Dan posle posebne sednice Skupštine RS

Autor: Direkt Aktuelno Politika
4 minuta čitanja

Dan nakon sednice NSRS koju su nazvali istorijskom, javni prostor je preplavljen komentarima. I dok Dodik odluke Skupštine ocenjuje kao “Sveto pismo” koje Vlada treba da poštuje i realizuje, ostali članovi Predsedništva BiH pozivaju Tužilaštvo da readuje na ovaj akt destabilizacije. Oglasile su se i ambasade, a stranke u Federaciji ocenjuju da je to početak kraja Milorada Dodika. Predstavnici opozicije u RS koji su napustili zasedanje smatraju da je sednica bila farsa i jedno veliko ništa.

Opozicija je napustila zasedanje objasnivši da nisu hteli da učestvuju u redizbornoj igri SNSD-a kojom se RS uvlači u opasnu avanturu.

Jelena Trivić, poslanica PDP-a je istakla da nema stvarne namere za bilo kakvo vraćanje nadležnosti.

Prvo to nije bio nikakv dan “D” za RS. RS će postojati i posle te sednice, i postojaće kad ode SNSD s vlasti, bez obzira šta Izetbegović pričao. Ako kažete da je nešto igrokaz i predstava, imate pravo da ne učestvujete u tome. To je legitimno pravo”.

Nasuprot tome, Milovan Bjelica, dugogodišnji funkcioner SDS-a je danas izjavio da smatra da je velika šteta što nije uspostavljeno srpsko jedinstvo na zasedanju NSRS i da bi on, da je imao priliku, sigurno glasao za izvorni Dejtonski sporazum i pokretanje razgovora o vraćanju nadležnosti Srpskoj.

Članovi Predsedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić su saglasni u oceni da je u toku napad na državu i ustavni poredak BiH, a samim tim i na mir. Pozvali su institucije, prvenstveno Tužilaštvo BiH, da zaštite ustavni poredak i da pokrenu istragu protiv odgovornih.

I Bakir Izetbegović je ocenio da su odluke NSRS direktan udar na Dejtonski sporazum i ustavnopravni poredak BiH. Rekao je da očekuje reakciju pravosudnih institucija, ali i Visokog predstavnika i zemalja koje su garanti Dejtonskog sporazuma.

Oglasile su se i ambasade SAD, UK, Francuske, Nemačke i Italije i Delegacije EU/Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH. U zajedničkoj izjavi su odluke Narodne skupštine Republike Srpske nazivale kretanjem slepom ulicom “koja šteti ekonomskim izgledima entiteta, preti stabilnosti zemlje i celog regiona, te ugrožava budućnost BiH u EU”.

I ambasada Turske u BiH je izrazila zabrinutost zbog koraka koje je preduzela RS, ali i NSRS.

Naveli su kako ih smatraju štetnim za ustavni i pravni okvir BiH, ali i izazovom za mir, stabilnost i prosperitet BiH i regije. “Jasno je da ljudi u BiH ne žele sukobe već ekonomski prosperitet. Funkcionalnost institucija mora biti vraćena, zapaljivu retoriku i radnje moraju zamijeniti dijalog i fokus mora biti na ekonomskom razvoju”.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je sinoć Deklaraciju o ustavnim principima i četiri informacije sa zaključcima o vraćanju nadležnosti prenesenih sa Republike Srpske na nivo BiH.

Deklaracijom je predviđeno da Vlada u saradnji sa predsednikom Republike pripremi tekst Ustava RS kojim će se potvrditi sve nadležnosti Srpske, osim onih koje po Ustavu BiH pripadaju BiH.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *