Premijer Albanije zabranio novinaru da prisustvuje konferencijama za novinare

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
3 minuta čitanja

Predstavnica SafeJournalists mreže u Albaniji kaže da je ovo drugi put da Rama to čini novinarima na konferencijama za štampu kada mu se ne sviđa pitanje, prenose BH novinari. 

Premijer Albanije Edi Rama rekao je Klevinu Muki, novinaru A2 CNN TV stanice (filijala CNN-a u Albaniji) da mu naredna tri mjeseca neće biti dozvoljeno da prisustvuje njegovim konferencijama za novinare i da mora biti poslat na „prevaspitavanje” zbog onoga što Rama smatra „neetičkim ponašanjem novinara”, javljaju iz mreže SafeJournalists.
Tokom konferencije za novinare koja se održala prošlog petka, 1. jula, novinar Klevin Muka pitao je ministricu za Evropu i vanjske poslove Albanije Oltu Džaku o sukobu interesa kao ministrice zbog, kako pišu iz mreže SafeJournalists, činjenice da je njen suprug strateški investitor Vlade Albanije u sektoru turizma. Rama nije dozvolio ministrici da odgovori, već je novinara javno označio kao nedobrodošlog na budućim konferencijama.
Predstavnica SafeJournalists mreže u Albaniji Blerjana Bino objasnila je da je ovo drugi put da Rama to čini novinarima na konferencijama za štampu kada mu se ne sviđa pitanje.
„Premijer je uskratio novinaru pravo da dobije adekvatan odgovor na veoma dobro pitanje od javnog interesa. Klevinovo pitanje, ako bi se na njega odgovorilo, omogućilo bi ministrici Džaki i premijeru da sagledaju pitanje sukoba interesa i pružilo bi javnosti veću transparentnost. Umjesto toga, premijer je još jednom izabrao bahatost i zatvaranje vrata novinarima, posebno kritičkim”, istakla je o ovom slučaju Bino.
Ona je takođe izrazila zabrinutost zbog nedostatka novinarske solidarnosti tokom konferencije.
„Sada se medijska zajednica i nezavisne organizacije, okupljaju iza Klevina u nastojanju da podrže kritičko i nezavisno kvalitetno novinarstvo. Definitivno nam treba više solidarnosti među novinarima u Albaniji i širi savezi za slobodu medija“, zaključila je Bino.
Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, oštro osuđuje ponašanje premijera Albanije. Ističu da bi političari trebalo da prestanu da optužuju novinare za „neetičko ponašanje“ kada im se ne dopadaju pitanja koja postavljaju novinari. Podsjećaju ih da su dužni da odgovore na sva pitanja od javnog interesa, a ne da uskraćuju odgovore.
„Javna funkcija mora da trpi veći stepen kritičkog mišljenja koje se odnosi na rezultate u vezi sa obavljanjem funkcije“, navode iz SafeJournalists.
Podsjećaju i da je svaki napad na novinare napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.
Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *