Srbija i masovna ubistva: Lažne vesti o tragedijama koje su potresle zemlju

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
5 minuta čitanja
FONET/MARKO DRAGOSLAVIĆ

Za manje od dva dana u krugu od pedesetak kilometara u Srbiji desila su se dva masovna ubistva i niz povezanih incidenata. Efekat kopiranja zločina, Verterov efekat, medijske spirale i socijalne infekcije, stvarni su fenomeni sa kojima se društvo suočava u ovakvim situacijama.

FONET/MARKO DRAGOSLAVIĆ

Piše: Lazar Čovs/ BBC na srpskom

Tragedije poput ovih u Beogradu i Mladenovcu, pokazalo se i u prošlosti, uvek stavljaju medije na test etičnosti izveštavanja zbog objavljivanja identiteta i fotografija maloletnika, načina pristupa izvorima i žrtvama, intervjuisanja maloletnika, zloupotrebe emocija, objavljivanja grafičkih fotografija, raznih spiskova.

U okviru fenomena lažnih vesti, dolazi i do kopiranja i prenošenja netačnih informacija, izmišljenih citata, zloupotrebe tuđih fotografija i zamene identiteta, kao i paušalnog tumačenja simbola i natpisa na odeći.

Ubrzo posle pucnjave u beogradskoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar”, niz medija iz Srbije i regiona objavio je netačnu informaciju da je nastavnica istorije preminula, navodi portal Fejknjuz Tragač koji se bavi dekonstrukcijom lažnih vesti.

Dvoje učenika i nastavnica su sasvim dobro, potpuno su stabilni i budni, izjavio je direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin medijima u četvrtak rano izjutra.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić je dva dana na posle tragedije je potvrdila da je nastavnica „spuštena u manje intenzivnu negu“.

Ubrzo posle pucnjave, društvenim mrežama se raširila informacija da su potrebni dobrovoljni davaoci krvi.

U prenošenju poziva za davaoce, došlo je do izmene teksta i neko je dodao da se traže samo davaoci krvi koji nisu vakcinisani protiv virusa Kovid-19.

Zavod za transfuziju krvi, a potom i Institut za transfuziju krvi Srbije, demantovali su ove navode, preneo je Fejknjuz Tragač.

Za ovaj portal akademik Matija Bećković takođe je demantovao da stoji iza citata o američkoj kulturi, molitvama i vrlinama koji se raširio društvenim mrežama i aplikacijama za razmenu poruka.

Neko je to napisao mesto mene!”, napisao je Bećković u odgovoru za Fejknjuz Tragač.

Detalje o ovim dekonstrukcijama i spisak medija koji su preneli dezinformacije možete pročitati u tekstu na sajtu Fejknjuz Tragača.

Tamo se mogu pronaći i druge neistine poput izmišljene pesme glumca Žarka Lauševića, potpisivanja funkcionera vladajuće Socijalističke partije Srbija (SPS) Dušana Bajatovića kao ministra prosvete i lažnih poziva da se osumnjičeni pusti na slobodu.

Niz medija u Srbiji i inostranstvu preneo je i fotografiju sportiste iz Irske i potpisao je imenom trinaestogodišnjeg K.K. osumnjičenog za ubistva i ranjavanja u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar”.

Portal Istinomer koji je zvaničan partner kompanije Meta (Fejsbuk i Instagram) za suzbijanje dezinformacija na društvenim mrežama objavio je detaljnu dekonstrukcijusa fotografijama i spiskom medija koji su ovu dezinformaciju objavili.

Irski pauerlifting klub za koji se mladić takmiči je portalu Raskrikavanje, koji se bavi dekonstrukcijom lažnih vesti, potvrdio da je na fotografijama Edvin Hotea.

Očigledno ovo nisam ja“, rekao je mladić na njegovom Tiktok nalogu referišući na fotografiju K.K. koju su mediji preneli: „Nemam 14 godina, očigledno, i nisam iz Srbije”, prenosi Raskrikavanje

U.B (21), osumnjičeni za osam ubistava i 14 ranjavanja u okolini Mladenovca i Smedereva, uhapšen je posle višesatne potrage.

U trenutku hapšenja imao je na sebi plavu majicu na kojoj je spreda pisalo Generation 88 on tour (Generacija 88 na turneji) sa mapom tri zemlje – Španije, Francuske i Italije.

Nosi majicu „hajl Hitler”, generacija 88, za one koji ne znaju H je osmo slovo abecede i to je njihov pozdrav. U Srbiji si našao Hitlera, đubre jedno, koji je toliko nesreće naneo ovom narodu, pa si ovde njemu našao da se diviš i da nam ubijaš ljude, monstrume jedan“, izjavio je na konferenciji za novinare predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Oznake 88 i HH zaista se često koriste u neonacističkoj ikonografiji kao diskretan način glorifikovanja Adolfa Hitlera.

Austrija je zato zabranila upotrebu 88 i HH na personalizovanim automobilskim tablicama

Na mapi na majici, međutim, nema Nemačke.

Ispostavilo se da je ipak u pitanju majica sa maturske ekskurzije.

To je majica koja predstavlja oficijelnu majicu maturanata Ekonomsko-trgovinske škole iz Sopota koji su 2006. godine nosili na ekskurziji u Španiji, Italiji i Francuskoj”, rekao je Stevan Vlajić, osnivač pokreta „Samo jako” i koordinator inicijative „Zeleni presek” i naveo je da je njegov drug kreirao spornu majicu.

Da jeste u pitanju majica sa maturske ekskurzije Ekonomsko-trgovinske škole u Sopotu, potvrdila je za BBC na srpskom i Dušica Urošević, profesorica srpskog jezika i književnosti koja je na tom putovanju bila i odeljenjski starešina.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *