Namješten tender: „Potpis“ laktaške firme na specifikaciji Vlade RS

Autor: Direkt Aktuelno Ekonomija
5 minuta čitanja

Vlada Republike Srpske, kako je juče objavio portal CAPITAL, raspisala je tender za nabavku kristalnih čaša, porculanskih tanjira, šerpi i druge ugostiteljske opreme za hotel „Rajska dolina“ na Jahorini. Vrijednost opreme je skoro 300.000 KM, a iz specifikacije posuđa vidljivo je da je istu pripremala privatna firma „Rema trade“ iz Laktaša.

Izvor: Capital

Naime, aneks dva tenderske dokumentacije, koju je objavio Ugostiteljski servis Vlade RS, sadrži specifikaciju za nabavku lake ugostiteljske opreme, ali ono što su u Vladi zaboravili je da obrišu dijelove dokumenta (sheet) iz kojih je vidljivo da je riječ o dokumentu koji je kreirala firma „Rema trade“ iz Laktaša.

U istom dokumentu u kojem je Vladina specifikacija robe nalaze se i ponude suđa, odnosno ugostiteljske opreme, koje je „Rema trade“ pripremala za jedan banjalučki hotel.

Ovo je očigledan primjer da privatne firme pišu tendere javnih institucija, po svojim željama i prilagođavajući uslove tako da na kraju upravo te firme dobiju posao.

Poštovanje zakona, konkurencija i borba na tržištu samo je prividna, a suština je da su svi javni poslovi unaprijed dogovoreni sa povlaštenim firmama, a sve na račun građana Srpske.

TI BiH pokreće postupak

U Transparency International u BiH za portal CAPITAL-a kažu da su analizirali ovu nabavku i odlučili Agenciji za javne nabavke BiH podnijeti zahtjev za monitoring, jer se u okviru tehničkih specifikacija nalazi naziv ponuđača koji je isporučivao traženu robu.

Na ovakav način narušena su načela jednakog tretmana i nediskriminacije ponuđača. Nijedan ugovorni organ prilikom provođenja javnih nabavki, ne smije da koristi savjete ponuđača koji mogu imati bilo kakav interes za rezultat postupka, jer na taj ugrožava konkurentnost“, kažu u TI BiH.

„Rema trade“ odranije miljenik vlasti

Firma „Rema trade“ iz Laktaša dobijala je i ranije mnogobrojne poslove od institucija Republike Srpske.

Tako su prije desetak dana sa Ugostiteljskim servisom Vlade RS, kojem su i pisali prethodno pomenuti tender, sklopili ugovor o nabavci mašina za pranje i sušenje veša u vrijednosti od 78.284 KM.

Ova firma opremiće hotel „Rajska dolina“ i sa kuhinjskim namještajem i opremom u vrijednosti od 255.482 KM. Ugovor je zaključen prije oko mjesec i po i ova fima bila je jedini ponuđač kuhinje. Da li su u „Rema trade“ pisali specifikaciju i za taj tender nije moguće provjeriti jer je isti „skinut“ s portala javnih  nabavki.

Vidljivo je da je firma „Rema trade“ u posljednjih pet godina sklopila ukupno 213 ugovora sa javnim institucijama, ukupne vrijednosti oko dva miliona maraka.

U Srpskoj su ove godine robu i usluge isporučivali za Ugostiteljski servis Vlade RS, Olimpijski centar „Jahorina“, Univerzitetski klinički centar RS, Studentski centar „Nikola Tesla“, Privrednu jedinicu “Drina” Foča, Kazneno-popravni zavod Banja Luka, Gerontološki centar Banja Luka, Centar “Zaštiti me” Banja Luka, Javnu predškolsku ustanovu ,,Majke Jugović”, Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije…

Na svom sajtu pohvalili su se i saradnjom sa privatnim ugostiteljskim objektima među kojima su i „Jova bar“ i „Agape“.

Vlasnik firme „Rema trade“ je Radomir Remić, a prošle godine su u poslovanju bilježili prihod od 4,9 miliona, a dobit od 920.000 KM, sa 11 zaposlenih radnika.[alert type=”transparent” sc_id=”sc68609029436”]Naduvana cijena – Ugostitelji sa kojima smo razgovarali smatraju da je cijena od 300.000 KM za čaše, posuđe i ostalu ugostiteljsku opremu koju Vlada poručuje za hotel „Rajska dolina“ značajno „naduvana“ ili se naručuje nešto što nije potrebno za hotel te kategorije i veličine. Kao primjer naveli su jedan od hotela na Jahorini koji ima znatno veće kapacitete i viši nivo usluge, a troškovi „lake ugostiteljske opreme“ su iznosili oko 250.000 hiljada KM. Za opremanje kuhinje u „Rajskoj dolini“ Vlada je potrošila 280.000 KM. Hotelijeri smatraju da je i to preuveličan trošak. Jedan od poznatih hotela je svoju znatno veću i moderniju kuhinju opremio za 200.000 KM.[/alert]

U jednom od članaka u kojima je predstavljena firma “Rema trade” ističe se da su učestvovali u opremanju brojnih hotelskih, restoranskih, banjsko-rekreativnih centara, kao i opremanju velikog broja javnih ustanova, od kojih se može izdvojiti zgrada Vlade Republike Srpske, opremanje više kuhinja na različitim lokacijama za Studentski centar “Nikola Tesla” u Banjaluci, opremanje prostorija Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske…

Na broj firme „Rema trade“ se niko ne javlja, pa smo im pitanja o tome po kom osnovu su sastavljali specifikaciju robe potrebne Vladi poslali pismeno.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *