Pikanterije iz rebalansa: „Srpska open“ preči od boraca

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
4 minuta čitanja
Foto: Capital.ba

Najviše pažnje tokom nedavne rasprave o rebalansu budžeta RS za tekuću godinu izazvalo je smanjenje granta za kulturu sa 1.250.000 na samo 150.000 KM, ali u rebalansu je bilo još niz zanimljivih stavki koje su promakle javnosti.

Srpska-open
Foto: Capital.ba

Piše:  D. Momić/CAPITAL

Jedna od njih je da je uz rapidno smanjenje granta za kulturu višestruko povećan grant za vrhunski sport sa 3.450.000 na 22.750.000 KM.

Ipak, CAPITAL otkriva da narodni poslanici glasanjem za takav rebalans ne pokazuju nikakvu posebnu brigu za vrhunski sport, već u stvari pokrivaju trošak izgradnje teniskih terena za proljetos održani turnir „Srpska open“ čiju izgradnju su zajedno realizovali Vlada RS i Grad Banjaluka uz podršku predsjednika Srpske Milorada Dodika.

Pored toga, još jedna pikanterija u rebalansu je smanjenje izdataka za licenciranje Microsoft softvera. Sredstva su umanjena za trećinu, pa je umjesto dosadašnjih 3,7 miliona za ovu stavku predviđeno 2,4 miliona KM.

Razlog za to je nedavno obaranje zvaničnog sajta Vlade RS iza koga, kako je rekao premijer Radovan Višković, stoje Amerikanci, zbog čega je Vlada drastično srezala sredstva za licenciranje softvera ove američke firme.

Dalje je interesantno veliko povećanje sredstava za grantove za koje se iz strukture budžeta ne vidi jasno za šta su namijenjeni.

Budžetom za ovu godinu nisu uopšte bila predviđena sredstva za tekuće grantove za inostranstvo, dok je rebalansom previđeno 24.600 KM.

Za tekuće grantove neprofitnim subjektima u zemlji takođe nisu bila predviđena nikakva sredstva, dok je rebalansom za to predviđeno čak 842.500 KM.

Ugostiteljski servis RS dobio je skoro milion i po maraka više, jer mu je budžet povećan sa 8.675.000 na 10.050.000 KM.

MUP-u RS smanjen je ukupni budžet za pet miliona KM, dok je istovremeno stavka za otplatu dugova povećana za 700 hiljada KM – sa 1.192.000 na 1.892.000 KM.

Republičkom sekretarijatu za vjere povećan je budžet za oko 1,2 miliona, od čega se najviše odnosi na kapitalne grantove za inostranstvo i grantove vjerskim i etničkim udruženjima.

Poreskoj upravi RS koja bilježi rekordnu naplatu direktnih poreza rebalansom je smanjen budžet za 800.000 KM. To je prilično apsurdno pogotovo kada se uzme u obzir da je u okviru PURS formiran novi sektor koji treba da se bavi ispitivanjem porijekla imovine. Za rad tog novog sektora trebaće dodatna sredstva, osim ako Vlada nije odlučila da taj sektor ne treba ništa da radi.

Rebalansom je uduplan budžet Zavoda za geološka istraživanja RS sa 919.000 na 1,88 miliona KM. Najveće povećanje ova republička institucija sa sjedištem u Zvorniku dobila je na stavci „ostali nepomenuti rashodi“ za koje se ne zna šta tačno predstavljaju, a koji su povećani sa 6.000 na čak 938.800 KM.

Tri javna preduzeća koja su u nadležnosti ministarstva saobraćaja i veza rebalansom su ostala bez polovine predviđenih sredstava. Subvencije za „Željeznice RS“ smanjene su sa 20 na deset miliona KM. „Aerodromi RS“ umejsto 2,2 dobiće 1,1 milion KM, a „Pošte Srpske“ koje su od Vlade dobijale subvenciju od milion KM rebalansom će dobijati samo 550.000 KM.

Višestruko su srezani i grantovi Ministarstva trgovine i turizma, pa je tako grant za razvoj turizma sa 1.250.000 KM srezan na 239.000 KM, a tekući grant za zaštitu potrošača sa 100 hiljada na svega 24 hiljade KM.

Vlada Srpske je potvrdila da borcima duguje jedan borački dodatak i naknadu za odlikovane borce, ali je smanjila sredstva za te namjene. Pod stavkom izdaci za neizmirene obaveze iz ranijih godina, konkretno za godišnji borački dodatak i doznake za odlikovane borce, rebalansom je umjesto 15,7 miliona predviđeno nešto više od 14,7 miliona KM.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *