TUŽILAŠTVO OBUSTAVILO ISTRAGU: “Dodikova ikona” zatvoren slučaj!

Autor: Direkt Aktuelno Društvo Politika
3 minuta čitanja

Ostaje enigma kako je ikona “stara 300 godina i ukradena u Lugansku” prešla put do toga da “nije ukradena i da nema nikakvu umjetničku vrijednost”.

Izvor: GERILA

Nakon skoro tri godine Tušilaštvo BiH je stavilo tačku na jednu od najvećih međunarodnih incidenata, odnosno poklon Milorada Dodika šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu u vidu pozlaćene ikone za koju se sumnjalo da je ukradeno u Ukrajini.

Naime, Tužilaštvo BiH je od Generalnog tužilaštva Ukrajine dobilo informaciju da se navedena ikona ne nalazi u Državnom registru nacionalne kulturne baštine, kao i da nisu pronađeni dokazi koji bi ukazivali da je navedeno umjetničko djelo nezakonito premješteno ili ukradeno sa teritorije Ukrajine i da ima izuzetnu umjetničku vrijednost.

Takođe se navodi da navedena ikona ne pripada nacionalnom kulturnom nasljeđu Ukrajine niti da je nacionalna vrijednost ove zemlje, nakon čega su istražitelji u Ukrajini zatvorili navedeni postupak, a slijedom toga kao i provedenih dodatnih istražnih radnji u BiH, Tužilaštvo BiH je donijelo naredbu o nesprovođenju istrage.

Milorad Dodik. FOTO: Gerila

Podsjećamo, polovinom decembra 2020. godine je tadašnji član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio pozlaćenu ikonu Sergeju Lavrovu, a regionalni i svjetski mediji su danima posali o ikoni koja je navodno bila ukradena iz Ukrajine.

Tome je doprinjela i Ukrajinska ambasada u BiH koja je obavijestila Ministarstvo inostranih poslova BiH da imaju opravdane sumnje da je ikona kulturno blago Ukrajine i da zahtijevaju povratak ikone, nakon čega je 18. decembar Tužilaštvo BiH formiralo predmet “Ikona”.

Među saslušanim su bili i Milorad Dodik i ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija, ali ne u svojstvu osumnjičenih.

Nobjašnjiva je nedavna informacija Generalnog tužilaštva Ukrajine kada se uzme u obzir da je počekom 2021.godine ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao da “njegova država i dalje zahtijeva da rukovodstvo BiH vrati 300 godina staru pozlaćenu ikonu ukradenu u Lugansku”.

Kako je u samo tri godine ikona “stara 300 godina i ukradena u Lugansku” prešla put do toga da “nije ukradena i da nema nikakvu umjetničku vrijednost” ostaće, vjerovatno, enigma za javnost.

Ostaje da se vidi da li će ikona opet krenuti put Moskve do onoga kome je namjenjena.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *