Mirni protest opozicije u Trebinju – nezadovoljni radom pravosuđa

Autor: Direkt Aktuelno Politika
8 minuta čitanja
Mirni protest ispred Palate pravde u Trebinju

Narodni poslanici u NSRS, Nebojša Vukanović i Ljubiša Krunić, te odbornici trebinjske opozicije održali su danas mirni protestni skup ispred Palate pravde u Trebinju kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog toga što brojne krivične prijave koje su podnijeli u proteklom periodu nisu dobile sudski epilog. Njih su danas podržali i član Predsjedništva SDS-a Vukota Govedarica, kao i nezadovoljni građani Trebinja.

Mirni protest ispred Palate pravde u Trebinju

Predsjednik Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović ovaj protest nazvao je „posljednjim upozorenjem korumpiranim trebinjskim sudijama i tužiocima“.

„Mi smo prije četiri mjeseca predali krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Trebinja koji je, mimo odluke Skupštine i mimo zakona, samovoljno prebacio pola miliona maraka na račun FK Leotar. I poslije četiri mjeseca, iako sam išao u Tužilaštvo i tražio informacije šta se dešava, oni to drže u ladici i gledaju način kako da ga amnestiraju od odgovornosti. Takođe, prije više od mjesec dana smo predali krivičnu prijavu protiv odgovornih u Bolnici Trebinje, nakon što je inspektor utvrdio da nezakonito koriste tehnički kiseonik za liječenje pacijanata, ali Tužilaštvo nije uradilo ništa. Podnijeli smo i krivičnu prijavu zbog izborne krađe, uhvatili smo ih kako kupuju glasove u izbornoj šutnji, a Tužilaštvo ništa nije uradilo. Podnio sam krivičnu prijavu i protiv Zorana Pologoša, koji je sada jedan od izvršnih direktora u „Elektro-Hercegovini“, jer je manipulisao, uzimao tuđe podatke i glasao. Gospođa Marković je tražila da bude saslušan, da se izuzmu stvari, ali policija nije željela da postupi po tome, već su predmet uzeli u PU Banjaluka, pa su ga oni vratili ovdje i tako dobili na vremenu. Ko su ti ljudi na čelu policijske uprave koji su odbili i zašto Tužilaštvo nije uradilo ništa?“, upitao je Vukanović.

On je nadležnima poručio da „ako misle da drže ove predmete u fioci i čekaju da zastaraju, a onda da oslobode korumpirane političare i daju im privid legitimiteta pljačke ove države, to neće moći“.

SDS-ovac Vukota Govedarica kazao je da naša država nije ostvarena kao pravna, jer su u njoj ustanovljeni moć i autoritet pojedinca koji svoje odluke donosi isključivo sopstvenom voljom ili na bazi sopstvenih i interesa njegove partijske organizacije.

„Tim političkim i porodičnim intervencionizmom privilegovani su i zaštićeni svi oni koji svoj interes mogu da nađu u interesu volje i njegove političke partije i na taj način sebe štite od svih svojih nedjela koja prave isključivo građanima Srpske. Tako smo došli i do Zorana Pologoša za kog postoje osnovane sumnje da je prošle godine, u lokalnim izborima, zajedno sa trebinjskim NDP-om i određenim prijateljima, učestvovao u krađi biračkog identiteta svakog čovjeka ponaosob. Da imamo strukture pravne države, Pologoš bi bio lišen slobode na 30 dana, a u tom vremenu bi bila sprovedena sveobimna istraga i niko ne bi mogao da utiče na svjedoke. Poslije godinu dana, ako se ništa nije desilo i imamo predmet koji se zataškava na veoma direktan i jasan način, onda nije teško zaključiti zašto imamo dodatnu sumnju da smo imali drastične izborne prevare ovdje u Trebinju“, kazao je Govedarica.

Narodni poslanik PDP-a Ljubiša Krunić pozvao je pravosuđe da konačno počne da radi svoj posao, kako bi građani Republike Srpske bili sigurni da žive u pravnoj državi.

“Mnogi građani odlaze odavde zato što osjećaju tu nesigurnost, jer nemaju od koga da očekuju zaštitu”, kazao je Krunić.

Odbornik PDP-a u trebinjskoj Skupštini Saša Borjan smatra da zbog neblagovremenog djelovanja Tužilaštva pojedini predmeti zastarjevaju, a njihovi počinioci ostaju nekažnjeni.

„Afera kiseonik, koja potresa Trebinje i istočnu Hercegovinu, u potpunosti je dokumentovana, kao i protivzkonito ponašanje rukovodstva trebinjske Bolnice, a kakvu smo mi reakciju tužilaštva na to dobili? Apsolutno nikakvu. Slučaj uvažene aktivistkinje SNSD-a inicijala M.K, čiji su falsifikovani računi došli 2016. godine u Tužilaštvo, 2019. godine je zastario. Danas smo ovdje da kažemo ne guranju pod tepih afera i amnestiranju počinilaca krivičnih djela na način da njihovi postupci zastarjevaju“, rekao je Borjan.

Odbornik Liste za pravdu i red Đorđe Vučinić pozvao je pravosudne institucije da im daju povratnu informaciju ukoliko smatraju da su podnesene krivične prijave neosnovane. On je rekao da, sudeći prema izvještaju koji je nedavno razmatran u Skupštini grada, privredni kriminal u Trebinju skoro da ne postoji.

Nije procesuirano nijedno krivično djelo iz privrednog kriminaliteta. Mi ćemo biti prinuđeni na javne pritiske kako bi se oslobodili Sud i Tužilaštvo“, rekao je Vučinić.

Odbornik SDS-a u trebinjskoj Skupštini Ilija Mastilović poručio je pravosudnim organima da će učesnici današnjeg protesta biti zadovoljni i ako “iz mora afera izvuku bar jedan predmet i krenu da rade na njemu”.

Današnjem mirnom protestu pridružili su se i nezadovoljni građani. Jedan od njih je i Obren Đajić koji tvrdi da je Tužilaštvo obustavilo istragu protiv dva lica koja su bespravno posjekla njegovu šumu iako je bilo dovoljno dokaza za njihovo krivično gonjenje.

„Došao sam da se priključim ovoj borbi za pravednije društvo, jer sam i sam oštećen. Tužilaštvo je donijelo naredbu o obustavljanju istrage za krivično djelo protiv dva čovjeka iz Lastve koji su mu posjekli šumu, ukrali je i prodali. U obrazloženju stoji da u razmatranje nije uzeta moja izjava, niti mojih svjedoka, niti čovjeka kome su prodali drva, već samo lažni iskaz onih koji su drva ukrali. Dozvola za sječu drva im je naknadno izdata, a nije uzet u obzir ni njihov dosije, već samo njihov lažni iskaz. Smatram da ovo tužilaštvo treba da omogući pravednu i nepristrasnu istragu i da mi omogući da na sudu dokažem ovo krivično djelo. Radi se o ljudima koji godinama kradu tuđu šumu, a rade u državnim institucijama i mi ih plaćamo“, kazao je Đajić.

I Trebinjka Gordana Đurković smatra da je oštećena u sudskom procesu koji godinama vodi zbog toga što joj je oduzet stan i dodijeljen Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj.

„Nakon 20 godina, dobila sam konačnu presudu protiv Grada Trebinja, ali mi je sudija Pikula preinačio u korist Grada. Eparhija je pokrenula postupak, ja sam njom nemam ništa, mi smo otkupili stan prije 12 godina i ko ima pravo da nas iseli iz tog stana? Iako su se popovi uselili u taj stan, ja na njega plaćam porez svake godine. Vrhovni sud je u prethodnom postupku oborio mišljenje sudije Pikule, ali on se, izgleda, postavlja iznad suda i države. Pitam njega i gradonačelnika Mirka Ćurića: Dokle? Ni na jedan dopis se nisu udostojili da mi odgovore, a izbacili su mi oca i muža koji su osobe sa invaliditetom na ulicu. Dokle više, da li treba da živimo na ulici?“, pita se Đurković.

Učesnici današnjeg mirnog protesta naglasili su da će se boriti svim demokratskim sredstvima da pravosudni sistem radi u interesu građana i najavili nove mirne proteste ukoliko Tužilaštvo i Sud ne urade ništa po pitanju podnesenih krivičnih prijava.

Podijeli članak
1 komentar
  • Da bi rekao mimo zakona treba znati zakon, a vjeruj mi da ga ti ne poznajes! Ko hoce da povjeruje, hoce ali vrijeme ce pokazati! Kad se samo sjetim pucanja brane i onog cirkusa, ma nevjerovatan tip

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *