Spartakus- jedna sjajna priča

Autor: Milanka Kovačević Aktuelno Društvo
3 minuta čitanja

Za nešto više od pola godine koliko zvanično postoje, Univerzalna škola sporta i korektivne gimnastike “Spartakus” je unela novi kvalitet u život mališana Gacka.

Ozbiljan i stručan pristup grupe mladih ljudi je do sada rezultirao mnoštvom aktivnosti, a nit koja sve povezuje je nastojanje da u deci probude radoznalost, da se pravilno razvijaju i duh i telo, a sve sa ciljem da sutra postanu zdrave osobe i kompletne ličnosti.

Ono što ističu u školi “Spartakus” je da generacije moraju da rastu sa saznanjem da su deo prirode, ali i da imaju odgovornost prema njoj. Da bi je zavoleli i čuvali prvo je moraju upoznati. Zato je veliki broj aktivnosti usmeren ka savladavanju veština koje će olakšati snalaženje u prirodi, ali i biti korisni alati za budući život.

“Ono što nam je bilo važno od samog početka je univerzalan, multidisciplinaran pristup radu sa decom. Zato u “Spartakusu” sa polaznicima, pored mene, rade i fizioterapeut, psiholog, pedagog i sociolog”, ističe Milan Gutović, profesor fizičke kulture.

Aktivan i zdrav život je imperativ, a tome i decu uče. Osim organizovanja sankanja na Čemernu, skijanja na Ravnoj planini, pokretači spartakusa su male Gačane vodili i na trening sa fudbalerima “Mladosti” iz Gacka, ali i u Park prirode Orjen na Ublima. Tamo su položili “Šumsku zakletvu”.

Najveću radost i uzbuđenje kod dece je izazvalo penjanje na veštačku stenu i spuštanje zip-lajnom. To je bio dan koji ćemo svi pamtiti praćen igrom, smehom, najčistijim emocijama”, priseća se sociološkinja Jelena Jovović, jedna od pokretača “Spartakusa” i dodaje da su domaćini – Planinarsko društvo “Vučiji zub” iz Trebinja, bili sjajni.

U “Spartakusu” za svakog člana, a trenutno okupljaju preko 80-toro dece, vode i personalni karton u kojem prate psihofizički razvoj svakog deteta. Prva merenja su pokazala da je tek svako šesto dete potpuno zdravo- bez ravnih stopala, deformiteta kičme ili nekog drugog deformiteta.

Ono što takođe primećujemo da je u srednjoj grupi dece (uzrasta 5-6 godina) deformitet u početnoj fazi, dok je u starijoj (7-8 godina) on već izražen. Budući da u “Spartakus” dolaze deca koja spadaju u aktivnije, strahujem da je stvarno stanje daleko ozbiljnije. Razmišljamo da u nekoj budućnosti angažujemo i ortopeda kako bismo mogli da preventivno delujemo”, ističe Slobodan Gutović, fizioterapeut.

Ono što sistem odavno ne radi, a to je multidisciplinaran pristup i kontinuirano praćenje razvoja dece, ponudila je mala grupa okupljena u “Spartakus”.

Za sada sa sigurnošću može da se kaže da su svojim aktivnostima i kreativnim pristupom skrenuli pažnju javnosti, i, što je još važnije, postali školica u koju deca sa radošću dolaze.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *