Akteri afere Potkivanje oslobođeni krivice

Autor: Direkt Aktuelno Crna hronika
5 minuta čitanja
Nermin Alešević
Nermin Alešević

Piše: Zinaida Đelilović/Žurnal

Sud BiH danas je oslobodio krivice aktere afere “Potkivanje” – biznismena iz Velike Kladuše Nermina Aleševića i policajca SIPA Marka Pandžu po optužnici kojom ih je Tužilaštvo BiH teretilo za davanje, odnosno primanje dara.

Oslobađajuća presuda rezultat je činjenice da je Sud BiH većinu dokaza Tužilaštva BiH proglasio nezakonitim.

(Ni)je primio mito

Dakle, Pandža je oslobođen optužbe da je 23. novembra  2017. godine, kao policijski službenik SIPA, zahtijevao i primio novac za sebe kako bi kao posrednik izvršio uticaj na tadašnjeg predsjednika VSTV-a Milana Tegeltiju, preko njegovog kuma Vladimira, a on opet na tadašnju glavnu tužiteljicu Tužilaštva KS Dalidu Burzić da izvrši radnju, koju bi svakako trebala izvršiti, a to je da uzme u rad predmet u kojem je Alešević zainteresirana strana.

Istovremeno, Alešević je oslobođen optužbe da je istog dana Pandži ponudio i dao 2.000 maraka mita.

Žurnal je krajem maja 2019. objavio videosnimak “Potkivanje”.

“Mića, ono što smo pričali, drug”, kazao je Pandža, nakon što je za Tegeltijin sto, po prethodnom dogovoru, doveo Aleševića kako bi razgovarali o predmetu koji je aktivan u Tužilaštvu KS.

“Nermine, sjedi”, odgovorio je Tegeltija. Nakon razgovora o predmetu Tegeltija je dao upute Aleševiću da Marku proslijedi broj tog predmeta govoreći da će on “to vidjeti sa Dalidom”.

Sud BiH je utvrdio da je Tužilaštvo BiH ovaj dokaz pribavilo na zakonit način, ali da je sam videosnimak nezakonit.

Osim toga, nezakonitim je proglašen i iskaz koji je Alešević kao svjedok dao u Tužilaštvu BiH jer je Sud utvrdio da su na taj način povrijeđena njegova prava i propisane odredbe.

S obzirom na to, i većina ostalih dokaza Tužilaštva, koji proizilaze iz ova dva dokaza, proglašena su nezakonitim u skladu sa pravilom “ploda zatrovane voćke”.

Sudija Goran Radević je obrazložio, između ostalog, da nakon što je videosnimak sastanka u Banjoj Luci objavljen u medijima, Tužilaštvo BiH je Aleševića pozvalo kako bi dao izjavu kao svjedok, iako je već tada bilo jasno da su “počinjena tri krivična djela: nezakonito snimanje, nezakonito fotografisanje i davanje dara”.

“Zašto Tužilaštvo poziva Aleševića kao svjedoka kada je očigledno iz njegovih medijskih istupa da je u materijalnom smislu bio osumnjičen”, naveo je sudija u obrazloženju presude.

Alešević je u Tužilaštvu BiH prvo saslušan kao svjedok, a potom kao osumnjičeni. On je sebe inkriminisao bez predviđene izjave glavne tužiteljice da ga neće krivično goniti za tri djela: davanje dara, neovlašteno snimanje i neovlašteno fotografisanje.

Sudija je napomenuo da je, nakon što je Alešević saslušan kao svjedok, Tužilaštvo prikupilo 28 dokaza, a da je glavna tužiteljica tek 29. juna donijela rješenje kojim se Aleševiću odbija imunitet.

Sud je na osnovu ovih činjenica zaključio da su povrijeđena prava Aleševića da se brani šutnjom, da ima branioca i da se ne inkriminiše.

Sudija je dalje u obrazloženju presude naveo da je tačno da Tužilaštvo ovaj nezakoniti iskaz nije predložilo kao dokaz uz optužnicu, ali su se s njim koristili za nepotvrđenu tačku optužnice koja se odnozi na nezakonito snimanje.

Nema kafana i nema kumova

Prije izricanja presude, stranke u postupku su iznijele završne riječi. Tužiteljica Merisa Nurkić navela je da je Sud BiH svojom odlukom Tužilaštvo stavio u slabiji položaj u odnosu na odbranu.

Aleševićev advokat Ifet Feraget naglasio je da će ovaj predmet “ući u anale našeg pravosuđa”.

“Zadovoljan sam jer je sud uvažio moj prigovor, ali sam tužan jer smo uopšte došli u ovakvu situaciju”, naglasio je Feraget.

Osvrnuo se i na činjenicu da je Tegeltija, nakon što je videosnimak objavljen, izjavio da “on svima izlazi u susret”. Fereget ističe da je nedopustivo da osoba sa pravosudnom funkcijom, koju je u to vrijeme obnašao Tegeltija, sebi uopšte dopusti da izlazi po kafanama i razgovara o predmetima.

“Na toj funkciji mora biti osoba koja je oličenje i primjer morala i časnosti. Nema kafana, nema kumova i nema priča o predmetima”, ističe Feraget.

Podsjetimo da je Tegeltija na ovom suđenju trebao biti saslušan kao svjedok do čega nije došlo s obzirom na to da su svi dokazi Tužilaštva proglašeni nezakonitim. On je, inače, u vrijeme kada je videosnimak objelodanjen, dobio punu podršku tadašnjeg sastava VSTV-a.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *