“Čudesni pečurak”na promociji izazvao lavinu emocija

Autor: Jela Džomba Aktuelno Društvo
5 minuta čitanja
(Foto:Direkt)

„Čudesni pečurak“, prva knjiga za djecu Dubravke Vujinović, večeras prilikom promocije, napravio je lavinu emocija u Narodnoj biblioteci Trebinje. Veliko interesovanje Trebinjaca, na samom početku razgalilo je autorku, a tražila se stolica, ali i prostora više, s obzirom na to da je od početka, pa sve do kraja bio prepun i hodnik Narodne biblioteke.

Autorka je na promociji upoznala prisutne da je knjiga posvećena njenoj prvoj ćerci Marini, koja je djevojčica sa poteškoćama u razvoju.

„Knjiga je napisana iz ogromne ljubavi, jer shvatite da se sve može i da je sve prolazno, da sve ide dalje. Koliko god mislite da ste slabi, shvatite na kraju da je porodica to što vas drži i što vas gura napred i da je moja Marina zapravo moj najveći podupirač, koji me je napravio ovakvom kakva jesam. Ona samo ljubav širi oko sebe i zašto bih ja širila tugu“, zapitala se Dubravke Vujinović iz čijeg srca je izašao “Čudesni pečurak“.

Ispričala nam je i da je iza nje i Marine više ružnih nego lijepih stvari, ali što je najvažnije na kraju su ipak ustale.

„Hvala vam što ste ovde s nama da podelite našu bajku, jer ovo je naša bajka“, rekla je autorka ove čudesne knjige.

čudesni pečurak
(Foto:Direkt)

Slušajući priču autorke knjige imali smo osjećaj kao da je “Čudesni pečurak” boravio u njenim mislima, a onda nam je to i potvrdila ona rekavši da je kostur priče napisala za dva sata, jer je imala dijete pred očima.

„Kada uspijete da pobedite patetiku i kada počnete da gledate dečijim okicama i stavite ružičaste naočare onda je sve lakše“, rekla je Dubravka.

“Čudesni pečurak” će dobiti i nastavak

Autorka je i večeras obećala nastavak ove priče. Kao što je njena junakinja Marina dobila sestru, tako će i Pečurak dobiti svoj nastavak, koji će, kaže, biti posvećen mlađoj kćerci.

Slađana Skočajić, načelnica Odjeljenja za kulturu u Gradu Trebinju, rekla je da je ova knjiga povratak knjizi onakvoj kakva treba da bude.

U njoj se, kako je istakla, nalaze dvije priče, jedna kroz koju nas vodi tekst, a druga priča je u ilustracijama.

„Ne mora dijete da zna da čita knjigu da mu se dopadne i da je razumije, ja ovakvu knjigu odavno nisam vidjela. Ovo je Mali princ u srpskom prevodu“, istakla je Skočajić.

Ilustracije za knjigu je radila Ana Vejin Bejat kojoj je ovo bio ujedno i magistarski rad na trebinjskoj Akademiji likovnih umjetnosti. .

Kako je ispričala na promociji, nakon što je pročitala priču imala je viziju kako će izgledati ilustracije na koje Dubravka na kraju nije imala primjedbi.

Među prisutnima na promociji „Čudesnog pečurka“ bila je i književnica iz Trebinja Olgica Cice koja je rekla da je pisati za djecu mnogo teže, jer pisac mora da osjeti njihovu dušu te da je, slušajući promociju, uvjerena da je Dubravka u “Čudesnom pečurku” to uspjela.

Iako, kako kaže, još nije čitala knjigu, na osnovu interpretacija glumice Jefimije Ot i glumca Darka Kurtovića stekla je utisak da je knjiga jednostavno, a istovremeno majstorski napisana.

Nakon promocije, koju je začinilo na najljepši način, i sviranje Dubravkine mlađe kćerke Lene, publika je imala priliku da kupi ovu knjigu, a novac od prodaje, kako je ranije rekla autorka, biće usmjeren u Marinin fond za liječenje i u humanitarne svrhe pojedincima kojima je novac potreban.

čudesni pečurak
Bez obzira na gužvu Trebinjci su s nestrpljenjem očekivali svoj primjerak „Čudesnog pečurka“(Foto:Direkt)

Svi oni koji žele da imaju za sebe primjerak “Čudesnog pečurka” mogu da ga potraže na štandu kod Dula pod platanima.

A kako je Pečurak našao svoj put da izađe van i kako je izgledao Marinin susret sa pečurkom, samo su neka od pitanja, na koja je za “Direkt” odgovarala Dubravka Vujinović.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *