i apsurd su se pokazali u borbi za Doljanku. Državna lica ne rade dobro svoj posao i ne provode zakone što je njihova obaveza. Za realizaciju projekta kriva je neodgovornost, nedovoljno poznavanje vlastitog posla i nadležnosti lica koja sjede u državnim institucijama. Ekološke i socijalne posljedice su bile davno vidljive”, rekao je Šašić.

Isttakao je da se borba za Doljanku razlikuje se od ostalih sličnih ekoloških akcija, jer se samo nekoliko  građana suprostavilo moćnicima i lokalnim kriminalcima, dok svi ostali gledaju i pretvaraju se kako se ništa ne dešava, a upravo su i oni obespravljeni u mnogim sferama života.

“U suštini, mišljenja sam da su mnogi građani Jablanice, ali širom zemlje provođenje zakona žele samo u priči. Praksa svakodnevno pokazuje drugačije. mHE Zlate praktično radi bez dozvole i to je normalno. To nije normalno”, ističe Šašić.

Šašić na kraju kaže da je rijeke BiH je važno sačuvati, jer rijeke i planine su jedino što je dobro u ovoj razorenoj državi Bosni i Hercegovini.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *