VASKRS U MOSTARU:
Sveštenik Duško Kojić za „Direkt“: Sve više je deklarativnih vjernika

Autor: Miloš Vasiljević Direkt priče Društvo Intervju
3 minuta čitanja
Foto: Avaz

Najveći hrišćanski praznik Vaskrs kojim se proslavlja pobjeda sina Božjeg nad smrću, ujedno je i praznik nade i ljubavi, što je bio povod da razgovaramo sa starješinom mostarske Saborne crkve Duškom Kojićem.

Duško - Kojić
Foto: Avaz

On je još jednom, osim čestitki, pozvao na mir, ali i na to da budemo iskonski, a ne samo deklarativni vjernici, što u posljednje vrijeme zauzima primat. Osim toga, naglasio je da je sveprisutna otuđenost, koja mora postati naša prošlost ako želimo ići naprijed.

„Previše smo otuđeni. Samo smo deklarativno vjernici, samo se tako izražavamo, ne praktikujemo vjeru, jer u svakoj vjeri osnova je zajedništvo. Bez zajednice dolazimo do otuđenja, zato što nismo istinski religiozni, već zato što je to danas popularno. Kad  se  vratimo zajednici, kada nam komšija bude važan, onda ćemo se  vratiti i vjeri i Bogu i onda će biti mir svuda“, kazao je Kojić za “Direkt”.

Kako kaže Kojić ima nada za sabornost među Srbima, ali i suživota sa Bošnjacima i Hrvatima u gradu na Neretvi.

„Mnogo nam znači Vaskrs, a naročito  vjernicima u dolini Neretve koji su preživjeli stradanjima i vratili se na rodna ognjišta, počeli novi život,što je i simbolika praznika, a ove godine smo se posebno pripremali za praznik, jer je prvi put od rušenja Saborne crkve služena vaskršnja liturgija. To je buđenje jedne nove nade za  mogućim životom u Hercegovini“, rekao je Kojić­.

Prema njegovim riječima, ljudi koji imaju namjeru da se vrate u Mostar često kao argument ponude kako će se vratiti kada kao institucija nisu uspjeli da obnove crkvu. Sveštenik uvjera da će se i to promijeniti.

„Kroz obnovu Saborne crkve možemo da pričamo o nadi, jer naši donatori nisu bili samo pravoslavci, jer imamo više do 2.000 pojedinačnih donatora u kojima ima, po svojoj vjeroispovjest,i i muslimana i rimokatolika koji su se ugradili u obnovu crkve. Kada pričate u Mostaru sa bilo kojim čovjekom, ma koje vjere i nacije bio, on će vam reći da je Saborna crkva pored Starog mosta  simbol grada “, dodao je Kojić.

Pohlepa

Duško Kojić naglašava da iako postimo, iako smo stalno u crkvi, ali ako je uz to prisutna i pohlepa sve to poništavamo.

„Ako  smo u crkvi, ali ne živimo crkvu i ne ispunjavamo Hristove riječi da ljubimo jedni druge kao sami sebe, nije dobro. Kada to promijenimo više neće biti sebičnosti, gramzivosti i pohlepe, nego će svaki čovjek biti važan“, rekao je Kojić.

Podijeli članak
1 komentar
  • Pohlepa je najviše rasprostranjena ovim svetom zato poslušajte organizaciju kako da ih već nazovemo kreativno društvo njihova vizija i njihovi planovi su ključ za menjanje celokupnog današnjeg sveta i svi njihovi planovi se poklapaju i sa božjim planom

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *