Ministar Bukejlović bez odgovora na pitanje ko je pisao Nacrt zakona – novinari napustili javnu raspravu

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
4 minuta čitanja
Foto: Buka

U Banjaluci je juče održana javna rasprava zbog nacrta o izmjenama i dopunama krivičnog zakonika. Ministar Bukejlović bez odgovora na pitanja. Novinari napustili raspravu, prenosi Gerila. 

Foto: Buka

Novinari su na početku javne rasprave ostavili jasnu poruku da mišljenje nije zločin. Još jednom su zatražili da zakon bude povučen ili da budu izbačeni dijelovi koji kriminalizuju klevetu i uvredu. Ponovili su, predstavnicima ministarstva pravde Republike Srpske, da smatraju da će kriminalizacija klevete i uvrede ugušiti slobodu govora u Srpskoj ali i medisjke slobode koje su ionako na niskim granama.

Nakon izlaska sa javne rasprave novinari su rekli da je besmilseno učestvovati na javnoj raspravi kada nije uvaženo ništa od onoga na šta su novinari mjesecima upozoravali. A to je da kriminalizacija kelvete i uvrede vodi ka gušenju slobode govora svih građana u Republici Srpskoj ali i da guši medijske slobode koje su i sada na niskom nivou.

Ovaj zakon je tako loše napisan da nema smisla uopšte učestvovati u javnoj raspravi i u ovom prividu demokratije”, rekao je Siniša Vukelić urednik portala Capital i predsjednik Kluba novinara Banjaluka.

Novinari su predstavnicima ministarstva pravde ostavili pisane zahtjeve da zakon bude povučen iz procedure ili da budu u potpunosti povučeni članovi koji se odnose na klevetu i uvredu.

Mi već mjesec dana pričamo koliko je ovaj zakon štetan. Mi nismo mogli doći do ministra Bukejlovića. Sad on tu sjedi a imao je šansu. Mi smo ga zvali za komentare, na konferencije i nije se odazvao“, rekla je Sandra Gojković Arbutina urednica u Nezavisnim novinama.

Milkica Milojević dugogodišnja banjalučka novinarka je rekla da uvreda i kleveta ne smiju, zarad demokratije u Republici Srpskoj, biti dio krivičnog zakona.

Postoji građanska parnica. Ukoliko zakon ipak snagom većine bude usvojen ja pozivam sudije i tužioce da jednako postupaju i prema političkim moćnicima, prema predsjedniku Republike Srpske kao prema običnim građanima“, rekla je Milkica Milojević.

Ministar pravde Miloš Bukejlović je bio prisutan na javnoj raspravi ali u njoj nije učestvovao. Stavove ministarstva zastupali su njegovi zamjenici. Slobodan Zec, zamjenik ministra je rekao kako je predlagač vodio računa da zakon bude usklađen sa evropskim praksama. Tako je ponovio da je kleveta dio krivičnog zakona u zemljama evropske unije. Nije, međutim, mogao da odgovori kada je neko posljednji put zbog klevete u Evropskoj uniji otišao u zatvor. Prisutni pravnici upozorili su da je neprimjereno poređenje sa zemljama okruženja i Evrope jer Zakon o krivičnom postupku nije isti u tim zemljama kao u Republici Srpskoj.

Zakon o krivičnom postupku na primjer Srbije i Hrvatske, u kojima je kleveta krivično djelo, predviđa privatnu tužbu dok će u Republici Srpskoj onoga ko bude procesuiran zbog klevete goniti država i čitav državni aparat, primjetili su advokati koji su bili na raspravi.

Advokat Aleksandar Jokić je rekao i da je nevjerovatno da Republika Srpska koja je prva ukinula klevetu kao krivično djelo sada klevetu kriminalizuje i da se to pravda postojanjem klevete kao krivičnog djela u zemljama Evrope.

Tendencije u EU nisu isto što i trenutno stanje. Mi treba da budemo ponosni na to što smo prvi ukinuli klevetu kao krivično djelo. Srbija je, jedan primjer, prva ukinula ropstvo. Zamislite da su tada nakon nekog vremena u Srbiji rekli da ropstvo nije ukinuto u nekim drugim zemljama Evrope i da je neko rekao ajde ponovo da ga vratimo“, rekao je Jokić.

Ministar Miloš Bukejlović nije odgovorio na pitanje ko je pisao nacrt zakona i zašto članovi radne grupe nisu na javnoj raspravi.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *