Poruka za Gacko: Strpite se još koju godinu

Autor: Milanka Kovačević Aktuelno
5 minuta čitanja
Strpite se još koju godinu- TE Gacko svakodnevno zasipa okolinu pepelom

Radovan Višković, premijer RS se juče u RiTE Gacko sastao sa v.d. direktora Maksimom Skokom i načelnikom opštine Ognjenom Milinkovićem. Razgovarali su, saopšteno je, “o planovima za dalji razvoj RiTE Gacko”- postrojenja koje je na kraju svog tehnološkog veka. “Niti šta znači, a i ne verujem da će da se desi”, kažu stanovnici Gacka koje smo pitali za komentar.

rite-gacko
Strpite se još koju godinu- TE Gacko svakodnevno zasipa okolinu pepelom

Nenadano, protokol premijera Radovana Viškovića je juče promenjen. Iz Trebinja, sa postavljanja kamena temeljca, helikopterom je aterirao u RiTE Gacko. Na sastanku sa rukovodstvom ovog preduzeća, koje mesecima enormnim količinama pepela zasipa celo područje, razmatrano je kako da se reši problem.

Dogovoreno je da se nabavi sistem za prečišćavanje uglja koji košta 70 miliona rekao je premijer i dodao da ne ništa ne može preko noći uraditi i da će to trajati najmanje godinu i po ili dve.

U Gacku to danas nije tema o kojoj svi pričaju. “Niko i ne komentariše, nema tu šta da se kaže”, govori jedan meštanin koga smo pitali za komentar.

“Odavde gleda da ode svako ko može. Za mene su to samo pusta obećanja. Oni su to najavljivali i pre, a pepeo i dalje sipa“,  dodaje on pokazujući prema dimnjaku iz koga kulja sivi oblak.

Pepeo ne zna šta mu se sprema, pa i ovog jutra bezbrižno leti u vazduh

Svi su zabrinuti, samo oni koji su dobili posao preko stranke o tome neće da govore, a više ne pričaju ni oni koji nisu jer vide da nema koristi. Situacija u celoj zemlji je takva da nema mnogo razloga da se nadamo nečem boljem. Pitanje je hoće li biti para za ovo, sad skupljamo da otplatimo ratu kredita“, komentariše jedan stanovnik Gacka koji kaže da za njega nikada nije bilo posla u Gacku iako je iz Mostara ovde izbegao i živi već tri decenije.

Ne verujem da će išta da se uloži. I taj sistem za klasifikaciju uglja nije primenjiv kod nas jer on može da preradi samo male količine. To su ljudi koji su više puta obećavali, ali ništa nisu uradili, pa sada kupuju vreme“, nepoverljiv je jedan stariji meštanin.

Srećemo i mladu ženu koja jedno dete gura u kolicima, a drugo vodi za ruku. “Kako da ne budem zabrinuta? Svako ko ima decu razmišlja šta nam pada po glavama, gde oni rastu, šta udišu, šta jedemo”, govori u prolazu. Kao i ostali sagovornici godina i po ili dve života sa pepelom im se čini prilično dugo jer ovo traje već pet godina.

Naime, krajem aprila 2018. Direkt je pisao o sednici SO Gacko na kojoj je razmatran problem pepela i na kojoj je zaključeno da se uradi ispitivanje uticaja RiTE na zdravlje ljudi. Tada je Dragan Pušara, tehnički rukovodilac TE rekao da je jedno od rešenja za enormnu emisiju pepela i prečišćavanje uglja. Od studije nije bilo ništa, a mnogo je nedoumica i oko od pogona za prečišćavanje.

Još duže u planovima je Severni obodni kanal koji načelnik ističe kao adut za razvoj Gacka. Na sastanku 2013. godine, u vreme kada je Rajko Papović (sadašnji predsednik SO Gacko prim. aut.) bio na čelu RiTE, je konstatovano da bi za njega trebala velika sredstva, kao da je u jednom delu već zakasnio jer se kop proširio do grada.

Osim predstavnika opštine i RITE Gacko sastanku su tada prisustvovali stručnjaci iz preduzeća Vode RS, HET-a i ERS-a koji su bili prilično skeptični po pitanju realizacije. Radi se o složenom objektu kojim bi Gacko dobilo vodotok obodom mesta, zaštitnu vodenu zavesu prema rudniku, zeleni pojas, šetalište, ali i rešio prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda.

Iza Gacka su godine obeležene pepelom, prašinom, padom standarda i broja stanovnika. Oni koje meštani plaćaju da im rešavaju probleme i dalje mašu planovima i ubeđuju ih da se strpe jer će im  za koju godinu biti bolje.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *