Sud BiH: Zeljković namještao tender za korona testove

Autor: Direkt Aktuelno Društvo Politika
4 minuta čitanja
FOTO: Pixabay

Sud Bosne i Hercegovine utvrdio je da je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske prije dvije godine tender za brzu detekciju korona virusa namještao jednom ponuđaču, saznaje CAPITAL.

FOTO: Pixabay

Piše: Bojana Ninković/Capital.ba

„Ovakvo postavljen zahtjev ograničava stvarnu konkurenciju ili favorizuje određenog ponuđača“, precizirano je u odluci Suda BiH.

Pojasnimo,  Institut za javno zdravstvo RS je u septembru 2021. godine raspisao nabavku 18.400 testova za brzu detekciju korona virusa vrijednu oko 470.000 KM,  a preduzeće „Banjalukafarm“ se žalilo da su ovi testovi toliko do detalja opisani da je pogodovano samo jednom ponuđaču.

„Set treba da se sastoji o jednog testa za detekciju virusa COVID 19 koji se sastoji od trakice, Lysis buffer, epruvete sa zatvaračem, a vrijeme očitavanja testa treba da bude do 30 minuta“, istaknuto je u tehničkim specifikacijama.

Naglašeno je da sve ponuđene stavke moraju biti registrovane od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstava Bosne i Hercegovine.

Pomenuto preduzeće „Banjalukafarm“ je tvrdilo da je ovim tenderom pogodovano firmi „Akomed“ iz Banjaluke, što je sada potvrdio i Sud Bosne i Hercegovine.

Kao dokaz da se pogoduje pomenutom preduzeću „Banjalukafarm“ navodi zahtjev iz tehničke specifikacije u kojem stoji da set za uzimanje uzoraka mora da bude kompatibilan sa ponuđenim testom, tvrdeći da je ugovorni organ opisao proizvod kakav ima samo jedan ponuđač.

Ipak, Kancelarija za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine je odlučila da žalbu preduzeća „Banjalukafarm“ odbije kao neosnovanu nakon čega ova firma Kancelariji podnosi prijedlog za obnovu postupka koji je u konačnici takođe odbijen.

„Banjalukafarm“ ne odustaje i odluči da tuži Kancelariju Sudu Bosne i Hercegovine koji potvrđuje da je Institut pogodovao „Akomedu“.

„Ugovorni organ nije dao opravdanje za ovako postavljanje uslova dok je, nasuprot tome, žalitelj osnovano ukazao da je ovako postavljani uslov ograničavajućeg karaktera, te da isti može ispuniti samo jedan ponuđač, a da postojanje drugih testova na koje je ukazao ugovorni organ ne znači da se isti mogu ponuditi obzirom da nisu registrovani kod Agencije za lijekovi i medicinska, iako je registracija kod Agencije jedan od postavljenih uslova u tenderskoj dokumentaciji“, naglašeno je u Odluci suda.

Trajanje upravnih sporova

U svemu ovome ne bi bilo ništa sporno da pomenuti tender nije raspisan prije gotovo dvije godina. Od tada se promijenilo gotovo sve. Epidemija korona virusa u svijetu je uveliko završena, rukovodstvo Instituta je promijenjeno, a tada aktuelni direktor te zdravstvene ustanove Branislav Zeljković je sada u sudskom sporu, upravo zbog korona nabavki.

Postavlja se pitanje onda koja je svrha ovakvih sporova čija rješenja dolaze sa zakašnjenjem od dvije godine.

CAPITAL je ranije objavio da se slična situacija desila i u OC „Jahorina“.

Konkretno, Sud Bosne i Hercegovine nedavno je odbio tužbu Olimpijskog centra (OC) Jahorina protiv rješenja KRŽ BIH kojim su poništeni njihov tender i odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača za nabavku 17 miliona vrijedne šestosjedne žičare, ali sa zakašnjenjem jer pomenuta žičara na Jahorini postoji već gotovo dvije godine.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *