Povodom Dana žena- U državi koja brine preventivni pregledi su besplatni

Autor: Milanka Kovačević Aktuelno Društvo
4 minuta čitanja
Članice Udruženja "Sveta Petka" iz Bileće

“Ne mogu da razumem državu koja može da nas stavi na listu čekanja” kaže Željka Milošević, članica udruženja žena obolelih od raka dojke Sveta Petka iz Bileće. One su Dan žena obeležile humanitarnom akcijom u Gacku. 

“Jedan cvet za puno nade”- Udruženje “Sveta Petka” Bileća

Akcijom “Jedan cvet za puno nade” na Dan žena, članice udruženja “Sveta Petka” žele da podsete na “važnost redovnih pregleda, ali i na neophodnost materijalne podrške za sve obolele žene“, rekla je predsednica udruženja Nataša Savić.

Ovo je jedino udruženje u istočnoj Hercegovini koje okuplja žene obolele od raka dojke i trenutno imaju 49 članica.

Ističu da bi odgovornost žena prema svom zdravlju mogla da bude veća, ali ni država ne čini mnogo da ih podstakne u tome.

Sve nam je preče od nas samih, posebno u ovom delu Hercegovine” kaže Nataša Savić i naglašava da bi besplatni preventivni pregledi mnogo značili za rano otkrivanje bolesti što je od krucijalnog značaja za izlečenje.

“Da sam u nekoj boljoj državi dobila bih terapiju koja je najbolja za mene. Pošto smo u ovakvoj kakva jesete, dobila sam ono što imamo“, priča svoja iskustva Željka Milošević iz Bileće kojoj je kancer dojke dijagnostikovan pre 10 godina.

Članice Udruženja “Sveta Petka” iz Bileće

“Sa 34 godine je otkriven rak i pre 10 godina sam operisana. Deca su mi tad bila mala i mogu da kažem da sam uspela da nadjem snagu pre svega u njima, ali velika podrška su mi bili i suprug i ostala porodica, pre svega moji roditelji, brat i sestra.  Potom sam 5-6 godina išla na kontrole na svakih pola godine i onda su markeri počeli da mi rastu, a ja sam se baš osećala zdravo. Tada je ustanovljeno da se bolest vratila i sada imam metastaski karcinom dojke”, priča o svojim iskustvima Željka Milošević.

Ističe da je materijalna podrška veoma važna budući da svaki odlazak na terapiju košta, a većina članica udruženja nije zaposlena.

Uspela sam da dobijem lek koji se nije plaćao, na listi je Fonda zdravstvenog osiguranja i dan danas primam taj lek na svaki 21 dan. Nekad u toku meseca odem i do 8 puta do Trebinja. To nije daleko, ali ima žena koje idu u Foču, Banjaluku, na razna snimanja, magnete, i nama je bitna ta finansisjka podrška”.

Ističe da bi, da država istinski brine, preventivni pregledi bili besplatni.

“Da bi se danas pregledali- štitnu žlezdu, karliicu, stomak, da uradite mamografiju, vama treba 200 maraka. To se sve placa ako niste oboleli. Zato je najvažnije da nam država pomogne, da nam preventivni pregledi odnosno skrining programi budu besplatni. Imamo ženu koja prima jedan lek koji mora da kupi, a koji kosta 1200 evra mesečno! I sada je na listi čekanja. Svesna je da ce joj lek pomoći, da on postoj, ali ako nema para ne može da ga kup. Ja ne mogu da razumem državu koja može da nas stavi na listu čekanja”, kaže Željka i dodaje da se oni kao udruženje bore  za ukidanje listi čekanja, odnosno za to da svakome bude dostupan lek.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *