REBALANS BUDZETA:
NSRS razvlastila CIK u Srpskoj a Laktaši planiraju sredstva od CIK-a za izbore!

Autor: Direkt Drugi pišu
2 minuta čitanja

Usvajanjem Izbornog zakona Republike Srpske Narodna skupština je razvlastila Centralnu izbornu komisiju BiH kada su u pitanju izbori na teritoriji Republike Srpske. To pojedinim opštinama nije prepreka da planiraju sredstva od CIK-a.

Izvor: Gerila.info

Opština Laktaši, rebalansom budžeta, očekuje priliv 110 000 maraka od Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine. Ti troškovi planirani su, piše u obrazloženju nacrta rebalansa budžeta za ovu godinu, za održavanje izbora i za naknade biračkih odbora.

Međutim, Republika Srpska je 19. aprila dobila svoj izborni zakon. Zakon su u skupštini izglasali poslanici vladajuće većine predvođene SNSD-om.

Izborni zakon Republike Srpske, ukoliko stupi na snagu, predviđa da kontrolu nad izbornim procesom u Srpskoj ima Republička izborna komisija, za onaj dio koji se tiče izbora na pozicije u organe vlasti u Republici Srpskoj.

Vlast uvjerava kako je namjera donošenja zakona jačanje izbornog integriteta, transparentnosti, uvođenje novih tehnologija u izborni proces i spriječavanje zloupotreba na izborima.

Izborni zakon Republike Srpske reakcija je vlasti u Srpskoj na nametnute izmjene Izbornog zakona BiH a koje je nametnuo Visoki predstavnik Kristijan Šmit. Šmit je izmjene nametnuo jer je u Parlamentu BiH izostao dogovor stranaka vladajuće većine, a koju čine SNSD i HDZ između ostalih, u vezi sa potrebama izmjena Izbornog zakona i jačanja izbornog integriteta u Bosni i Hercegovini.

Usvajanje izbornog zakona Republike Srpske osudila je misija OSCE-a u BiH. Oni su zatražili da skupština povuče zakon navodeći da je on udar na ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

U opoziciji su, u toku skupštinske rasprave, rekli kako ne vjeruju da će izborni zakon Republike Srpske uopšte stupiti na snagu kako bi po njemu bili održani izbori u Republici Srpskoj jer za tako nešto nema vremena budući da usvojeni zakon mora proći kompletnu proceduru u Vijeću naroda.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *