Gubimo li bitku sa dezinformacijama?

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
3 minuta čitanja

Politika, ekonomija, vojska i naoružanje su ključne medijske teme u BiH, a najcitiraniji zvaničnik je predsednik Republike Srpske pokazala je regionalna analiza medijskog izveštavanja koju je sprovela organizacija „Crta“ iz Beograda.

Analiza koja je obuhvatila preko pet i po hiljada objava u periodu od 14. maja do 10. juna u medijima BiH, Crne Gore, Srbije i Makedonije je predstavljena na konferenciji “Da li gubimo bitku sa dezinformacijama” u organizaciji “Istinomera”.

Osnovna karakteristika dezinformacija je da se one najčešće plasiraju bez jasno navedenog izvora. Israživanje “Crte” je pokazalo da je najviše medijskih objava bez izvora zabeleženo u Srbiji (33%), dok je Makedonija regionalni lider u objavama sa citatima neimenovanih izvora (43%).

Analiza sadržaja u medijima BiH je pokazala da je 23 odsto bez navođenja izvora, 14 odsto su citati neimenovanih izvora, dok je tek 1 odsto objava bez citata.

 

U Srbiji su objave bez izvora pretežno proruske i antiameričke orjentacije U BH medijima su antiameričke i proevropske, dok je u Crnoj Gori praktično mrtva trka između medijskih sadržaja koji naginju ka SAD i Rusiji.

Za razliku od ostatka regiona u kome su klučni akteri EU, SAD i Rusija, u BiH se pojavljuje dodatni akter-Turska.

Procenat neutralnih i pristrasno – pozitivnih objava vezanih za EU u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Crnoj Gori varira između 19 i 25. U Srbiji dominira EU neutralni sadržaj (27%) pokazalo je istraživanje.

I građani Evropske unije smatraju da su lažne vesti problem u njihovim zemljama. Istraživanje „Eurobarometra“ pokazalo je da skoro 85 odsto građana smatra da su dezinformacije i lažne vesti problem za demokratiju.

U borbi protiv dezinformacija građani na prvo mesto stavljaju medije, potom donosioce odluka i institucija, a više od trećine misli da sami građani mogu da daju doprinos u ovoj borbi.

Predstavnici medija će na pomenutoj konferenciji u Beogradu razgovarati o tome kako se boriti protiv dezinformacija u 21. veku i da li tradicionalni mediji mogu i kako da odgovore na te izazove, a biće predstavljeni i primeri inovativnih i aktuelnih pristupa u borbi protiv lažnih vesti.

 

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *