Javni resursi u izbornoj kampanji: Političari javnim parama kupuju glasove

Autor: Nikolija Bjelica Škrivan Aktuelno Politika
9 minuta čitanja
Otvaranje prodavnice za penzionere (Foto: Avaz)

Intenziviranje javnih radova u predizbornom periodu, korištenje prostorija javnih institucija, ustanova i preduzeća za promociju stranaka i kandidata, raspodjela posebnih podsticaja, subvencija i novca pojedinim kategorijama stanovništva te zapošljavanje, samo su neke od zloupotreba kojima su pribjegavali politički subjekti u Hercegovini u ovoj izbornoj kampanji. Budući da zloupotreba javnih resursa u izbornoj kampanji nije kažnjiva zakonom, politički subjetki godinama u tome vide priliku koju uveliko koriste. 

Otvaranje prodavnice za penzionere
Otvaranje prodavnice za penzionere (Foto: Avaz)

Do izbora je ostalo još tri dana, a lokalni političari u Hercegovini koriste svaki trenutak kako bi pokazali biračima da su baš oni pravi izbor. 

Tako su u proteklom periodu za stranačke aktivnosti, oni koji su ih imali na raspolaganju, koristili resurse lokalnih zajednica te Elektroprivrede Republike Srpske (ERS). Javnim novcima asfaltirane su ulice, betonirani seoski putevi, uređivana igrališta, a kandidati/funkcioneri bili su prisutni na gotovo svakom takvom događaju. Obilazili su djecu u školama, nadgledali radove, puštali vodu, otvarali puteve…

Tako su, na primjer, mještani trebinjskog naselja Gomiljani juče dobili tehničku vodu, a na događaju, u izbornoj sedmici, bio je kandidat za gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić te nosilac odborničke liste SNSD-a u Trebinju Luka Petrović. To nije bio jedini događaj juče. Kandidat za gradonačelnika i aktuelni gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić prisustvovao je i završetku asfaltiranja puta od Banjevaca do Necvijeća. Na događaju je bio i kandidat za odbornika i ujedno i direktor Hidroelektrana na Trebišnjici (HET) Gordan Mišeljić (SNSD). Nakon toga, aktuelni gradonačelnik je obišao i mještane u naselju Gorica koji su nedavno dobili asfalt.

Foto: Trebinje live
Kao dio predizbornih aktivnosti, Aktiv žena Socijalističke partije (SP) u Trebinju uručio je lopte Ženskom rukometnom klubu “Leotar”. Istovremeno, trener tog kluba Zdravko Komnenović ove je godine na odborničkoj listi SP-a.

Ovo je samo jedan dan obilježen predizbornim aktivnostima plaćenim javnim novcima. Primjera zloupotrebe javnih resursa u izbornoj kampanji je mnogo. Transparensi internešnal BiH (TI) radio je monitoring izborne kampanje širom Bosne i Hercegovine, a u fokusu im se našlo Gacko i Trebinje. Zajednička ocjena stanja jeste da su kandidati na ovim izborima zloupotrebljavali javne resurse koji su im bili na raspolaganju, bez obzira na političku pripadnost kandidata. 

“To su radili svi u onoj mjeri u kojoj su im ti resursi bili dostupni. Mi ove godine prvi put pratimo kampanju na ovaj način putem terenskih posmatača tako da smo evidentirali više ovih pojava nego ranijih godina, što ne znači da ih ranije nije bilo toliko”, kaže za “Direkt” Srđan Traljić iz TI BiH.

Dodaje da dok se zakon ne izmjeni i ne sankcionišu zloupotrebe javnih resursa, one će biti sve intenzivnije, jer su stranke shvatile da je to najefikasniji način za kupovinu podrške birača. 

Posmatrači TI su zabilježili najviše aktivnosti u pogledu intenziviranja javnih radova u predizbornom periodu. U Trebinju ih je u posljednja tri mjeseca zabilježeno čak 26, u Gacku sedam, a posmatrači u Foči su ih zabilježili osam. Raspodjela posebnih podsticaja, subvencija i novca posebnim kategorijama stanovništva u posmatranom periodu zabilježena je u Trebinju i Foči – po devet slučajeva, a u Gacku tri. 

U devet slučajeva u Trebinju uočeno je da su stranke koristile prostorije institucija, ustanova i javnih preduzeća za promociju svojih kandidata i aktivnosti. U Gacku je takav slučaj zabilježen jednom. Posmatrači su u četiri slučaja u Trebinju zabilježili podjelu poklona, paketa ili novca pojedinim kategorijama stanovništva. 

“Gradonačelnik Trebinja recimo dijelio je sredstva Udruženju penzionera, a imali smo i otvaranje prodavnice za penzionere, gdje će grad iz Agrarnog fonda sufinansirati dio troškova”, pojašnjava Traljić. 

U predizbornom periodu TI BiH u Trebinju je zabilježio u dva slučaja zapošljavanje u javnim preduzećima i ustanovama.

Tako je posao u Elektroprivredi Republike Srpske dobio nekadašnji SDS-ovac, a danas nosilac odborničke liste Ujedinjene Srpske i predsjednik Gradskog odbora ove stranke u Trebinju Milan Kovač, te Vesna Đurić, aktivistkinja SNSD-a, o čemu je “Direkt” ranije pisao. 

Zloupotrebe u Gacku i Foči

“U Gacku imamo zapošljavanje 18 pripravnika u isto vrijeme kada načelnik, koji je i kandidat SDS-a za tu funkciju, u debati na vašem portalu govori da je 30% ljudi zaposlenih u opštinskoj administraciji višak. Dakle, u takvoj situaciji prima se novih 18 pripravnika. Istovremeno, u Gacku smo nedavno imali otvaranje puta Gacko-Plužine gdje je Član Predsjedništva BiH zasluge za izgradnju pripisao kandidatu za načelnika iz svoje stranke i na javnom događaju pozvao da se glasa za njega. Takođe, i drugi gost na tom događaju iz Crne Gore, predsjednik SNP-a Vladimir Joković, daje izbornu podršku kandidatu SNSD-a, pa onda je jasno da je taj događaj zloupotrebljen”, pojašnjava Traljić. 

Otvaranje puta Gacko-Plužine

Kao jedna od zloupotreba koju je TI zabilježio u Foči bilo je dijeljenje jednokratne novčane pomoći fočanskim penzionerima. 

“U Foči smo, pored brojnih radova koji su intenzivirani u ovom periodu, primjetili i otvorene zloupotrebe druge vrste. Fočanskim penzionerima dodijeljeno je jednokratno po 50 maraka. Dakle, 370 penzionera neposredno pred početak kamapnje dobija jednokratnu pomoć. Očigledno se koristi oproban recept s prošlih izbora gdje je u izbornoj kampanji svim penzionerima u RS dodijeljena jednokratna pomoć. To je otvorena zloupotreba”, navodi Traljić i dodaje da je član Predsjedništva BiH prilikom boravka u Foči obećao donaciju od 10.000 maraka Udruženju porodica 4+, što je, takođe, dio predizborne priče. 

“U drugim opštinama koje nismo na ovaj način obuhvatili monitoringom, poput Bileće, primjetili smo zanimljivu situaciju. Brojni funkcioneri RS posjećivali su u nekoliko navrata privatnu firmu čiji je vlasnik kandidat za načelnika Bileće. Čak su u jednom slučaju organizovali podjelu steonih junica poljoprivrednicima ispred ove firme.”

Podjela steonih junica u Bileći

Navedene zloupotrebe u BiH nisu kažnjive zakonom, a u TI BiH kažu da se zalažu da se ta oblast reguliše kako se kampanja u budućnosti ne bi vodila javnim sredstvima. 

“Što se tiče kazni, CIK (Centralna izborna komisija, prim. aut) je izricao kazne uglavnom zbog preuranjene kampanje i taj proces je u toku, još uvijek nisu okončani svi postupci koji su na osnovu naših prijava pokrenuti pred CIK-om”, zaključuje Traljić. 

Koalicija “Pod lupom” zabilježila 880 nepravilnosti u BiH

Koalicija “Pod lupom” dugi niz godina posmatra lokalne izbore. Od 7. septembra do danas zabilježili su ukupno 880 izbornih nepravilnosti, od kojih se najveći broj odnosi na preuranjenu izbornu kampanju.

“Zatim slijede nepravilnosti koje se odnose na rad državnih službenika u izbornim kampanjama i zloupotreba javnih resursa. Pored toga, zabilježili smo i nepravilnosti poput pritisaka na birače, zloupotreba ličnih podataka za glasanje putem pošte, pritisci na medije i slično”, rekao je za “Direkt” Hasan Kamenjaković, portparol koalicije “Pod lupom”.

Napominje da se zloupotreba javnih resursa u izbornoj kampanji može podijeliti u dva dijela.

“Prvi dio je intenziviranje javnih radova, što ne možemo staviti u okvire krivičnog zakona, i s druge strane su tu plaćena oglašavanja na društvenim mrežama, ukoliko idu iz javnih budžeta. Ona su bila zabranjena izbornim zakonom. To je ono što je CIK ove godine sankcionisao i mi ih ohrabrujemo da to i dalje nastave da rade”, kaže Kamenjaković.

Zaključuje da bi se zloupotreba javnih resursa u izbornoj kampanji stavila u zakonske okvire neophodno je promijeniti izborni zakon, a to nije preporučljivo raditi u izbornoj godini, već bi na tome trebalo raditi između izbora.

Iz koalicije “Pod lupom” pozivaju građane da prijave izborne nepravilnosti na besplatan broj telefona 080/05-05-05. 

Podsjećamo, “Direkt” je ranije pisao o trgovini mjestima u biračkim odborima u Trebinju, kao jednom vidu predizbornih nepravilnosti.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *