Civilno društvo u RS: Vlasti RS-a stvaraju atmosferu linča prema građanskim aktivistima

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
5 minuta čitanja

Juče i danas u banjalučkom hotelu Bosna održana je konferencija pod nazivom „Civilno društvo u Republici Srpskoj – izazovi i perspektive“, prenosi Buka. 

Konferencija "Civilno društvo u Republici Srpskoj – izazovi i perspektive“

Konferencija je imala za cilj da okupi udruženja, aktiviste i medije iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, te da se razgovara o stanju u našem društvu, a posebno u civilnom sektoru, u svjetlu izmjena Krivičnog zakonika i usvajanja Nacrta zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija od strane Vlade RS, kao i sve češćih napada na udruženja i aktiviste i negativne slike civilnog sektora u našem društvu.

Cilj Helsinškog parlamenta građana Banja Luka, koji je organizovao ovaj skup, bio je da se kroz dvodnevnu konferenciju definiše stanje i mogućnosti civilnog sektora, trenutne izazove i prespektivu razvoja, sa konkretnimm koracima u cilju očuvanja civilnog društva i osnovnih vrijednosti za koje se zalažemo, a to su pravo na okupljanje i udruživanje, pravo na slobodu mišljenja i govora, a koje su na udaru donošenjem restriktivnih zakona i kontinuiranog omalovažavanja udruženja i aktivista.

Aleksandar Žolja, ispred Helsinškog parlamenta građana Banja Luka, kazao je da je cilj konferencije bio razgovor o užem prostoru za djelovanje organizacija civilnog društva, medija i aktivista, o svim temama a ne samo o najavljenom Krivičnom zakonu koji je predložila Vlada RS-a.

“Mi smo ovom konferencijom željeli da skrenemo pažnju na trenutno atmosferu linča prema aktivistima i organizacijama, a koje dolaze od najviših krugova vlasti u Republici Srpskoj. Ideja konferencije je da okupi organizacije, medije i aktiviste, te da vidimo šta činiti da ovaj zakon spriječimo i kako da djelujemo ako se i kada se taj zakon usvoji. Zaključili smo da treba da budemo zajedno i solidarni, te da radimo na zajedničkim kampanjama koji će ići i na to da se uključe i građani, ali i institucije kako bi spriječili da se ovaj besmisleni zakon usvoji.

Neki od učesnika konferencije su čak davali i ideju da se taj zakon parodira. Uglavnom, cilj ove konferencije bio je da se usaglasimo šta nam je raditi dalje, pojasnio je Žolja.

Na Konferenciji je prisustvovao i zamjenik šefa misije OEBS-a OESC-a u BiH, Tomas Puš.

“Nažalost, Vlasti Republike Srpske imaju namjeru da donesu zakon koji se, u nekom svom svjetlu naziva i zakonom o stranim agentima. Ako se ovaj zakon donese u ovom obliku on će ograničiti rad organizacija civilnog društva. OSCE to smatra neprihvatljivim i zato zahtjevamo od vlasti Republike Srpske da prekinu proces donošenja ovog zakona. Ja neću zalaziti u svaki argument razloga zbog čega mi imamo takvo mišljenje vezano za donošenje ovog zakona.

Naime, naš ambasador Brajan Agler je prije nekoliko dana napisao i poslao pismo narodnim poslanicima NSRS-e u kojem se detaljno navodi zbog čega bi donošenje ovakog zakona bilo štetno. Organizacije vezane za civilno društvo su bitne u svakoj državi i društvu, i njihovo uključenje u javni diskurs je veoma bitan i on ne treba da bude u skladu sa politikama vlasti ili bilo kojih drugih politika. Organizacije civilnog društva u slučaju donošenja ovog zakona bi imale poteškoće u iznošenju svojih stavova i djelovanja i zato tražimo od vlasti Republike Srpske da u potpunosti prestanu sa ovom inicijativom”, kazao je zamjenik šefa misije OESC-a u BiH.

Učenik konferencije je bio i Dražan Pejaković iz udruženja građana “Radnički pokret”.

“Podržavam svaku inicijativu kao što je ova konferencija jer udruženja građana treba da se ujedine i da se zna ko, koliko, šta i za koga radi, kako bi se znalo koliko ta udruženja doprinose razvoju civilnog društva i pomažu građanima. U principu, ovo sve što mi radimo kao aktivisti građanskih udruženja trebalo bi da radi Vlada RS-a. Međutim, nametanjem novoga zakona vlast pokušava da ugasi sva udruženja vezana za civilno društvo. Zamislite da ugušite udruženje “Mozaik prijateljstva” koje ima svoju kuhinju i koje pomaže najsiromašnijim građanima da se prehrani. Zamislite da se ugasi udruženje “Lara” koje štiti interese žena, ili da ugušite udruženje “Radnički pokret” koje štiti interese radnika ne samo u RS-u nego u cijeloj Bosni i Hercegovini. Da li možete zamisliti da se takvim organizacijama spriječi rad, stavljajući im se etiketa stranih agenata. Mi koji pomažemo građanima nismo strani plaćenici, mi smo osobe koje vode brigu o građanima i njihovim pravima i dajemo svoj maksimum da uradimo ono što bi zapravo država trebala da radi”, naglasio je Pejaković.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *