Elektroprivreda RS: Šta stoji iza šumova na liniji menadžment – sindikat?

Autor: Milanka Kovačević Aktuelno Komentar Naše mišljenje
6 minuta čitanja
Sa protesta ispred ERS iz oktobra 2020.

U aktuelnom trvenju između sindikata i menadžmenta Elektroprivrede RS, radnici, koji su mahom posmatrači, osim zabrinutosti ispoljavaju i znatiželju- interesuje ih šta je stvarni razlog za raskid ugovora. U zvaničnu verziju malo ko veruje.

sindikat ers protest
Sa protesta ispred ERS iz oktobra 2020.

Kada se javno preduzeće vodi više na osnovu političkog, a ne ekonomskog rezona, kao što je to slučaj na ovim prostorima, teško je odgonetnuti šta su uzroci i kakav je krajnji ishod nekog procesa. U aktuelnom trvenju između sindikata i menadžmenta Elektroprivrede RS, radnici, koji su mahom posmatrači, osim zabrinutosti ispoljavaju i znatiželju- interesuje ih šta je stvarni razlog za raskid ugovora. U zvaničnu verziju malo ko veruje.

Jer, poznajući svoje sindikalce, malo je razloga da poveruju da ih vodi neki javni interes. Sa druge strane, dovoljan je i ovlašan pogled na tendere da bude jasno na kakvim principima funkcioniše menadžment.

Sindikat RiTE Gacko je juče održao zbor radnika na kome je upoznao zaposlene u preduzeću sa aktuelnim trenutkom. Kažu da su i u drugim zavisnim preduzećima održani slični zborovi. Ocenjuju da za radnike kolektivni ugovor znači sigurnost u platama i da je njegovo jednostrano otkazivanje poziv narodu da izađe na ulice.

Sa svoje strane, Luka Petrović, v.d. direktora MH ERS je 3. novembra jednostrano raskinuo kolektivni ugovor nakon što su sindikalci tražili povećanje najniže cene rada na 180 KM.

Obrazloženje je da je krajnji cilj odvojiti rad od nerada, ali i razdvojiti distributivna od proizvodnih preduzeća kako bi radnici ovih poslednjih imali veća primanja. Na kraju su istakli da je neophodno “odvojeno kolektivno pregovaranje sa sindikalnim organizacijama u svojim preduzećima”.

[stextbox id='naslov’ caption='Suficit podanika’]Sindikat je i pre tri godine, u novembru 2020, najavljivao generalni štrajk zbog toga što su mesecima bili bez kolektivnog ugovora, pisao je tada “Direkt”. Razgovori Uprave i Sindikata ERS o kolektivnom ugovoru počeli su u julu 2020. Prethodni kolektivni ugovor istekao je 1. oktobra i od tada je na snazi Pravilnik o radu. Sindikat je ranije zatražio da kolektivni ugovor ostane na snazi i u iduće tri godine, da im se objasni u kojem pravcu se restrukturira ERS, te da se cijena rada poveća za 12,5 odsto, jer je „na sceni suficit podanika, a deficit radnika“.[/stextbox]

Sindikalci su u prvi mah izrazili sumnju da je Petrović bez saglasnosti svih direktora zavisnih preduzeća raskinuo ugovor i u tome videli elemente krivičnog dela.

Bili su veliki pritisci i ministar (Petar Đokić op. aut.) je zvao direktore da stave paraf na ovu podršku. Ipak, prema mojim informacijama potpisali su samo direktori 5 distributivnih preduzeća. Moguće da je iza svega scenario da se holding pocepa na dva dela- u jednom distributivna, a u drugom proizvodna. Onda bi se distributivna prepustila tržištu, pa koje preživi, od proizvodnih bi se dve termoelektrane postepeno ugasile, ostale bi tri hidroelektrane”, kaže za “Direkt” sagovornik upućen u dešavanja. Ističe da sindikalci ne isključuju mogućnost da ovo vodi ka privatizaciji.

Radnici su sa pravom zabrinuti iako su godinama nemo posmatrali kako sindikat toleriše poteze koji su u suprotnosti sa interesima preduzeća.

Više puta je i “Direkt” pisao o izbornoj kampanji pre 10 godina kada je Milorad Dodik, i tada predsednik RS, promovisao koncept Elektroprivrede kao socijalno- odgovornog preduzeća. Iza te devize se krilo zapošljavanje stotine partijskih aktivista.

Tako je potpuno normalizovana situacija da preduzeće ima previše zaposlenih, a nedovoljno radnika.

[stextbox id='naslov’ caption='Troškovi rastu, plata stagnira’]

“U 2011. prosečna plata u ERS je iznosila 1625 KM, a u RS je bila duplo manja- 809 KM.

Danas je prosek u ERS 1617KM, a u RS 1277KM, u međuvremenu je i potrošačka korpa skočila sa 1700 na 2500 KM”, kažu sindikalci.

[/stextbox]

Nisu radnici niti sindikat zapošljavali. Ako su (menadžmenti op. aut.) u problemu neka podnesu ostavke. Hvale se izvrsnim proizvodnim rezultatima, prihodom od 1,2 milijarde maraka, dobit će ove godine biti rekordna, kažu. Pretpostavljamo da će biti preko 100 miliona. Ako je to tako, a oni tvrde da jeste, onda ima prostora da radnicima najniža cena rada bude 280, a ne 180 maraka koliko traži sindikat. Dovoljno je pogledati na spisak javnih nabavki i videti da milioni odlaze na nekakve magle – zaštite informacionih sstema, planove i strategije”, kaže naš sagovornik i dodaje da je ideja bila da se u javnosti ocrne zaposleni u ERS, da se kaže da previše troše, a ne rade.

Od raskidanja kolektivnog ugovora Luka Petrović se nije oglašavao u javnosti možda zato što je odmah otputovao u Kinu.

Sindikalci su ovaj jednostrani potez shvatili kao bacanje rukavice u lice. Kažu da je to otvoreni poziv na radnički štrajk i najavljuju izlazak na ulice ukoliko se odluka o ukidanju ne povuče i ne podigne cena rada.

Naredne nedelje bi, po zakonu, trebali da otpočnu pregovori poslodavca i sindikata. Do tada će da pokazuju mišiće.

Iza Luke je državni aparat, iza sindikata apatični radnici, a iznad svih izbori koje treba dobiti. U tom procesu zavisna preduzeća imaju ulogu šargarepe.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *