Balkan, reke i zagađenje: Satelitski snimak – kod Višegrada i dalje hiljade kubika otpada

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
3 minuta čitanja

Oko 9.000 kubika otpada – stabala, plastike, frižidera i drugog smeća – i dalje pliva površinom Drine kod Hidroelektrane Višegrad na granici Srbije i Bosne i Hercegovine.

zagadjenje-drina
Satelitski snimci od 3. marta svedoče o ogromnoj količini otpada na površini reke

Piše: Katarina Stevanović/ BBC na srpskom

Apokaliptične slike s početka godine, za nijansu su bolje, pošto je iz vode, kažu iz hidroelektrane, izvađeno oko 3.500 kubika smeća, a satelitski snimci od 3. marta koje je BBC dobio svedoče o trenutnoj situaciji.

Čišćenje reke počelo je prvog radnog januarskog dana i od tada se, po rečima Milorada Kanostrevca, rukovodioca službe građevinskog održavanja na HE Višegrad koja je angažovana na čišćenju, iz reke svakodnevno izvadi oko sto kubika smeća.

Otpad je stigao za vreme velikih voda krajem prošle i početkom ove godine, a nove količine više ne dolaze, tvrdi Kanostrevac za BBC na srpskom.

To u suštini i nije smeće. Najviše je drveta – oko 90 odsto, a 10 odsto je ljudski otpad – od flaša, pa do frižidera i svega. Pošto je to lagano, ispliva na površinu i stvori sliku da je zapravo sve smeće, a nije”, kaže Kanostrevac.

Lim, Tara, Drina do Višegrada, kada su velike vode, donesu sedam-osam kubika stabala, tvrdi.

Sve smeće stiže od izvora Lima, ta reka najviše otpada donosi. Dosta je rastinja pored reke i pokupi ga. To je prirodna pojava. Druga stvar je s ljudskim faktorom i otpadom koji bacaju. To je posebna priča”, priča Kanostrevac.

Prema njegovim rečima, najveće količine otpada dolaze svake godine u jesen kada dotok vode bude više od hiljadu kubika u sekundi.

Na početku januara protok vode bio je 2.200 kubika, pa je reka počistila sve sa sobom i donela do hidroelektrane.

Dodatni problem stvorilo je pucanje sajle koja je postavljena pre nekoliko godina nedaleko od Višegrada kako bi zaustavila dolazak otpada.

Otpad koji je stigao do brane ugrozio je malo rad turbina i proizvodnju struje, kaže Kanostrevac.

Preostale količine otpada, kaže, trebalo bi da budu izvađene u sledećih pet meseci.

Ne očekuje se da će u međuvremenu stići nove velike količine.

Otpad donosi voda koja je jača od hiljadu kubika u sekundi. Sigurno da neće skoro biti tako jakog protoka, a ako i bude približno, teren je već očišćen jačim doticajem u akumulaciji“, kaže Kanostrevac.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *