Dođe li do arbitraže, ERS će od Hrvatske elektroprivrede potraživati milijardu maraka

Autor: Nikolija Bjelica Škrivan Aktuelno Ekonomija
4 minuta čitanja
Godišnji press ERS-a (Foto: Direkt)

Prema procjeni Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), ovo preduzeće bi moglo da potražuje novac od Hrvatske elektroprivrede (HEP), zbog toga što im je HEP, odnosno HE Dubrovnik u odnosu sa Hidroelektranama na Trebišnjici (HET), navodno, preuzela više od 7 teravat časova električne energije. Kako je na današnjoj godišnjoj konferenciji za novinare ustvrdila uprava ERS-a, to je više nego što joj pripada ranijim sporazumom. 

Direktori ERS-a
Godišnji press ERS-a (Foto: Direkt)

Dođe li do međunarodnog arbitražnog spora, kaže danas v. d. generalnog direktora ERS-a Luka Petrović, potraživanja će, u skladu sa današnjom cijenom struje, biti milijardu maraka. No, on se nada da će sve riješiti mirnim putem i bez arbitraže.

Već su pripremili, kaže Petrović, ozbiljne advokate koji će se baviti tom tematikom.

On pojašnjava da je sistem Hideoelektrana na Trebišnjici napravljen u dvije etape i tri faze i da su u prvoj fazi i prvoj etapi izgrađena dva agregata HET-a i dva agregata HE Dubrovnik. Na osnovu toga, dodaje, napravljena je podjela električne energije i svako je morao da održava svoje pogone.

„Dogovoreno je da proizvodnja sa ova četiri  agregata ide u omjeru 78 posto za našu stranu i 22 posto za njihovu stranu. HEP je  1. novembra 1994. godine to jednostrano promijenila, odnosno priključila  jedan agregat na svoju prenosnu mrežu. To kada se sabere, oni su uzeli 50 posto samo Dubrovnika, jer ne uzimaju iz HET-a, ali tih 50 procenata iz Dubrovnika je otprilike negdje 13 do 15 procenata više energije za njih u odnosu na nas. Oni uzimaju, recimo, 35 procenata, a mi uzimamo 65 procenata iz prve faze i prve etape gradnje Hidroelektrana na Trebišnjici. To dalje znači da nama je HEP preuzela više od 7 teravat časova električne energije“, naglasio je Petrović  i došao do računice od milijardu maraka duga u novčanom iznosu.

On uvjerava da ERS ima odličnu saradnju sa HEP-om, ali da se nisu bavili ovim pitanjem.

Petrović smatra da se miješaju informacije iz dva spora – HEP sa HET-om i HEP sa RiTE Gacko, kojim HEP od ovog preduzeća potražuje oko 200 miliona maraka za odštetu, po osnovu prijeratnih ulaganja Hrvatske u ovaj sistem.

Po tome bi, kaže Petrović, HEP bi imala pravo na trećinu energije po proizvodnoj cijeni iz RiTE Gacko do kraja njenog životnog vijeka.

„Današnji HEP je uložio trećinu sredstava u RiTE Gacko i očekuje da se trećina energije dostavlja do kraja radnog vijeka po cijeni koja košta gore u Gacku. Ta cijena danas košta 56 evra po megavat satu i toliko bi plaćali i Hrvati. Naravno da se treba dogovriti o potencijalima samog objekta, koliko treba ulagati u taj objekat, da li hoćemo da nam objekat živi pet ili 25 godina. Ako hoćemo da živi 25 godina to će biti predmet mirnog rješavanja te teme“, istakao je Petrović.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je nedavno da ako Hrvatska ne želi dogovor za Gacko, onda će dobiti tužbu za hidroelektranu Dubrovnik, koja je znatno veća od njihove za Gacko.

Direkt će danas uputiti upite i Hrvatskoj elektroprivedi, kako bismo čuli koje su njihove namjere i tumačenja navedenih sporova, te šta će biti njihovi sljedeći koraci.

Odgovore ćemo objaviti kada stignu.

Na današnjoj godišnjoj konferenciji za novinare, koja je trajala nešto više od dva sata, direktori ovog preduzeća su govorili, između ostalog, o rekordnoj dobiti, planiranim investicijama, cijenama struje, potencijalnim arbitražama koje bi mogle opteretiti ERS te više puta ponovljenoj “najjeftinijoj cijeni struje u regionu”.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *