ŠTA JE SA ZAŠTITOM NA RADU:
Mladi Gačanin poginuo na poslu

Autor: Milanka Kovačević Crna hronika Direkt priče
4 minuta čitanja
Gacko

Zakon je jasan – obaveza poslodavca je da obezbedi sigurnost radnika na radnom mestu. Inspekcija je dužna da to kontroliše, a resorna ministarstva da unapređuju stanje. No, stvarnost je drugačija. Prošlog meseca je bilo Nevesinje, danas Gacko. Još jedna nesreća na radu sa kobnim ishodom. 

Gacko je u šoku. Jedan mladi život je ugašen. U saopštenju PU Trebinje stoji da je 29-ogodišnji V. G. stradao od strujnog udara. 

Nesreća se desila juče oko podneva u selu Pađeni, opština Bileća. Prilikom premeštanja građevinskih kontejnera dizalicom je zakačen visokonaponski vod što je prouzrokovalo strujni udar koji je bio fatalan po mladog Gačanina, naveli su u PU Trebinje.

Utvrđeno je da je radnom mašinom upravljao 67-ogodišnji T. K. 

Iz Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju su događaj kvalifikovali kao krivično delo Izazivanje opšte opasnosti.

Ovaj slučaj otvara pitanje kakva je zaštita radnika prilikom obavljanja posla, koliko su česte kontrole i kakvo je stanje na terenu budući da se stiče utisak da su nesreće sa smrtnim ishodom učestale.

Nije prošlo ni mesec dana od nesreće u Stocu kada je 39-ogodišnji radnik iz Nevesinja poginuo pavši sa električnog stuba.

Kontaktirali smo danas Ministarstvo rada i Inspektorat RS kako bismo saznali šta je inspektor ustanovio na mestu nesreće i kakvo je stanje u RS kada je u pitanju zaštita radnika prilikom obavljanja posla te da li je poslodavac osigurao preventivne mere zaštite života i zdravlja radnika kao i da li je korišćena zaštitna oprema, ali su rekli da će nam naknadno dostaviti odgovore. 

Dok čekamo da se institucije izjasne nezvanično smo saznali da su rukovalac mašine i mladi Gačanin bili angažovani u firmi „Presing“ d.o.o. iz Gacka čiji je vlasnik Mladen Zelenović.

Zelenović je, inače, javnosti postao poznat kada je u novembru 2009. godine , upravljajući građevinskom mašinom bez signalizacije na magistralnom putu Gacko- Bileća u mestu Gostinac, bio vinovnik saobraćajne nesreće u kojoj su nastradali Dragan Pješćić i njegove dve ćerke- Slađana i Dragana.

U sudskom procesu koji je usledio Zelenović je bio osuđen na četiri, potom na tri godine zatvora da bi kasnije postupak bio vraćen na početak. U međuvremenu je pobegao u Srbiju, bio na poternici MUP RS, da bi, nakon devet godina suđenja, donošenja i poništavanja presuda, odlučeno da je za saobraćajnu nesreću sa tri žrtve jedini krivac Dragan Pješčić koji je vozio u akloholisanom stanju.

U presudi koju je potpisao sudija Duško Popić na osnovu presuda Ustavnog suda, pisao je “Direkt” tada, stoji da je odluka donesena na način da je „povoljnija za optuženog, ne zato što je sudsko veće uvereno u njegovu nevinost (jer je to ovde isključeno), nego zato što nije uvereno ni u njegovu krivicu ni u njegovu nevinost“.

Zelenović je tada odbio da komentariše rekavši da mu je proces uništio devet godina života, a od nas je tražio da, kada je oslobođen, izbrišemo sve što je o njemu napisano. 

Mileva Pješčić koja je u nesreći izgubila supruga i dve ćerke je Zelenovića tokom procesa krivila da vrši pritisak na svedoke i da potkupljuje sudije. Na kraju je za „Direkt“ rekla da je razočarana spoznajom da živi u državi u kojoj presuda može da se kupi.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *