Sindikat ERS traži veće plate: „Imamo suficit podanika, a deficit radnika“

Autor: Direkt Aktuelno Ekonomija
3 minuta čitanja
Sjednica Sindikata radnika ERS u Tesliću (Foto: Sindikat ERS)

Sindikat radnika „Elektroprivrede Republike Srpske“ (ERS) zatražio je danas da Kolektivni ugovor ostane na snazi i u iduće tri godine, da im se objasni u kojem pravcu se restrukturira ERS, te da se cijena rada poveća za 12,5 odsto, jer je „na sceni suficit podanika, a deficit radnika“, piše Capital. 

Sjednica Sindikata radnika ERS u Tesliću (Foto: Sindikat ERS)

Sastanak Odbora sindikata ERS-a u proširenom sastavu sa članovima sindikalnih odbora i predsjednicama aktiva žena iz svih zavisnih preduzeća i Matičnog preduzeća ERS održan je danas u Tesliću.

Portal CAPITAL je objavio da sindikat ERS traži da postojeći Kolektivni ugovor ostane na snazi i naredne tri godine, ali im je Uprava ERS odgovorila da isti ostaje na snazi do kraja tekuće godine, zbog čega se sindikat hitno sastao.

Sindikalci su pitali zašto je u interesu ERS da Kolektivni ugovor ne ostane na snazi i šta je to što još planiraju da uzmu od radnika ERS-a?

„Smanjen je procenat kojim se izračunava minuli rad, ukinuti ogrev i zimnica, smanjena davanja za jubilarne nagrade, regres, kao i druga davanja koja su radnika ERS-a, kao proizvođača i najboljeg uplatioca poreza i doprinosa, izdvajala od drugih. Sada nosioci proizvodnje bježe iz ERS-a, a na sceni imamo suficit podanika, a deficit radnika“, poruka je Sindikata.

Radnici smatraju da je rano za zaključak o namjerama Uprave ERS-a.

„Moglo bi se naslutiti da ovakvo ponašanje možda za cilj ostvarivanje uštede na uštrb radnika, a kako bi stvorili prostor za nabavke kojima se jedino i bave, kao i da ovakvo vođenje sistema vodi ka urušavanju istog“, istakli su u Odboru sindikata.

Zaključci iza kojih su jedinstveno stali sindikalni odbori svih zavisnih preduzeća u sistemu ERS-a su:

– Odbor Sindikata ERS traži da uprave svih zavisnih preduzeća do 25. septembra 2020. godine daju saglasnost da se Kolektivni ugovor produži na tri godine;

– Sindikat je zabrinut zbog procesa restruktuiranja ERS-a i traži se odgovor kuda ide ERS;

– Sindikat ERS traži povećanje cijene rada za 12,5 odsto, odnosno da se cijena rada poveća na 160 KM.

Sa sindikalnog skupa je još poručeno da u sindikalnoj borbi nema mjesta politici i politikanstvu i da im je cilj očuvanje radne sredine i radnih mjesta, kao i zalaganje da postojeći Kolektivni ugovor ostane na snazi bez izmjena.

„Sindikat neće dozvoliti da poslodavac donese Pravilnik o radu i da radnici postanu objekat u kreiranju pravila na radnom mjestu“, poručili su iz Odbora sindikata.

Prethodni Kolektivni ugovor potpisan je 13. septembra 2017. godine na period od tri godine i usklađen je sa, tada usvojenim Zakonom o radu.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *