Mandat stranci ili pojedincu: Pred Predstavničkim domom opet STARA DILEMA

Autor: Direkt Aktuelno Politika
4 minuta čitanja

Pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ponovo će se naći Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Izbornog zakona BiH koji predviđa uvođenje reda na političkoj sceni po pitanju trgovine poslaničkim i odborničkim mandatima, piše Srpska.info.

Foto: parlament.ba

Na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma PSBiH, koja je zakazana za 27. juli, nalazi se ukupno 17 tačaka, među kojima je i prijedlog poslanika Nenada Nešića o izmjeni Izbornog zakona kojim bi se stalo u kraj političkoj korupciji, odnosno trgovini mandatima.

Jednom nije prošao

Nešić predlaže da mandat pripada političkoj partiji koja je kandidovala poslanika/odbornika, a da onaj ko želi da mandat pripada isključivo njemu, na izbore izađe samostalno, mimo partije, kao nezavisni poslanik/odbornik.

– Ovim zakonom predviđeno je da mandati pripadaju političkim partijama sa čijih listi su izabrani članovi organa. Mandat prestaje ukoliko izabrani član istupi ili bude isključen iz političke partije. Nezavisni kandidati izabrani sa liste nezavisnih kandidata ostaju nosioci mandata – navodi se u Prijedlogu zakona.

Nešićev prijedlog se već našao pred poslanicima u Predstavničkom domu, na sjednici održanoj 27. juna, ali nije prošao jer nije imao potrebnu entitetsku većinu. Naime, protiv su bili skoro svi poslanici iz Federacije BiH, izuzev HDZ, čiji su predstavnici bili suzdržani prilikom glasanja.

Nešić u izjavi za Srpskainfo ističe da ne vjeruje da će njegov Prijedlog zakona proći ni ovaj put.

– Očito je nekome u interesu da nema stabilnosti na političkoj sceni BiH, odnosno da i dalje imamo političku pijacu i da birači opet budu prevareni nakon izbora. Ovdje prvenstveno mislim na partije iz Federacije BiH čiji su poslanici glasali protiv mog prijedloga – istakao je Nešić.

On podsjeća da su u posljednjih nekoliko izbornih ciklusa u potpunosti obesmišljeni izbori, te da su svi zakonodavni nivoi vlasti suočeni s velikim brojem tzv.”preletača”.

Obesmišljena izborna volja građana

Nešić kaže da je trgovina mandatima postala svakodnevica od koje lične koristi imaju nosioci mandata, dok je izborna volja građana u potpunosti obesmišljena, a istražni organi se ne bave fenomenom političke korupcije u zakonodavnim organima.

Podsjeća da je od izbora 2018. godine do danas u Narodnoj skupštini Republike Srpske čak 27 poslanika promijenilo “politički dres”, a formirani su i klubovi poslanika od partija koje uopšte nisu učestvovale u izborima.

– Predloženim zakonom svi oni koji žele da budu vlasnici mandata imaju mogućnost da se kandiduju kao nezavisni kandidati – kaže Nešić.

Dodaje kako je svjestan da to nekima ne odgovara, što su pokazali i glasanjem protiv njegovog prijedloga.

– Naša stranka ponovo će glasati protiv Nešićevog prijedloga – poručila je to poslanica ove stranke Mirjana Marinković-Lepić.

“Korak unazad”

Navodi da u razvijenim demokratijama mandat pripada poslaniku, te da ne vidi razlog zašto bi se kod nas nešto mijenjalo.

– To bi bio korak unazad. Možda bi se moglo pričati o tome da mandat ostane stranci kada su u pitanju delegati jer oni dobijaju mandat direktno od stranke. Isto tako, možda bi se o tome moglo pričati kada su u pitanju poslanici koji dolaze sa kompenzacionih lista. Činjenica je da stranka uloži u kandidata, ali isto tako je činjenica da se u jednom momentu može desiti da se stavovi stranke i poslanika razmimoilaze i da se neke stvari promjene – ističe Marinković-Lepić za Srpskainfo.

Dodaje da neki poslanici osvajaju mandate isključivo svojim radom i zalaganjem, te da je bilo slučajeva da neki kandidat, kojeg stranka stavi na kraj kandidatske liste, osvoji više glasova od onih koji su stavljeni na vrh te iste liste.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *