Osobe sa invaliditetom oslobođene naknade za polaganje pravosudnog ispita

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
4 minuta čitanja

Osobe sa invaliditetom koje su završile Pravni fakultet od sada neće plaćati naknadu za polaganje pravosudnog ispita. Odluka o izmijeni i dopuni  Zakona o pravosudnom ispitu Republike Srpske je donešena na posljednjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, a na inicijativu Ane Kotur – Erkić.

Izvor: eTrafika

Inicijativa je pokrenuta još prije dvije godine, u vrijeme kada je Ana i sama bila nezaposlena pravnica i kada se nije mogla zaposliti. Naime, kao i svi diplomirani pravnici, nakon obavljanja pripravničkog staža Ana je morala položiti pravosudni ispit koji se plaća 800 KM. Iznos je to koji Ana, kao i mnoge osobe sa invaliditetom, u tom trenutku nije mogla zaraditi.

„Naknada za pravosudni ispit je veoma visoka i to je u mom slučaju značilo da bar desetak iznosa za tuđu njegu moram da skupim na jedno mjesto i da sama sebi  platim polaganje. Ja taj novac ne mogu zaraditi, ja sam se školovala za to da budem pravnica i ne mogu da odem i radim fizičke poslove, a da pritom ne ugrozim sopstvenu egzistenciju“, govori Kotur – Erkić.

Iz Ministarstva pravde ističu da je ova odluka dio strateškog opredeljenja čiji je cilj veće uključivanje osoba sa invaliditetom u društvene i ekonomske tokove. Takođe, ističu i da odluku o oslobađanju od plaćanja naknade donosi ministar na zahtjev kandidata.

„Ministarstvo pravde, kao obrađivač Zakona o pravosudnom ispitu u Republici Srpskoj, prepoznalo je potrebu značajnije zaštite i podrške svih osoba sa invaliditetom, bez obzira na uzrok i vrijeme nastanka invalidnosti, a čiji je status utvrđen rješenjem nadležnih organa  Republike  Srpske. Propisana  mjera  je  dio  strateškog  opredjeljenja  čiji  je  cilj  veća uključenost invalida u društvene i ekonomske aktivnosti zajednice“, navodi se u obrazloženju Nacrta zakona o dopuni Zakona o pravosudnom ispitu Republike Srpske.

Ana ističe da je polaganje pravosudnog ispita dio profesionalnog usavršavanja svakog pojedinca i da su oslobađanjem od plaćanja naknade za polaganje, osobe sa invaliditetom lišene jedne prepreke koja ih je u tome do sada sprječavala.

„Ono što je možda zadnja i najbolja namjera u svemu ovome jeste da osobe sa invaliditetom koje ulaze u pravosuđe mogu da mijenjaju sliku o invaliditetu u pravosuđu, dakle mogu da donose odluke u kojem god procesu se to zapravo dešavalo. U ovom momentu meni je vrlo bitno da mijenjamo perspektivu“, tvrdi naša sagovornica i dodaje da će u budućnosti pokrenuti i pitanje polaganja pravosudnog ispita kod osoba sa oštećenjima vida jer je njima otežano pripremanje i polaganje tako obimne materije kao što je pravosudni ispit.

Ana Kotur Erkić (Foto: privatna arhiva, Fejsbuk)

Novi zakon na ovaj način omogućava osobama sa invaliditetom da postanu konkurentniji na tržištu rada i da budu motivisani da se stručno usavršavaju. Bolji položaj osoba sa invaliditetom u pravosuđu i društvu, bolja vidljivost njihovih sposobnosti i veća uključenost u društvo su svakako neke od promjena koje će nova odredba donijeti.

„Ono što je bitno za društvo jeste da osobe sa invaliditetom više neće biti posmatrane kao objekti, već možda kao aktivni donosioci odluka ukoliko dobiju priliku da profesionalno budu angažovani u pravosuđu. Ovdje treba imati na umu povezanost sa Zakonom o zapošljavanju i profesionalnoj rehabilitaciji osoba sa invaliditetom,  po kojem pravosudne institucije imaju obavezu da zapošljavaju osobe sa invaliditetom, u kontekstu da na 16 osoba bez invaliditeta jedna osoba sa invaliditetom mora biti uposlenik pravosudne institucije“, ističa Ana za kraj našeg razgovora.

Novi Zakon o pravosudnom ispitu na snagu stupa osam dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *