U Skupštinama istočne Hercegovine vladaju muškarci

Autor: Jela Džomba Aktuelno Društvo Politika
4 minuta čitanja
Ilustracija (Foto: Direkt)

U Skupštinama istočne Hercegovine većinom vladaju muškarci, a mali broj žena sjeda i u odborničke klupe. U razgovoru sa direktoricom Agencije za ravnopravnost polova Bosne i Hercegovine Samrom Filipović Hadžiabdić vidimo da je vladavina muškaraca preslikana i u političkom životu čitave BiH. Glavni, ali ne i jedini, razlog tome jeste rodna pristrasnost.

Ilustracija (Foto: Direkt)

Posmatrajući stanje u Skupštinama istočne Hercegovine zapazili smo da je Ljubinje jedina opština istočne Hercegovine u kojoj su i predsjednica i podpredsjenica Skupštine žene. Nakon Ljubinja, po prisutnosti žena u najvećem organu opštine je Nevesinje, gdje su na mjestu potpredsjednice i sekretara opštine žene.

U Skupštini Trebinja i Bileće ženama je dodijeljeno samo mjesto sekretara grada, odnosno opštine.

U Berkovićima i Gacku nema žena ni na jednoj od funkcija u Skupštini.

Jedini grad istočne Hercegovine se izdvaja od navedenih opština i po tome što se Skupštine već duže vrijeme odvijaju bez potpredsjednika.  Na jednom od prethodnih zasjedanjima gradskog parlamenta to je izazvalo i burne reakcije odbornika.

Žene i među odbornicima manjina

 “Gotovo svaki drugi ispitanik i svaka treća ispitanica koja je glasala smatraju da su „muškarci bolje političke vođe“ i da „ih treba birati prije nego žene”, što se može smatrati jednim od preovlađujućih razloga da žene ne glasaju za žene i da muškarci ne glasaju za žene”, kaže za “Direkt” Samra Filipović Hadžiabdić, direktorica Agencije za ravnopravnost polova BiH.

Samra Filipović
Samra Filipović Hadžiabdić, direktorica Agencije za ravnopravnost polova BiH (ustupljena fotografija)

U prilog ovoj tvrdnji ide i mali broj žena u skupštinskim klupama istočne Hercegovine.

Prema trenutnom informacijama najviše odbornica sjedi u skupštinskim klupama u Gacku, gdje su od ukupno 19 odbornika četiri žene.

U Nevesinju i Ljubinju su izabrane po tri odbornice, s tim što u Nevesinju ima ukupno 19, a u Ljubinju 15 odbornika.

U Bileći su povjerenje građana, od ukupno 19 odbornika, dobile dvije žene, dok je u Berkovićima od 13 odbornika jedna žena.

U Trebinju trenutno odbornički mandat ima jedna žena od ukupno 29 odbornika, dok su na početku ovog skupštinskog saziva povjerenje građana bile dobile dvije žena, od kojih je jedna kasnije izabrana za poslanicu u Narodnoj Skupštini Republike Srpske.

Prema broju žena koje sjede u skupštinskim klupama očigledno je da Hercegovci više povjerenja daju muškarcima u politici.

A prema riječima Samre Filipović Hadžiabdić upravo rodna pristrasnost biračkog tijela jeste i najvidljivija na lokalnom nivou.

“Na lokalnom nivou postotak mandata raste u korist muškaraca do 32% pod uticajem biračkog tijela. Ovi rezultati navode na zaključak da su rodna pristrasnost i stereotipi rezultirali time da je više od 30% mandata pod uticajem biračkog tijela u korist muškaraca” smatra naša sagovornica.

Pored patrijahalnog i tradicionalnog odlučivanja na manje prisustvo žena u politici utiče i položaj koji imaju žene koje se nađu u politici, a koji je nerijetko praćen nasiljem.

„Istraživanje koje je provela Vestministerska fondacija za demokratiju u Bosni i Hercegovini o nasilju nad ženama u politici u BiH je pokazalo da je 60,2% od 83 ispitanice doživjelo neki oblik nasilja tokom bavljenja politikom, dok je njih 45,8% doživjelo nasilje samo zato što su žene i to najčešće online. Čak 80% ispitanih političarki obuhvaćenih ovim istraživanjem smatra nasilje uobičajenim iskustvom u bavljenju politikom“, kaže naša sagovornica i dodaje da su  korištenje govora mržnje na osnovu pola prije, u vrijeme predizbornih kampanja i poslije izbora samo neke od prepreka  koje „zaustavljaju“ ženu da u potpunosti učestvuje u političkom životu BiH.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *