APIK na čekanju- dok se stranke dogovore

Autor: Milanka Kovačević Aktuelno Društvo Ekonomija Politika
4 minuta čitanja

Neizvesno je kada će doći do imenovanja zamenika direktora Agencije za prevenciju i borbu protiv korupcije (APIK). Nedostatak kvoruma onemogućava Komisiji za imenovanja da se sastane, pa je telo zaduženo za borbu protiv korupcije u BiH i dalje u blokadi.

Zakazana za danas, sednica Komisije za izbor i praćenje rada Agencije je odgođena zbog nedostatka kvoruma potvrdila je za “Direkt” Aleksandra Pandurević, predsednica Komisije. Ona nije mogla da precizira kada bi nova mogla da bude održana ni da li će uopšte uspeti da obezbede kvorum. A do sednice, ne znamo ni koliko je prijava pristiglo na konkurs raspisan 24. aprila, rekla je.

Iz Transparensi internešnela (TI) za naš portal su potvrdili da je ovaj scenario poznat kao i da postoji velika verovatnoća da Komisija neće funkcionisati do kraja mandata:

Ivana Korajlić (foto: FENA)

“Mi smo pratili i ranije konkurse kada su birali rukovodstva Agencije, reagovali smo i prošli i pretprošli put. Kao i za sve druge institucije, ide to na osnovu stranačkog dogovora. Bez obzira na javni konkurs bez obzira na komisiju koja postoji i sve ostalo, to uglavnom ide po stranačkoj raspodeli.” objašnjava Ivana Korajlić iz TI.

Korupcija tako iznutra urušava telo koje treba da joj se suprotstavi što je najočiglednije baš kod izbora rukovodstva zaključuje se iz razgovora sa Korajlićevom:

“I Anđelić (Dragan-bivši zamenik prim. aut.) je bio delegiran ispred SzP, pa se na kraju vratio u DNS. Ne znam kako će se sada dogovoriti. Kako koja stranka dobije koju poziciju, tako se i biraju. Samo je onda pitanje kvalifikacija propisanih zakonom koji moraju biti zadovoljeni i ko iz stranaka ima te kvalifikacije, odnosno, ispunjava uslove. U svakom slučaju, raspodele rukovodstva idu između stranaka.”

Konkurs za imenovanje zamenika direktora Agencije je raspisan nakon što je Dragan Anđelić, tada zamenik direktora, podneo ostavku, a potom imenovan za izvršnog direktora RiTE Gacko. Zbog sumnje u kršenje zakona, TI je Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa 20. aprila podneo prijavu protiv Anđelića:

Iz fotelje u fotelju-Dragan Anđelić

“TI je podneo prijavu, pratimo situaciju, ali telo se ne sastaje, ne očekujem da će odluka uskoro biti donesena. S obzirom na to da komisija već odavno nema kvorum jer jedan član nedostaje, a drugi iz reda srpskog naroda se ne pojavljuje pošto SNSD ne učestvuje u radu. Pre toga nije bilo kvoruma zbog HDZ-ovih predstavnika koji su blokirali rad zbog Čovićevog slučaja, tako da je moguće da komisija neće ni funkcionisati do kraja ovog mandata. To svakako ne znači da se slučajevi u proceduri, poput Anđelićevog, neće utvrđivati. Zastara nastupa četiri godine nakon što se desilo kršenje zakona.” kaže Korajlić i dodaje da nema mnogo prostora za optimizam imajući na umu dosadašnju praksu imenovanja: prvo razmatranje prijava od strane komisije, pa intervjui, pa saglasnost parlamenta, a to će da potraje.

Iako nismo zvanično mogli da dobijemo potvrdu, u kuloarima Parlamentarne skupštine se već licitira o mogućim imenima. Najviše šansi daju kadru bijeljinskog ogranka SDS-a budući da je i Anđelić bio njihov adut. Da li se radi o teologu ili ne, javnost će saznati kada se obezbedi kvorum za rad Komisije. Ono što je izvesno je da konkurs predviđa, pored opštih uslova, da imenovani zamenik mora da ima najmnje pet godina radnog iskustva na rukovodnim poslovima i visok moralni i poslovni ugled, što opasno sužava listu kandidata.

Podijeli članak
1 komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *