Kako funkcioniše SOS aplikacija za prijavu nasilja nad ženama

Autor: Jela Džomba Aktuelno Društvo Istražujemo
2 minuta čitanja

Putem SOS aplikacije za prijavu nasilja u porodici, koja je aktivna već dvije godine za Ajfon i Android tefelofone, nasilje je do sada “Ženskom centru” u Trebinju prijavilo svega šest žena iz BiH. Budući da je broj slučajeva nasilja u porodici u porastu, zanimalo nas je kako funkcioniše ova aplikacija. 

sos aplikacija za žrtve nasilja

SOS aplikaciju za prijavu nasilja moguće je koristiti iz bilo kog dijela BiH. Pored trebinjskog “Ženskog centra”, tu se nalazi još 12 sličnih organizacija iz BiH i osoba sama odlučuje koga će izabrati prilikom ulaska u aplikaciju.

Aplikacija je dostupna za preuzimanje, a može se besplatno preuzeti i na internet stranici “Ženskog centra”.

“Aplikacija omogućava žrtvama porodičnog nasilja da dođu do informacija putem četa, zatim pružanje psihološke podrške, kao i pravnu pomoć, ali ima i funkciju takozvanog panik tastera, tako da se dodirom može aktivirati poziv za pomoć koji ide SOS linijama”, pojasnila je Ljiljana Čičković, predsjednica “Ženskog centra”.

Ljiljana Ćićković - Ženski centar

Nakon dobijanja poruke da je osoba u opasnosti, kaže, organizacija, koju je ona izabrala, će je proslijediti policijskoj stanici koja je najbliža lokaciji na kojoj se nalazi, kako bi se dalji čin nasilja prekinuo.

“Ovo je četvrti kanal za pomoć žrtvama porodičnog nasilja, koji daje istu mogućnost pristupa žrtvama gdje god da se nalaze. Činjenica je da su žrtve u ruralnim područjima i opštinama u kojim ne postoje slične organizacije uskraćene za određene vidove podrške”, kaže Čičković i podsjeća da su žrtve od ranije mogle zatražiti pomoć telefonom, mejlom i ličnim dolaskom u prostorije organizacija.

Ovo je inače prva ovakva aplikacija u Bosni i Hercegovini koju je incirala trebinjska organizacija “Ženski centar”, ali je još 12 sličnih organizacija uključeno u projekat.

Pošto aplikacija do sada, kako kaže naša sagovornica, ipak nije zaživjela u tolikoj mjeri koliko im je bila namjera pri osnivanju cilj im je da pokrenu kampanju njene promocije.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *