Pravosnažna presuda Janši za vrijeđanje novinarki pobjeda je svih žena

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
13 minuta čitanja

Premijer Slovenije u odlasku i predsjednik Slovenačke demokratske stranke (SDS) Janez Janša konačno je pravomoćno osuđen u slučaju uvrede dviju novinarki javne radiotelevizije, koji se po sudovima povlačio godinama. 

Izvor: Media.ba

Sve je počelo u martu 2016. godine, kada je Janša, koji je tada obnašao funkciju poslanika u slovenačkom parlamentu, na svom Twitter nalogu novinarke RTV Slovenija Eugeniju Carl i Mojcu Šetinc Pašek nazvao „odsluženim prostitutkama“. U tweetu je još spomenut „svodnik Milan“, što se odnosi na nekadašnjeg slovenačkog predsjednika Milana Kučana, koji je za Janeza Janšu vječiti trn u peti, premda je Kučan posljednji put bio akter na političkoj sceni Slovenije prije ravno dvije decenije.

Novinarke su pokrenule privatnu tužbu sa zahtjevom za novčanu odštetu koju je viši sud najprije vratio na prvostepeni sud, a premijer je na ponovljenom suđenju održanom u februaru ove godine proglašen krivim i osuđen uslovno na tri mjeseca zatvora. Kao što je bilo i očekivano, na presudu je uložio žalbu, a predmet je na viši sud u Celju stigao 18. maja. Narednog dana predmet je dodijeljen sucu Andreju Pavlini, koji je promptno reagovao i već istog dana žalbeno ročište najavio za 24. maj, budući da bi već dan kasnije predmet prešao u zastaru, što je u javnosti bio i najočekivaniji ishod.

Ročišta u ovom predmetu na ponovljenom suđenju su više puta odgađana te se zato pretpostavljalo da će predmet zastarjeti prije nego što bude zaključen. I u slučaju žalbenog ročišta je najprije djelovalo da novinarke neće dočekati konačnu odluku suda. Optuženom Janši su danima bezuspješno pokušavali uručiti poziv na ročište. Detektiv ga je posjetio i na kućnoj adresi, gdje mu je premijerova supruga pojasnila da Janeza Janše nekoliko dana neće biti kod kuće te da ona u njegovo ime ne preuzima ništa, zato pismo može ostaviti u poštanskom sandučiću. Budući da sud povratnu informaciju od optuženog nije zaprimio, senat suda je odlučio da ročište ne može biti održano. No, tada je u priču uskočio Janšin advokat Franci Matoz, pojasnivši da je svog klijenta obavijestio o žalbenom ročištu te da se ono može održati i bez njegovog prisustva.

Ročište je na tom osnovu i održano, a senat je na njemu potvrdio presudu prvostepenog suda. Ukratko, sud je odbio Janšinu žalbu ocijenivši je neosnovanom, te se između ostalog nije složio s obrazloženjem odbrane da su novinarke same u javnosti širile informaciju o tome na koga zapravo Janša misli u svom tweetu, te da to nije moglo biti samo po sebi jasno korisnicama i korisnicima Twittera. Sud je ocijenio da se radi o gruboj, seksističkoj izjavi koja jeste uvredljiva, te da je to bio napad na novinarke ad personam i da je prvostepeni sud pravilno odlučio u ovom slučaju.

„Radi se o tome kako je to razumio prosječan korisnik [Twittera]“, pojasnio je sudac Pavlina.

Janša je u trenutku sporne objave na Twitteru imao oko 39.500 pratilaca, a sudac je ocijenio i da je cilj objave bila uvreda i kaljanje imena. Zastara je ovom presudom spriječena, a presuda je pravomoćna. Janez Janša će morati platiti i sudske troškove žalbenog postupka.

‘Slatka i pravedna pobjeda za sve novinarke i za sve žene ovog svijeta’

Advokat Janeza Janše Franci Matoz je poslije izrečene presude naveo da se sa sudskom odlukom ne slaže i najavio svoj naredni korak: „Uložit ćemo zahtjev za zaštitu zakonitosti na ovu pravomoćnu presudu i zasigurno ćemo u tome uspjeti.“

Rekao je i da mu nije žao što je predlagao da se žalbeno ročište održi.

„Sve vrijeme se bespotrebno širi lažna vijest da moj klijent gospodin Janez Janša ne diže poštu i time odugovlači postupak. To nije istina. Prvi put je presuda bila poništena zbog jasnog kršenja pravila određivanja porote, to je bio razlog da se postupak odužio, mi nismo željeli da predmet ide u zastaru. Kad bismo to željeli, to bismo i napravili, ali nikad nismo imali tu namjeru. Željeli smo konkretnu odluku suda i predmet ćemo predati na vrhovni sud i uvjeren sam da ćemo dobiti“, rekao je on i dodao da je zadovoljan što je sud donio presudu u ovom predmetu, premda se s odlukom ne slaže.

„Odlukom nisam zadovoljan, na vrhovnom sudu će ona pasti. Vrijeđanja nije bilo“, rekao je Matoz.

Advokatica novinarki Katja Zdolšek je, s druge strane, rekla da je zadovoljna što je sud odlučio „da ponovo ili još uvijek živimo u državi gdje žene nije dozvoljeno vrijeđati riječima da su odslužene prostitutke“. Zdolšek je priznala kako je očekivala da će predmet otići u zastaru.

„Potraga za optuženim je bila pravi triler. Smatram da se radi o toliko vulgarnoj i seksističkoj uvredi da uopšte nema mjesta pitanju da li je to zaista bilo vrijeđanje“, dodala je Zdolšek.

Mojca Šetinc Pašek se u svoje i u ime Eugenije Carl zahvalila što je višem sudu uspjelo tako brzo riješiti predmet.

„Ništa drugo doli presudu kojom će, ukoliko suđenje dođe do kraja, Janša biti proglašen krivim za uvredljivi tweet nismo ni očekivale. Očekivale smo da bi moglo doći do zastare. Jako sam sretna što je sud donio presudu i ocijenio da se radilo o gnusnom, ružnom, uvredljivom tweetu, uvredljivoj objavi o meni i Eugeniji. Mislim da se radi o sudskom presedanu za slovenačko novinarstvo, za žene koje političari vrijeđaju, te o lekciji da na uvredljiv način i diskurs u našem društvu više ne smijemo pristati, nadam se da će tako i ostati“.

Eugenija Carl je na svom Facebook profilu izrazila zadovoljstvo što je konačno, nakon šest godina, s kolegicom dočekala sudski epilog u ovom slučaju.

„Trajalo je ali je ovo sad slatka i pravedna pobjeda. Za sve novinarke. Za sve žene ovog svijeta. Za sve žrtve muških šovinista. Za sve žrtve seksista. Podlim, odvratnim uvredama ne treba davati prostor bilo gdje, niti u kafani, a kamoli u javnom diskursu. A kamoli da dolaze iz usta predstavnika najviših državnih funkcija“, istakla je i dodala da Janša sad može ići kući svojoj supruzi i reći joj da nikad više neće vrijeđati žene.

„Na Twitteru, za govornicom u parlamentu, nigdje! Javite to i vašim obožavateljima i vjernim pristašama. Nismo prostitutke. Nismo ‘opankarice’. Nismo mudžahedinke. Nismo prljave južnjakinje. Pohotnice u crvenim štiklama. Nismo duboka grla i niska čela. Nismo penjačice preko kreveta. Prihvatite presudu. Otpustite Matoza. Tad bismo povjerovali da ste viteški podnijeli poraz, odložili mač i iz bitke nešto naučili. Želim vam sve dobro“, napisala je na kraju Carl, referišući se u svojoj objavi samo na neke od čitavog niza uvreda koje je Janša na Twitteru ili putem televizije Nova24TV uputio novinarkama u posljednjih nekoliko godina.

U napadima na novinare i novinarke u Sloveniji prednjače Janšine pristaše

Iz Društva novinara Slovenije su za Media.ba također najprije istakli da su zadovoljni što je slučaj uopšte došao do pravomoćnog sudskog epiloga.

„Radi se o izuzetno važnoj odluci kojom je sud svima koji javni prostor koriste za diskreditacije, uvrede i sramoćenje novinarki i novinara poručio da je to nedopustivo. Važno je i to što je slučaj dobio pravomoćan sudski epilog, budući da je Janez Janša upotrijebio sve moguće manevre za odugovlačenje, kako bi došlo do zastare. Ključno je i to što se ovim uspostavlja sudska praksa koja pravi jasnu razliku između onoga što je dozvoljeno i onoga što nije dozvoljeno u javnom diskursu“, naglasila je Anastazia Stepić iz Društva novinara Slovenije.

Stepić je podsjetila da su se napadi na novinarke i novinare, naročito na društvenim mrežama, od 2016. godine kad je Janez Janša novinarke nazvao „odsluženim prostitutkama“, postali novinarska svakodnevica.

„Novinarke su još češće meta maltretiranja na internetu, napadi su u njihovom slučaju ličniji, grubi, seksistički, šovinistički, uvrede se često odnose na fizički izgled. Vrijeđanje novinara i novinarki – zapravo, vrijeđanje bilo koga – apsolutno ničim ne doprinosi otvorenoj javnoj raspravi, upravo suprotno – guši je, ograničava i škodi joj. Novinari i novinarke svakako nisu iznad kritike i naravno da moramo podnijeti i onu oštro argumentovanu, ali ne moramo podnositi neosnovane uvrede, što upoređivanje novinarki s prostitutkama svakako jeste. Po našem mišljenju, sud je pravilno odredio značaj prava na ugled i profesionalno te lično dostojanstvo novinarki“, dodala je ona.

Društvo novinara Slovenije je u svom izvještaju o napadima na novinare i novinarke u Sloveniji u periodu od 2018. do kraja 2020. godine istaklo da je slovenački javni prostor uhvaćen u spiralu internetskog nasilja koje se iz godine u godinu pogoršava jer svaki prethodni nivo vremenom postaje društveno prihvatljiv, na njega prestanemo reagovati, nivo javne komunikacije je sve niži, a napadači prelaze na novi nivo gdje sebi dozvole još i gore. Napadi su po ocjeni Društva bili makar dijelom koordinisani, usmjereni i planirani, imali su svoju unutrašnju logiku i predvidljiv tok, a njihove karakteristike pokazuju da se ne radi o spontanim afektiranim odazivima ili ekscesnim pojedincima, već o čitavim skupinama trolova.

U izvještaju još stoji da se tom taktikom služe sve političke opcije u Sloveniji, ali prednjače pristaše Janšine Slovenačke demokratske stranke. Za primjer im služi sam predsjednik stranke i dosadašnji premijer koji preko medija u rukama SDS-a, u prvom redu televizijske stanice Nova24TV, daje primjer, diktira sadržaj i odlučuje o metama napada. Izvještaj je otkrio da su istovremeno i novinarke i novinari Nova24TV i sami mete napada, te se tako krug zatvara: napadači postaju mete, napadi na jedne i druge opravdavaju nove napade, a čitav javni prostor se radikalizuje i postaje sve toksičniji.

„Rad novinarki i novinara u takvim okolnostima je sve teži“, istakli su u Društvu novinara Slovenije.

Reporteri bez granica su početkom maja objavili Indeks slobode medija koji je pokazao da je Slovenija u godini dana pala za 18 mjesta i među 180 rangiranih država zauzela 54. poziciju. U izvještaju je novinarska organizacija pojasnila da premijer Janez Janša podstiče neprijateljsku atmosferu prema novinarima i novinarkama, što je dovelo i do fizičnih i internetskih napada. Premda je pravni okvir koji štiti slobodu medija u ovoj državi još snažan, mediji su podvrgnuti političkim pritiscima i SLAPP tužbama, stoji još u izvještaju.

Janšinim obračunavanjem s medijima i novinarkama i novinarima poimenice bavila se i komesarka Savjeta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović, koja je u prošlogodišnjem izvještaju pozvala slovenačku vladu da zaustavi pogoršavanje situacije na području medijskih sloboda i slobode izražavanja. Mijatović se u izvještaju osvrnula na čitav niz problema, od zastrašivanja novinara i novinarki, preko seksističkih maltretiranja novinarki, do tužbi i odnosa prema javnim medijima. Komesarka je u izvještaju istakla i da je žalosno to što slovenačka vlada svojim djelovanjem potkopava nezavisnost, vjerodostojnost i finansijsku stabilnost javne radiotelevizije RTVS i Slovenačke tiskovne agencije (STA). Slovenački premijer se na njene riječi odazvao na Twitteru, poručivši joj da – širi lažne vijesti.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *