Direktor Bolnice Trebinje bez dokaza da je nabavljao medicinski kiseonik – zaprijetio tužbama

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
6 minuta čitanja
Nedeljko Lambeta

„Ne mogu da vjerujem do kakvog smo dna dna došli. Ovo je bruka i sramota i za ovo će neko da odgovara“, rekao je danas novinarima direktor Bolnice Trebinje Nedeljko Lambeta. Međutim, ovo nije bila izjava kojom preuzima odgovornost za to što je Bolnica nabavljala industrijski umjesto medicinskog kiseonika, već poruka medijima koji su priču objavili. Lambeta je ustvrdio da su nabavljali medicinski kiseonik i najavio tužbe protiv medija. Zatim je u svoju odbranu predočio papir koji, u stvari, dokazuje da je Bolnica kiseonik nabavljala od dobavljača koji nije registrovan za nabavku lijekova (medicinski kiseonik je lijek) te da joj je takav promet zabranjen. A onda je, za rubriku vjerovali ili ne, na istom tom papiru Republička uprava za inspekcijske poslove donijela zaključak kojim je dozvolila Bolnici Trebinje da nastavi sa nabavkom kiseonika od neregistrovane firme.

Nedeljko Lambeta

Piše: Jelena Denda Borjan

Republička inspekcija svoj zaključak obrazložila je javnim interesom, odnosno time da su Bolnici Trebinje zbog pacijenata neophodne zalihe kiseonika. Međutim, u odluci nije naloženo da kiseonik mora biti medicinski, već je definisan samo kao kiseonik. Budući da Bolnica nema ugovor ni sa kim osim sa kompanijom „Milojević Gilje-gas“, koja nije registrovana za promjet lijekova, znači da opet ne može nabaviti medicinski kiseonik.

„U proteklom periodu određeni portali, političari i novinari iznijeli niz laži i spekulacija na rad Bolnice Trebinje i ovom prilikom želimo da to sve demantujemo“, rekao je Lambeta.

Zatim je novinarima predočena “potvrda o sukladnosti” za kiseonik koji je firma „Milojević Gilje-gas“ isporučila ovoj JZU, ali ni na njoj ne piše da je riječ o medicinskom kiseoniku. Navedeni papiri dati su novinarima na uvid nakon pres konferencije, pa nisu mogli da postave pitanja u vezi sa njima.

Potvrda o sukladnosti

Iako nije iznio nijedan dokaz da je Bolnica nabavljala medicinski kiseonik, direktora Lambetu to nije spriječilo da prijeti tužbama.

„Bolnica Trebinje će da pokrene krivične prijave protiv svih koji su objavili neistinu da je to neki industrijski kiseonik, kao što je predsjednik Dodik juče izjavio – industrijski kiseonik ne može da funkcioniše. Pozivam sve zdravstvene radnike da svi pokrenu prijave i sve pacijente koji su ležali. A oni koji su ovo uradili, pozivam državu da se udružimo i da im jednom u kraj stanemo“, kazao je Lambeta.

On je stanovništvu Trebinja i Hercegovine poručio „da je sve u redu, da je ovo medicinski kiseonik 99,5 posto ispravnosti koji se, pored kovida koristi i za porodilište, za intenzivnu njegu, za operacionu salu, to traje već decenijama“.

Na naše pitanje da li negira zaključak inspektorata koji dokazuje da je Bolnica nabavljala industrijski kiseonik i koristila ga kao lijek, Lambeta odgovara: „Tako je, izvolite, imate zaključak (Republičke inspekcije o tome da mogu ponovo nabaviti kiseonik zbog javnog interesa, prim. aut.). Međutim, kao što smo već naveli, ovaj zaključak upravo dokazuje da je Bolnica nabavljala kiseonik od dobavljača koji nije registrovan za promet medicinskog kiseonika.

Lambeta je na pres konferenciju izašao sa nekim od ljekara zaposlenih u Bolnici Tebinje. Jedna od njih je i Petra Paovica, specijalistkinja anesteziologije, koja je kazala da već deset godina u liječenju u ovoj bolnici koristi kiseoničku terapiju i da do sada nije primjetila bilo kakvu nus pojavu kiseonika koji su primjenili.

Na naše pitanje kako građani i pacijenti mogu znati kakav je kiseonik u pitanju ako firma nije registrovana, Paovica odgovara da na studijama medicine nikada nije ni učila o industrijskom kiseoniku.

„Za šest godina osnovnih studija medicine i četiri godine specijalizacije, mi nikada nismo govorili o industrijskom kiseoniku, niti na temu sastava takvog kiseonika bilo ko od doktora ima spoznaju, jer to nije bila tema našeg studiranja. Tako da na tu temu, ipak, trebamo pričati sa ljudima koji su dobavljači i finansijeri“, kazala je Paovica i dodala da ona ne vidi ništa problematično u papirima koji su novinarima dati na uvid.

Činjenica da se na studijama medicine i ne govori o upotrebi industrijskog kiseonika još je jedan od pokazatelja koliko je važna razlika između njega i medicinskog.

Pitanja samo za odabrane

Inače, današnja konferencija za medije Bolnice Trebinje sazvana je skoro pa tajno, jer određeni novinari, evidentno je, nisu bili poželjni na njoj. Tako je portparolka Bolnice Trebinje Nikolina Mučibabić kazala da pravo na pitanja imaju samo novinari RTRS-a, ATV-a i Herceg televizije te nastojala da sabotira pitanja „Direkta“ uz konstataciju govornicima da na naša pitanja „ne moraju da odgovaraju“.

Podijeli članak
1 komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *