Krivične prijave tužilaštvu zbog transparenta na mostu

Autor: Nikolija Bjelica Škrivan Aktuelno Društvo
4 minuta čitanja
Foto: Direkt

Sarajevski otvoreni centar (SOC) je zbog javnog izazivanja i podsticanja nasilja i mržnje juče podnio krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu (OJT) Trebinje protiv nepoznate osobe ili više njih, koji su odgovorni za postavljanje transparenta na javnoj površini u Trebinju. Ovo su “Direktu” potvrdili u SOC-u i kazali kako se nadaju da će odgovorni biti procesuirani. 

Naime, “Direkt” je u nedjelju objavio kako se na mostu Iva Andrića u Trebinju nalazi transparent na kome ćirilicom piše “niste dobro došli” te na kome su znakovi bh. benda “Karne” i LGBT zastava ispod znaka zabrane. Trebinjska policija je, kako su nam danas rekli, skinula sporni transparent sa javne površine, nakon što im je u popodnevih časovima u nedjelju, jedna osoba prijavila slučaj.

“Policijska stanica Trebinje 24. jula 2022. godine, u poslijepodnevnim časovima, zaprimila je prijavu da je na mostu Ivo Andrić u Trebinju okačen transparent sa tekstom Niste dobro došli i precrtanim znakom bh.benda „Karne“ kao i precrtanom „LGBT“ zastavom. Na lice mjesta su izašli policijski službenici koji su transparent izuzeli. O događaju će se sačiniti informacija koja će biti proslijeđena Gradskoj upravi Grada Trebinja i Okružnom javnom tužilaštvu u Trebinju”, navedeno je u odgovoru iz Policijske uprave Trebinje. 

Programski koordinator u SOC-u Amil Brković kazao je za “Direkt” kako oni nisu dobili prijave od građana, već su za transparent saznali iz medija. 

“Iskoristili smo zakonsko ovlaštenje iz Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske, te smo podnijeli krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu u Trebinju za krivično djelo iz člana 359. krivičnog zakona Republike Srpske, koji se odnosi na javno izazivanje i podsticanje na nasilje i mržnju”, rekao je Brković i pojasnio kako je jako važno da pravosudne institucije, u ovom slučaju OJT Trebinje, prepoznaju značaj zaštite građana i građanki od govora mržnje, konkretno u ovom slučaju LGBT osoba. 

Procesuiranje odgovornih osoba u ovakvim predmetima, smatra Brković, vodi ka tolerantnijem društvu. 

I u Trebinju žive LGBT osobe

Sarajevski otvoreni centar u fokusu svog rada ima borbu za ljudska prava, između ostalog, i LGBT osoba. Stoga, u transparentu okačenom na mostu u Trebinju, u pogledu ljudskih prava, naš sagovornik vidi više problema. 

“Transparent je sporan prvo, jer je okačen na javnoj površini, drugo, zbog svog sadržaja. Nije u redu da neko u demokratskom društvu na javnim površinama kači takve transparente i natpise, s obzirom na to da LBGT osobe žive u svim gradovima BiH, pa tako i u Trebinju. Tako se poziva na nedobrodošlicu i neku vrstu mržnje prema tim osobama, kao da one ne pripadaju tim lokalnim zajednicama”, rekao je Brković. 

On je napomenuo i da je nedavno u OJT u Trebinju imenovana kontakt osoba koja je zadužena da zaprima prijave u slučaju da dođe do govora mržnje i zločina počinjenih iz mržnje prema LGBT osobama.

“Nije to neka specijalna funckija, ali za LGBT zajednicu je vrlo značajna, jer oni nekada nemaju povjerenje u rad pravosuđa, tako da je bitno da budu ohrabreni. Mislim da će tužilaštvo u ovom slučaju postupiti profesionalno”, zaključio je Brković. 

Prethodnih dana svjedočili smo brojnim komentarima mržnje, nerazumjevanja i netrpeljivosti prema LGBT populaciji, a transparent koji je postavljen na mostu u Trebinju, mahom je pobrao pozitivne komentare građana i građanki. Oni koji su u transparentu vidjeli problem, ovoga puta su ostali tihi.

O ovom događaju do danas se nisu oglašavali ni iz Grada Trebinja.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *